Zde může být vaše reklama.

Pro profesionální kluby Ligové fotbalové asociaci se podařilo vyjednat kratší karanténu

Ligové fotbalové asociaci se podařilo vyjednat kratší karanténu

foto: Petr Pelíšek

18. 08. 2020 - 16:44

Několik dní před startem obou nejvyšších soutěží uspělo vedení LFA na jednání s premiérem ČR. Schůzky v budově Vlády ČR se zúčastnili také zástupci klubů, které brzy čeká boj v evropských pohárech, a především pro ně jsou slíbené sjednocení karanténních opatřeních významně pozitivní změnou. Kromě toho bylo předmětem jednání s premiérem ČR také téma možných kompenzací ze strany státu za ušlý zisk ze vstupného a výhled možného návratu většího počtu diváků na ligové stadiony.

Na zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika vyslechli premiér Andrej Babiš spolu s odborníky z řad epidemiologů a hygieniků věcné připomínky k stávajícím postupům hygienických stanic při zavádění karanténních opatření ve fotbalových klubech. „Současná praxe v podobě dvoutýdenní kolektivní karantény pro profesionální kluby je značně limitující. Ochromí to nejen ligovou soutěže, ale v případě našich účastníků evropských pohárů by takové nařízení a nemožnost odehrát mezinárodní utkání mohlo výrazně ovlivnit český profesionální fotbal i po ekonomické stránce. Příjem z evropských pohárů je pro náš sektor klíčový,“ poznamenal k dnešnímu jednání předseda LFA Dušan Svoboda. Výsledkem jednání byl příslib z úst premiéra, že dojde ke sjednocení přístupu hygienických stanic. Kromě zkrácení karanténního období z obvyklých dvou týdnů na deset dní by v případě dodržení přísného manuálu LFA mělo být karanténní opatření nařízeno na základě epidemiologického šetření jen v nezbytných případech, a to vždy jen na dotyčnou pozitivně testovanou osobu.

Podmínkou k těmto změnám bude ještě zpřesnění a finální úprava Hygienického manuálu pro kluby. „Závěr je pro nás velmi pozitivní a příznivý. V okamžiku, kdy přijmeme protokol opatření, který je v současné době finalizován se zástupci ministerstva zdravotnictví, by nebylo nutné, aby do karantény chodily celé týmy včetně realizačních týmů, ale pouze ten pozitivně otestovaný hráč,“ dodal Dušan Svoboda.

Další články