Zde může být vaše reklama.

Kdy se vrátí marodi? Jílek: Potřebovali jsme větší kvalitu v útoku

Jílek: Potřebovali jsme větší kvalitu v útoku

foto: Petr Pelíšek

08. 12. 2021 - 16:19

Fotbalové Sigmě se na podzim nevyhýbají personální katastrofy. Proti Hradci Králové byli mimo hru všichni stopeři, naposledy v duelu se Slavií Praha zase pro změnu všichni útočníci. Hanáci doma na Andrově stadionu s úřadujícím šampionem bojovali srdnatě, ale nakonec těsně prohráli. „Bylo vidět, že střídáním jsme nezískali nějaký rozdíl, projevilo se i to, že nám tentokrát chyběli útočníci a nebyli jsme schopni si v závěru nějaké šance vytvořit,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Jak hodnotíte utkání proti Slavii Praha?
Vstoupili jsme do utkání, řekl bych, velmi dobře. Dodržovali jsme plán, to znamenalo hrát aktivní presink, napadat rozehrávku Slavie vysoko. Prvních patnáct dvacet minut bylo úplně podle našich představ. Postupem času se Slavia dostávala do hry. Byla určitě kvalitnější na míči. Z našeho pohledu tam bylo v prvním poločase několik nedohraných situací, hlavně po zisku míče. Hodně jsme kazili. To vždycky bolí, protože pak víceméně běháme jen bez míče. Ale myslím, že jsme situace zavírali dobře, že jsme v průběhu celého zápasu Slavii do mnoha příležitostí nepustili. Do druhého poločasu jsme nevstoupili dobře, hosté nás tlačili. Rezultoval z toho penaltový zákrok, před kterým se projevila obrovská individuální kvalita Stanciu. A pak přišla branka. Potom jsme trošku zvedli hlavy. Ale na to, abychom dosáhli alespoň na bod, bychom museli být daleko nebezpečnější a kvalitnější v útočné fázi. Bylo vidět, že střídáním jsme nezískali nějaký rozdíl, projevilo se i to, že nám tentokrát chyběli útočníci a nebyli jsme schopni si v závěru nějaké šance vytvořit.

Do zápasu jste šli bez útočníků, jaký záměr, taktiku, jste hráčům určil?
Dostáváme se do zajímavých situací. Před čtrnácti dny s Hradcem jsme neměli jediného stopera, teď zase ani jednoho útočníka. Cíl byl takový, že jsme chtěli, aby se vždycky minimálně jeden z dvojice Daňek – González zapojoval více do mezihry, šel do nižší části hřiště. A ve čtyřech jsme tam přečíslovali Slavii. Ale Slavie je strašně kvalitní, v presinku hodně agresivní. A pokud první spouštěcí přihrávka od stoperů není dostatečně odvážná a kvalitní, tak se to tolik neprojeví. Chtěli jsme mít nahoře pohyblivé a herní hráče s tím, aby se více zapojovali do hry a dotláčeli se do útočné třetiny. Ale neřekl bych, že se nám to úplně dařilo. Spíše se nám dařila kvalitní a poctivá defenziva.

Bylo těžší poradit si s absencí stoperů nebo útočníků?
To srovnání soupeřů, Hradce a Slavii, moc nejde. Slavia je v laufu, určitě to byl nejlepší soupeř, proti kterému jsme na podzim hráli. Slavia byla silná na míči, ale nevypracovala si tolik šancí, byť jsme se jen bránili a odkopávali. Myslím si, že pro to, abychom byli důstojnějším soupeřem, tak jsme potřebovali větší kvalitu v útoku. Tratili jsme na tom, že nemohli hrát, třeba minimálně v případě Tondy Růska, který v posledních zápasech našel formu a energii. Škoda, že jsme ho nemohli použít.

Ve středu pole hráli Greššák se Spáčilem. Jak se vám líbil jejich výkon?
Měli jsme tam nějaký taktický záměr. Greššák obstál v určitých fázích hry, ale je třeba říct, že po jeho, řekl bych, pomalejší práci s míčem a ztrátách, měl soupeř minimálně dvě nebezpečné situace v prvním poločase. Toho se musí vyvarovat. Spáčil za mě do sedmdesáté minuty utkání zvládl výborně. Běžecky obrovsky silný hráč, pak tam měl i nadstavbu v útočné fázi, dovolil si, byl odvážný. Postupně mu došly síly. Ono se to nezdá, ale myslím, že kluci toho měli plné zuby.

Poslední zápasy nastupuje Michal Vepřek. A jde mu to velmi dobře.
Musím smeknout klobouk. Mám pocit, že kromě jedné chyby v pohárovém utkání snad žádnou další v defenzivní činnosti neudělal. Pasuje mu to. Je dostatečně takticky vyzrálý, řeší ty situace velmi dobře. A s klidem a přehledem řeší i ofenzivní složku. Za mě to zvládá na jedničku.

Už několik zápasů vám chybí asistent Jirka Saňák. Jaké to bez něj je?
Je to náročnější. Jsme sehraní, Jirka odvádí velký kus práce, stejně jako Tomáš Lovásik, který také chyběl. Není to jednoduché, i celkově pro kontrolu celého tréninku. Jirka už se od středy připojí.

V závěru zápasu bylo hodně emocí, to protestů se zapojil i sportovní manažer Ladislav Minář.
Spíš jsem ho slyšel ve smyslu pokynů pro mužstvo. Co se dělo v závěru, to jsem tolik neregistroval. Nevím, co tam bylo za potyčku. Laďa je v určitých situacích velmi impulzivní, možná tam cítil nějakou křivdu. Ale jsou určité meze, za které by se asi jít nemělo.

Jak to vypadá s případným návratem zraněných a nemocných hráčů? Zasáhne ještě někdo z nich do konce podzimu do hry?
Nejedná se jen o útočníky. Od pátku před Slavii už trénuje Beneš, od pondělí Jemelka. Chybí ještě Chvátal a Hála. Jsou to všechno hráči, kteří by minimálně atakovali základní sestavu. Myslím si, že nejblíž k návratu je Juraj Chvátal, ten už by měl jít do plné tréninkové zátěže. U Martina Hály jsou velké otazníky.

Další články