Zde může být vaše reklama.

Sezona bez konce Ligový výbor schválil ukončení soutěžního ročníku

Ligový výbor schválil ukončení soutěžního ročníku

foto: Petr Pelíšek

24. 07. 2020 - 17:31

Ligový výbor dnes „per rollam“ podle očekávání ukončil soutěžní ročník 2019/20 v jeho nedokončené podobě. Ve FORTUNA:LIZE zůstane nedohraná skupina o záchranu a nejvyšší soutěž je proto ukončena bez určení pořadí. Ligový výbor LFA dnes současně rozhodl o tom, že to nic nemění na udělení mistrovského titulu pražské Slavii stejně jako na určení pohárových účastníků v příští sezóně. Uvedl to oficiální web LFA.

Ligový výbor ve svém dnešním rozhodnutí ukončil soutěžní ročník 2019/20 ke dni 29. července, a to s ohledem na okolnosti vyšší moci, díky kterým nelze dokončit probíhající sezónu do 2. srpna 2020. „Po celou dobu koronavirové krize jsme dělali maximum pro dohrání soutěží na trávníku sportovní cestou. Po nařízení karantény na opavský klub už bohužel není možné aktuální sezónu dokončit tak, abychom stihli termín, který si kluby samy stanovily jako nejzazší datum pro řádné dokončení,“ okomentoval zásadní rozhodnutí Ligového výboru jeho předseda Dušan Svoboda.

Zatímco tabulka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byla schválena za konečnou v její finální podobě po 30 ligových kolech, u nejvyšší soutěže bude soutěžní ročník 2019/20 uzavřen bez určení pořadí, což se však podle platných regulí nedotkne dvou zásadních rozhodnutí, které dnes Ligový výbor také schválil. V souladu s Rozpisem celostátních soutěží byl přidělen titul Mistra ČR klubu SK Slavia Praha, který trofej převzal již před více než dvěma týdny. S ohledem na nedohrání FORTUNA:LIGY z důvodu uvedeného v Rozpisu celostátních soutěží (vyšší moc) se pak pouze pro účely výběru klubů pro mezinárodní klubové soutěže UEFA určilo pořadí na 1. až 6. místě a v evropských pohárech bude v příští sezóně Česko reprezentovat těchto pět klubů: SK Slavia Praha, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, FK Jablonec, FC Slovan Liberec.

„Z pohledu řádů nebyla jiná volba a přestože nám chybí odehrát pouze šest zápasů, nemůžeme ve FORTUNA:LIZE uznat konečné pořadí. Již s předstihem jsme ale na tuto situaci byli připraveni a ty nejzásadnější parametry můžeme určit. Pohároví účastníci jsou dáni konečným pořadím skupiny o titul a mistrovský titul připadne logicky Slavii, které je třeba ještě jednou touto cestou pogratulovat,“ řekl Dušan Svoboda.

V souladu s usnesením Ligového grémia na jeho posledním zasedání rozhodl Ligový výbor také o tom, že z nejvyšší soutěže při jejím ukončení bez určení pořadí nebude žádný tým sestupovat. Postupujícím z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se stal FK Pardubice a Ligový výbor dnes současně v souladu s Rozpisem celostátních soutěží rozhodl o tom, že bude doplněn počet účastníků FORTUNA:LIGY na sudý počet osmnácti družstev. Dalším postupujícím klubem se tak stal FC Zbrojovka Brno. „Jak jsme již avizovali po jednání ligového grémia minulý pátek, příští sezónu odehrajeme v počtu osmnácti týmů ve FORTUNA:LIZE a čtrnácti celků v druhé nejvyšší soutěži. Počítáme s tím, že příští sezóna se odehraje bez nadstavbové části. Jedná se o přechodný stav na jednu sezónu a je naším záměrem se za rok zase vrátit k rovnoměrnému modelu šestnácti účastníků v obou ligách,“ doplnil Dušan Svoboda k dnešnímu rozhodnutí Ligového výboru LFA.

Další články