Zde může být vaše reklama.

Vždy odevzdat maximum Jílek: Chceme vytvořit dobrý tým

Jílek: Chceme vytvořit dobrý tým

foto: Petr Pelíšek

24. 06. 2021 - 14:30

Trenér Václav Jílek už se začal s týmem SK Sigma Olomouc chystat na nový soutěžní ročník. Zpět na Hanou se vrátil po angažmá v pražské Spartě, které mu bylo předčasně ukončeno. Nyní už má jiné starosti, za měsíc a kousek musí Modrou lavinu připravit co nejlépe na novou sezónu. A ti začne na stadionu svého bývalého zaměstnavatele. „Sparta je náš první konkurent, hrajeme tam hned v první kole. O to ten zápas bude pikantnější. Los na začátek máme docela zajímavý, pak jedeme ve třetím kole na Slavii. A bude jen na nás, abychom prokázali, že jsme dobře připravení,“ řekl Jílek.

Jak jste se těšil na start přípravy? Přece jen se do pracovního nasazení vracíte po nějaké době.
Doba, kterou jsem byl bez fotbalu a bez trénování, byla poměrné dlouhá. A tím, že se vracím do známého prostředí, mezi lidi, které znám, se kterými nás pojí, dá se říct, přátelství, do klubu, který mi přirostl k srdci a je mi nejbližší, tak to těšení bylo větší. Takže na start jsem se určitě těšil.

Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Jak moc se Sigma během těch dvou let, co jste byl mimo, změnila?
Z velké většiny. Z hráčů, kteří tvořili základ toho, v uvozovkách, úspěšného mužstva, vlastně už dnes ty zbývající spočítáte na prstech jedné ruky. Obměna je poměrně velká. Ale tady z toho pohledu není žádný problém. Nevnímám to jako nějaký handicap, protože přicházím do prostředí, ve kterém jsem před krátkou dobou pracoval.

S jakými ambicemi jste se vrátil zpět do Sigmy?
Vždycky říkám, že jedna věc jsou nějaká předsezonní očekávání a cíle, to je spíše na vedení. My samozřejmě máme nějaký vnitřní cíl směrem k mužstvu. Chceme vybudovat nějakou herní identitu, o něco se opřít, být něčím charakterističtí. Ten proces nastavit tak, aby to potom bylo na hřišti viditelné. Takže nyní jde o nastavení kabiny jako takové. A věřím tomu, že pokud se nám to podaří, tak s tím přijdou výsledky. Nerad bych vyhlašoval nějaké konkrétní umístění. Ale když to řeknu jednoduše, tak nebude zápas, do kterého bychom nešli s cílem vyhrát bez ohledu na soupeře. Na co to bude stačit, to je věc druhá. Ale ochota hráčů porvat se o to, to bych chtěl, aby bylo na prvním místě. Jsme na začátku, poznáváme mužstvo. Jsme tady, chceme nastavit proces, vytvořit dobrý tým a pak uvidíme, na co to bude stačit.

Jak jste spokojený se složením kádru?
Myslím, že se udělal kus práce. Po sezoně se hodně volalo po tom, že chybí útočník. Myslím, že Laďa Minář v tomto směru udělal obrovskou práci, podařilo se získat dva hráče. Davida Vaněčka a Tondu Růska. Z mého pohledu je to vyvážené, typologií těch hráčů. Tím výrazně vzrůstá konkurence do útočné pozice. Ale jak už jsem zmiňoval, není to jen o útočnících, ale o hře celého mužstva. Tak, aby útočníci měli možnosti branky dávat.

Měl jste už při získání nových posil nějaké slovo?
Konzultovali jsme to, jak v případě Davida Vaněčka, tak i Tondy Růska. Takže to bylo naše společné rozhodnutí.

Uvítal byste, kdyby v kádru zůstal Václav Jemelka?
V současné době je zraněný. Nemyslím si, že by to byla záležitost týdne, aby byl připravený. Prvotní je, že se musí doléčit, to je jedna věc. A druhá je to, že jsme připraveni na obě varianty, tedy že může zůstat, nebo odejít. Pokud by tady zůstal, tak by měl určitě stoprocentně přínos pro mužstvo. Jestli nezůstane, tak si s tím musíme poradit. Kdyby zůstal, byl by to takový bonus navíc.

Na který post byste, případně, ještě uvítal nějaké to posílení?
Máme určité priority. Nechceme střílet do tmy, když přijde nabídka, tak po ní hned jít. Dali jsme si prioritu útočníka, nakonec se nám povedlo získat dva, i když Tonda ještě může alternovat v jiné pozici, což je jistě jeho výhoda. Řekli jsme si, že bychom potřebovali hráče do pozice defenzivního záložníka. Je tady Honza Sedlák, doufám, že se to podaří dotáhnout, tu výměnu za Jirku Texla. A bavíme se o tom, pokud by se naskytla nějaká příležitost pro posílení do křídelní pozice. Ale musí to dávat smysl. Ze všech stran, ekonomicky i sportovně. Pokud by taková příležitost přišla, tak jsme připraveni jednat.

Sigma v minulém soutěžním ročníku hodně ztrácela zápasy v závěrech, měla hodně remíz. Jak to zlepšit?
Pokud by existoval nějaký jednoduchý recept, tak by bylo úspěšných trenérů daleko více. Je to složité. Je to o klimatu v kabině, o mentalitě, je potřeba nastavit hlavy více … , alespoň já jsem z toho měl z venku trošku pocit, že kluci byli možná s tím výsledkem spokojeni. Byl bych rád, abychom stav jedna nula v průběhu rozehraného zápasu nebránili, ale bychom měli mentalitu na to utkání rozhodnout. Něco jiného je potom chování v posledních deseti patnácti minutách, tomu rozumím. Ale je potřeba v dobře rozehraných utkáních přidat další branku. A to je spíš o nastavení mužstva, jeho mentalitě, jít za dalšími góly. Ta práce bude o komunikaci, nastavení, emocionalitě jednotlivých hráčů.

