Zde může být vaše reklama.

Reprezentační fazóna Mandous zářil, pan Božský má pátou nulu

Mandous zářil, pan Božský má pátou nulu

foto: Petr Pelíšek

21. 11. 2020 - 21:19

Prvoligový SK Sigma Olomouc našel s novou sezónou novou brankářskou jedničku. Gólman Aleš Mandous (1992) dostal na začátku soutěžního ročníku šanci a už ji nepustil. A je zápas od zápasu lepší a lepší. Což také neuniklo reprezentačnímu trenérovi. Sigma tak má po šestnácti letech zase brankáře v národním týmu. Naposledy proti Karviné Mandous ukázal, že je to naprosto zaslouženě, když skvělými zákroky vychytal Sigmě výhru 3:0. Bylo to jeho páté čisté konto v sezoně, v osmi dosud odehraných kolech, v nichž sedmkrát chytal. Výtečná bilance.

Tým jste při výhře nad Karvinou solidně podržel, klíčové zákroky jste tam měl už v prvním poločase. Jak se vám chytalo?
Při první situaci ten hráč střílel z první, na přední tyčku. Přesouval jsem se, takže to byl takový těžký zákrok, do protipohybu. Naštěstí jsem to dokázal dostat ven. A ta druhá, to byla taková nečekaná střela, z velkého úhlu. Na přední tyč, do šibenice. A naštěstí jsem tam ruku nechal. Takže to byly dva těžké zákroky. To nás, myslím, trošku semklo a vybojovali jsme tři body.

Po přestávce tam pak byla tutovka Papadopulose.
Tam se to nějak odráželo. A on už neměl moc síly, vystřelil, myslím si, jenom tak. Trefil mě to do nohy, kluci už to pak odklidili.

Naopak váš protějšek svůj den moc neměl. Co jste říkal na ten gól, který si sám hodil z rohového kopu do brány?
Bylo to daleko. Myslel jsem, že to chtěl boxovat a sjelo mu to. Kluci říkali, že to chtěl chytat. Ale to se stane. Takových gólů ještě bude. Myslím si, že to potkalo každého z nás. Zase minulé zápasy, co jsme viděli, Karvinou hodně podržel, takže mu to nikdo nemůže vyčítat.

Vaše zákroky byly důležité především vzhledem k tomu, že Karviná nehrála vůbec špatně.
Ano. Připravovali jsme se na Karvinou, viděli jsme sestřihy z toho, jak hraje. A hraje výborně kombinačně, má tam výborné hráče. Takže ty zákroky byly důležité, neinkasovali jsme a mohli jsme dát góla my. A pak přišly pojistky na dva a tři nula.

Do pohody v tomto utkání jste se dostával nějak postupně?
Pro mě byl samozřejmě důležitý ten první zákrok, tam jsem se chytil, Protože teď jsme zase měli čtrnáct dní pauzu. Pro gólmana je důležité chytit se prvním zákrokem. Zápas jsem si užil. A ten zákrok na konci, ten už byl, řekl bych, jen pro diváky, kteří na stadionu ale být nemohli.

Máte za sebou reprezentační sraz, vychytal jste pátou nulu, daří vám, i Sigmě. Možná jste se trošku přihlásil mezi čekatele na nominaci na mistrovství Evropy?
To bych neřekl. V Česku a zahraničí jsou jiní gólmani, kteří chytají světové ligy. A to je úplně jiná liga, o tom jsem se mohl sám přesvědčit.

V čem vám repre sraz pomohl? Dodal vám třeba více sebedůvěry?
Ano. Trénoval jsem deset dní s nejlepšími hráči českého fotbalu. Když vidíte Vaclíka, Pavlenku a Koubka, jak trénují, tak vám to dodá impulz. Za těch deset dní jsem se od nich hodně naučil. A i hráči, které tam byli, je to hodně rychlé, myslím, že mi to hodně pomohlo.

Ligu chytáte pravidelně, nuly přibývají, byl jste v národním týmu. Cítíte se v životní formě? Je to, zatím, vaše nejlepší období?
Chytám pravidelně, takže asi ano. Ale je důležité výkony potvrzovat a to místo si zasloužit. Ale myslím si, že teď tu formu mám.

Další články