Zde může být vaše reklama.

V koncovce se dařilo Jílek: Rezervy jsou poměrně velké

Jílek: Rezervy jsou poměrně velké

foto: Petr Pelíšek

01. 12. 2021 - 13:00

Po sedmi a půl letech vyhráli fotbalisté SK Sigma Olomouc zápas pět jedna. Tehdy si v únoru takto poradili doma se Slavií Praha, dva góly tehdy dal argentinský útočník David Depetris. Z hráčů, kteří dnes nastoupili proti Pardubicím, u toho byl záložník Tomáš Zahradníček. Vyhrát venku o čtyři branky se Hanákům povedlo před třemi lety, ale více než pět branek dali na hřišti soupeře jen jednou, bylo v Trnavě v únoru 1992, to Olomoučtí vyhráli 7:1. Svěřenci trenéra Václav Jílka ukončili pětizápasové čekaná na výhru razantně, nasázeli v pražském Ďolíčku Pardubickým pět branek. „Myslím, že si to bude hodně užívat. V předchozích zápasech jsme byli hodně sterilní. Dnes se nám v koncovce dařilo, nemyslím si, že bychom byli o tolik lepší, ale byli jsme produktivní a také jsme měli štěstí,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Jak hodnotíte utkání proti Pardubicím?
S výsledkem, efektivitou a produktivitou můžeme být spokojeni. Myslím si, že zejména po odchodu Lukáše Greššáka tam pak trošku chyběla taková herní jistota, kterou jsme měli. To se trošku rozbilo a vytratilo. Měli jsme tam jednoduché ztráty míčů, z toho rezultovalo poměrně dost náznaků šancí Pardubic. Tam máme určitě pořád co zlepšovat. Na druhou stranu výsledek je pro nás jistě obrovsky důležitý a myslím si, že i zasloužený.

Pardubice zjevně definitivně zlomil třetí gól, který dal z docela velké dálky Florent Poulolo.
V prvním poločase tam měl Florent chvílemi jisté problémy s Caduem i nabíhajícími hráči, byl nepřesný v rozehrávce. Z jeho strany to nebyl vůbec dobrý výkon. A pak přišla taková situace a vlastně rozhodují moment pro výsledek zápasu. Přeju mu to. On má velmi kvalitní a razantní střelu, ukazuje to i v tréninku. Trefil to dobře, i když si myslím, že brankář domácích asi trošku zaspal, možná čekal centrovaný míč. Od té chvíle byl jeho výkon jistější. Jen to ukazuje, co s hráčem dělá mentální rozpoložení hráčů.

První branku dal Antonín Růsek, skóroval ve třetím soutěžním utkání v řadě. Začíná už ukazovat to, proč ho Sigma z Brna kupovala?
Hlavně jeho výkonnost už je více podle našich představ. Je schopen udržet více míčů, více pracovat v defenzivě pro mužstvo, je tam celkově více práce a více kvality na míči. Jsem rád, protože s tím vlastně do klubu přicházel, že by to měl být rozdílový hráč. Myslím, že je pořád tak na půl cestu k tomu, co všechno by mohl předvádět.

Neměl jste obavy, že tým poznamená brzké vyrovnání?
Je pravda, že nás to provází. Taková nestabilita, určitá mentální nevyrovnanost, nechci říkat labilita, ale prostě to, že možná úplně nereagujeme dobře na inkasované branky. Ale tentokrát jsem to necítil. I po srovnání jsme zůstávali dál aktivní, zakrátko poté si došli pro druhý gól. Určitě jsem necítil nervozitu, že se budeme bát o výsledek. Věřil jsem, že to zvládneme.

Anglický týden jste zakončili výhrou, byl v něm postup a remíza doma s Hradcem. Byl povedený?
Nebyl dokonalý. Splnili jsme cíl, chtěli jsme s dvojzápasů s východočeskými soupeři čtyři body, minimálně, a postoupit v poháru. To jsme splnili. Ale z pohledu rozehraného zápasu s Hradcem Králové, když jsme vedli už dva nula, tak jsme měli brát šest bodů. Musíme to ovšem brát s pokorou, domácí ztrátu se nám povedlo nahradit venku. Takže s tím jsme spokojeni.

Co chybí Sigmě k tomu, aby byla ještě lepší, měla více bodů, byla výš v tabulce?
Rezervy jsou poměrně velké. Celkově v kombinační kvalitě, v přechodové fázi. Abychom byli klidnější a kvalitnější na míči. Ať už v rámci výstavby útočných akcí z hloubi pole nebo pak po zisku míče. I proto Pardubicím, pokud bychom byli po zisku míče klidnější, tak jsme mohli brejkových situací dohrát více. Protože rychlost a kvalita doplnění našich křídelních hráčů jsou velké a jsou schopni takové situace dobře řešit.

Chyběl, mimo mnoho dalších, útočník Pavel Zifčák. Co se s ním stalo?
Bohužel si přivodil zranění v pohárovém utkání v Českých Budějovicích, došlo tak k nějakým potížím s kolenním kloubem. Vypadalo to, že by se mohl v pátek zapojit do tréninku a odjet s námi na zápasy do Prahy. Ale nakonec se to zranění ukázalo na možná delší časový úsek. Podstoupí nějaká vyšetření a uvidíme, jestli bude na Slavii připravený.

Za Pardubice nemohl hrát útočník Mojmír Chytil. Hostování mu zatím ale velmi prospívá.
Jsme v kontaktu. Myslím si, že se stal pravoplatným členem základní pardubické jedenáctky. Prosazuje se i brankově. Takže za mě to hostování splňuje to, co jsme očekávali. To znamená vytíženost hráče v ligových utkáních a zároveň upevnění sebevědomí tím, že dává góly.

Další články