Jaký jste přebral tým?
Pro mě je obrovsky důležité, aby hráči šli do každého tréninku i zápasu s touhou odevzdat maximum. Na prvním tréninku to bylo, teď je to o tom, abychom to nastavili tak, abychom byli schopni v tomto módu pracovat dlouhodobě.

Odešel záložník David Houska. Jak ho budete chtít nahradit?
Určitě byl pro Olomouc dlouhé roky nepostradatelný hráč. Na druhou stranu je to příležitost pro další. David měl tu pozici tak trošku pod palcem, výkonností si ji obhájil, další hráči se tam přes něj těžko dostávali. Teď se pro ně ta možnost otvírá. Je prostor pro to, aby se ukázal Patrik Slaměna, který tolik šancí nedostal, nechci hodnotit, co bylo a nebylo. Můžeme tam počítat s Pablem Gonzálezem, máme tam Kryštofa Daňka, Radima Breiteho. Co se týče výběru hráčů, i jejich rozdílné typologie, můžeme volit více variant. Je na nás, abychom za Housku našli náhradu, a nemyslím si, že bychom ji neměli najít. Kádr chceme mít připravený na soustředění, máme dvacet dní na to, abychom tým složili. Tam už by měl jet zúžený kádr. Ještě se o tom budeme bavit.

V přípravě jsou tři záložníci, kteří hostovali v Prostějově. Jaký udělali pokrok? Jsou už nachystaní na první ligu?
Bylo by špatné, kdyby nebyli. Hráči prošli nějakým vývojem. Kuba Matoušek a Tomáš Zlatohlávek měli poměrně dobrou minutáž. Adaptovali se ve druhé lize. Když jsem viděl Tomáše, tak je na něm znát, že zapracoval hodně na silové připravenosti. Když odcházel, tak byl takový subtilnější, samá ruka, samá noha, dneska už je osvalený. Určitě jim to pomohlo, logicky. Když jsem viděl některé góly Kuby Matouška, tak se dokázal prosadit takovou tou svojí drzostí a dravostí, byl efektivní. Mají určitě předpoklady, ale musíme pořád vidět, že přece jen mezi druhou a první ligou je opravdu velký skok. Nikde není psáno, že hráč, které je individuálně úspěšný ve druhé lize, to pak dokáže zopakovat v první. Ale stoprocentně dostanou příležitost, je jen na nich, jak se o to poperou.

O brankáře Mandouse má zájem Slavia Praha. Byl by to pro vás jeden z klíčových hráčů, co se týče konstruktivity, rozehrávky. Je rozdíl mít ho nebo nemít?
Je to jeho přednost, proto ho Slavia sleduje, proto o něj má zájem. Pro mě je to logický tah. Splňuje ta kritéria, je to jeho přednost. Na druhou stranu si nemyslím, co jsem měl možnost vidět Matúše Macíka, že by tady nebyla nahraditelnost. I když je to samozřejmě typologicky jiný brankář, než je Aleš. Matúš je zajímavý brankář, který tady do budoucna může ukázat svoje kvality.

Jan Sedlák nejspíš není druhý Kalvach. V čem jsou jeho přednosti?
Do pozice klasického defenzivního záložníka jsme měli jen Lukáše Greššáka. A tím pádem nám tam trošku chybí variabilita. Nehledě na to, že on má přesah případně do pozice stopera, takže by se nám hodila klasická šestka. Ale sehnat dnes herní šestku, která by splňovala to, co dáme do srovnání s Kalvim, tak to je v rámci české ligy nemožné. Chtěli jsme hráče, který bude splňovat základní typologii ve smyslu charakteru, práce, myslím, že jeho přidaná hodnota je velká, je v rychlosti, dynamice. Honza je použitelný do presinkových věcí, do zpevnění obranného trojúhelníku nám má určitě co nabídnout. Ano, něco má slabší, ale na tom budeme pracovat. Ovšem má svoje přednosti, kterými nás přesvědčil. A také je hodně důležitým důvodem obměna kádru, proto přišli Vaněček, Růsek a Sedlák. Jsou to jiné impulzy směrem ke kabině, chtěli jsme na tu strunu zahrát, aby tam přišly nové vazby. A očekávám, že se to zúročí.

Vy jste zvyklý na herní styl s rychlými stopery, jako byli třeba Jemelka s Radakovičem. Nyní jsou v týmu i zkušenější borci, nebude možná trošku rychlost scházet?
Svým způsobem to problém může a nemusí být. Typologie hráčů je jiná, než těch, co tady byli předtím. Na druhou stranu to není jenom o lokomoční rychlosti. Stoperů je tady dost, jejich přínos je spíše v defenzivě, to je evidentní. Určitě na konstrukci budeme pracovat, ale zase nejsme sebevrazi, abychom je nutili do něčeho, co jim nebude úplně vlastní. Musíme mít pud sebezáchovy, abychom tohle rozlišili. Ano, určitě je do toho budeme tlačit, ale nepůjdeme za hranu, abychom sami sebe ohrozili. Budeme chtít hrát nahoře, budeme chtít hrát aktivně, chci, aby takové krédo mužstvo mělo. Aby Sigma vypadala v zápasech aktivně. A potom je to připravenosti taktické a koncentraci, aby hráči byli pozorní každou desetinu sekundy, aby byli schopni reagovat. Což není jenom o té rychlosti pohybu, je důležitá i rychlost myšlenky. I na to se budeme v tréninku zaměřovat.

Další články