Zde může být vaše reklama.

Chtěli být aktivnější Jílek: Záměr jsme úplně nezvládli

Jílek: Záměr jsme úplně nezvládli

foto: Petr Pelíšek

25. 07. 2021 - 21:49

Fotbalistům SK Sigma Olomouc se nepovedlo do nového soutěžního ročníku vstoupit bodovým ziskem. V úvodním dějství FORTUNA:LIGY prohráli v Praze na Letné se Spartou dva tři. „Čekal jsem, že budeme aktivnější, že budeme ještě více nahoře. Ale je potřeba přiznat individuální kvalitu Sparty, uznat ji,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Jak hodnotíte utkání na Spartě?
Myslím, že jsme odehráli asi zápas v rámci našich možností. Vstoupili jsme do zápasu aktivně, tak, jak jsme chtěli. Dostali jsme se rychle do vedení. Na můj vkus Sparta hodně brzy, hodně lacině a hodně diskutabilně, vyrovnala. Celkově byl první poločas z naší strany velmi dobrý. V úvodu druhého jsme vypadli na pětadvacet minut z role. Sparta převzala iniciativu, byla aktivnější, vytvořila si šance. Korunovala to dvěma brankami, bohužel z mého pohledu zase hodně lacinými. Ale na druhou stranu je potřeba přiznat, že si vytvořila i další příležitosti. A pak za stavu jedna tři už nebylo na co čekat, stáhli jsme hru na tři obránce. Potom jsme byli až do konce lepším týmem, ale bohužel už to vedlo jenom ke snížení.

Chtěli jste hrát aktivně, Spartu hodně napadat. Jak jste byl spokojený s tím, jak to hráči pojali?
Záměr byl takový, ale očekávání ode mě bylo větší. Že budeme ještě více nahoře, budeme aktivnější. Ale je potřeba přiznat individuální kvalitu Sparty, uznat ji. Hlavně ve středu hřiště a takový ten klid stoperů. Dvakrát třikrát nám z toho v některých situacích utekli. A tím je pak sebevědomí hráčů maličko narušené. Takže z mého pohledu jsme tento záměr, tento parametr, úplně nezvládli. To aktivní, agresivní napadání rozehrávky Sparty v průběhu celých devadesáti minut.

V sestavě Sigmy bylo hodně mladých hráčů, poprvé hrál Matoušek, Daněk dal gól. Jak se vám líbil jejich výkon?
Je to jednoznačně budoucnost Sigmy, jinak by tam ti kluci nebyli. Kuba Matoušek měl první ligový start, ostrý, navíc v takovém zápase, venku, na Letné, zvládl to na výbornou. Ukázal to, co ho zdobí, velkou drzost, nebojácnost v situacích jeden na jednoho, velmi slušnou rychlost. Kryštof se gólově prosadil, má čich na takové situace. Ale za mě mohl být výrazně lepší. V přechodové fázi, hlavně v prvním poločase, ztratil dva tři jednoduché balony, které hráč jeho kvalit musí dohrát.

Zmínil jste diskutabilní vyrovnání. Proč podle vás bylo diskutabilní?
Z mého pohledu to byl jasná faul. Ale co jsem dostával informace, tak většina z nich se shoduje na tom, že to nebylo ve vápně. Proto jsem tu situaci nazval jako diskutabilní.

Sice jste dostali tři branky, ale brankář Macík měl několik výtečných zákroků. Možná byl i nejlepším hráčem Sigmy v utkání.
Naprosto souhlasím. Hlavně ve druhém poločase nás výrazně podržel. Neudělal žádnou chybu a minimálně dva tři góly chytil. Od toho tam ten brankář, a pokud chcete na Spartě uspět, tak musí podat takový výkon.

Překvapila vás Sparta složením základní sestavy?
Nečekali jsme úplně absenci Hancka. Trefili jsme křídla, která nastoupí, také posunutí Wiesnera do beka. Jediné, co jsme nečekali, bylo stažení Krejčího do pozice stopera a Sáček před ním.

Další články