Zde může být vaše reklama.

Chtějí hrát útočně Jílek: Je potřeba, abychom měli větší balanc

Jílek: Je potřeba, abychom měli větší balanc

foto: Petr Pelíšek

18. 08. 2021 - 20:03

Fotbalisté SK Sigma Olomouc v domácím utkání proti Dynamu České Budějovice dokázali na poslední chvíli odvrátit porážku. Srovnat na konečných tři tři se jim povedlo až v sedmé minutě nastavení. „Je potřeba, abychom měli větší balanc. Chceme hrát útočně, ale nemůžeme si dovolit, abychom v každém utkání dostali dvě tři branky. To je strašně moc. A stojí to strašně moc sil, pak se na dobrý výsledek hodně nadřeme,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Doma proti Budějovicím se podařilo vyrovnat na konečných tři tři v sedmé minutě nastavení. To musela být euforie podobně jako při vítězství?
Myslím si, že vzhledem k průběhu utkání bod brát musíme. Když prohráváte pět minut před koncem základní hrací doby o dvě branky a nakonec berete bod, tak je to takové malé vítězství. Byť samozřejmě z pohledu toho, že jsme hráli doma, že jsme do utkání chtěli jít s touhou a energií získat tři body, tak by zklamání být mohlo. Ale tu remízu musíme brát.

Vykoupili se stopeři vstřelenými góly trošku? Protože moc kompaktně v zápase nepůsobili.
Určitě se prvním dvěma brankám soupeře dalo předejít. Byly to strašně jednoduché góly, zejména ten první, po dlouhém autu. Druhá branka byla straně jednoduchá, to Venca Jemelka musí zvládnout tak, aby neproběhl a nedal šanci soupeři. A stejně tak možná mohl trošku jinak chovat Florent Poulolo, mohl to vykrokovat, udržet se v ose. Bylo vidět, že jsme hráli s novou stoperskou dvojicí z pohledu sehranosti, jistoty. Na druhou stranu oba skórovali, takže to vykoupení přišlo v pravou chvíli.

Skvělý výkon předvedl Jakub Matoušek, ale po prvním poločase jste ho vystřídal. Proč?
Pokud jsme chtěli dostat do špice dalšího hráče a přejít na tři obránce a ještě udržet v sestavě Gonzáleze, u kterého jsme věřili, že je schopný nám v mezihře pomoci, tak jsme museli vystřídat buď Hálu nebo Matouška. A typologie pro halvbeka, vybaveného běžecky nahoru dolů, aby si byl ještě schopen splnit obranné úkoly s nějaké části, tak jsme obětovali útočnou kvalitu Matouška.

Dva tři, tři dva, tři tři. V zápasech Sigmy zatím padá mnoho gólů. Jak se vám zamlouvají takové divočejší výsledky?
Hodně divoké. Pro diváky to musí být nádherné, padá hodně branek. Atraktivita utkání proti Dynamu, myslím, byla na dobré úrovni. Nebyly to nějaké náhodné branky. K tomu ještě velké množství situací a šancí na obou stranách, každý ze soupeřů to mohl překlopit pro sebe. Je potřeba, abychom měli větší balanc. Chceme hrát útočně, ale nemůžeme si dovolit, abychom v každém utkání dostali dvě tři branky. To je strašně moc. A stojí to strašně moc sil, pak se na dobrý výsledek hodně nadřeme.

Běžel jste po třetí branky slavit s hráči k rohovému praporku. Zažil jste už někdy takovou oslavu gólu?
Nezažil. Ale byla to spontánní reakce. Jestliže vyrovnáte už po oficiálně nastaveném čase, tak pak to byly obrovské emoce. Navíc skóroval Florent, to je sváteční střelec.

Pavel Zifčák skóroval podruhé za sebou. Říká si o to, aby měl stálé místo v základní sestavě, případně nastupoval i na hrotu?
Říká si o to. Volba, kdo bude hrát, není úplně jednoduchá. Na základně týdenního režimu vidíme, jakou mají hráči aktuální formu. Třeba Tonda Růsek vypadá v tréninku daleko lépe, než potom v zápase. Na druhou stranu udělal góly na dva tři a tři tři, možná mu pomohlo i stažení do nižší pozice. Je potřeba, abychom s těmito informacemi pracovali a vytěžili hráče co nejvíce pro kvalitu týmu a celkový úspěch. Musím říct, že Pavel Zifčák si o to říká, dává do zápasů energii, prosazuje se střelecky.

Další články