Zde může být vaše reklama.

O plánech a změnách Minář: Cíl je hrát o poháry

Minář: Cíl je hrát o poháry

foto: Petr Pelíšek

21. 01. 2021 - 15:13

S jasným plánem jdou fotbalisté SK Sigma Olomouc do jarní fáze soutěžního ročníku. Na Andrově stadionu chtějí zabojovat o evropské poháry, cesty k tomu mají dvě – přes FORTUNA:LIGU a MOL Cup. „Chtěl bych, abychom se pohybovali kolem čtvrtého pátého místa, když to máme takto rozehrané. Jestli ta šance je, tak cíl je zkusit o poháry v každém případě hrát,“ řekl Ladislav Minář, sportovní manažer SK Sigma.

V Sigmě skončil Šimon Falta. Bylo složité rozhodnout se, jestli ho pustíte již nyní v zimě?
Do minulého týdne jsme neuvažovali o tom, že by některý z našich hráčů mohl odejít. Věděli jsme všichni, že příprava, jestli se to vůbec dá nazvat přípravou, bude krátká. A předpokládali jsme, že nebude prostor an to nějakého hráče získat, natož si ho vyzkoušet. Představa byla taková, že se kádr vůbec nebude měnit. Jen kdyby náhodou někdo odešel, tak se budeme snažit tým doplnit. O Šimona Faltu projevily zájem dva kluby. Jeden si chtěl vyloženě počkat až do léta. A Plzeň do toho vstoupila, řekl bych tak razantně, že chtěla, aby k nim hráč přišel už v lednu. Byla ochotna nějakým způsobem splnit i finanční podmínky Sigmy Olomouc a také samotného hráče. V závěru už to pak dilema nebylo, domluvili jsme se na podmínkách, za kterých jsme byli ochotni hráče pustit. Bez ohledu na to, že nemáme náhradu. Musím Plzni poděkovat za velmi vstřícné a korektní jednání. Byla to akce tří dnů, bylo to docela rychlé, ale neočekávané, nepočítali jsme s tím, že by někdo odešel.

Jak velký je to zásah do týmu? Bude těžké Faltu nahradit?
Každý je nahraditelný. Někdo více, někdo méně. Je to určitý zásah, byl to hráč základní sestavy. Samozřejmě každý hráč má právo ze základní sestavy někdy vyskočit, to se stalo i Šimonovi. Ale je to jednoznačně odzkoušený a kvalitní ligový hráč. Takže v této fázi tam určitý handicap určitě máme. My se nyní budeme snažit, abychom na jaro jednoho krajního hráče alespoň na hostování přivedli. Ale bylo to tak strašně nečekané a rychlé. Spíš to směřovalo k tomu, že se jeho odchod neuskuteční. Zatím ho adekvátně nahrazeného nemáme, uvidíme, jak se s tím budou prát další chlapci v kádru. Máme tam na Faltovu pozici mladého Šípa, třeba by mohl začít už naskakovat. Ale v tento moment platí, že bychom jednoho krajního hráče na hostování chtěli. Protože nás čeká hodně utkání, do toho neustále testy kovidu, takže je třeba, aby kádr byl širší.

V létě končí smlouva v případě Davida Housky. Může se stát, že by ještě také on odešel?
V případě dalšího hráče, hlavně těch, co jim končí smlouvy, už nevím, jaká by musela být nabídka, abychom to udělali v tomto přestupním období. To by musela být nabídka taková, která pomalu hraničí s nabídkou na hráče, které má smlouvu ještě na rok a půl. Jinak změny nepředpokládám. Zatím žádné signály nejsou. Mohlo by se to stát jenom v případě, kdyby někdo přišel a nabídl by za Davida takové podmínky, jaké jsem zmínil. Nikdy nenechávám jednání ohledně smluv na poslední chvíli, vždycky jednám zhruba jeden a půl roku dopředu. A více než rok už víme, že ti kluci nechtějí smlouvy prodloužit. Protože mají nějaká věk a chtějí změnu. Znovu apeluju na to, že to není o tom, že bychom hráčům nedokázali v Sigmě Olomouc vytvořit podmínky, že bychom jim stávající podmínky nedokázali ještě vylepšit. Ale tím, že jsou v klubu od žáků, to není o finančních podmínkách. Pořád slyším, že to musíme prodloužit, to jim vylepšete. Znovu opakuji – oni to nemají o penězích, mají to o tom, že chtějí změnit prostředí.

Jak moc vám, jako sportovnímu manažerovi, pomůže příchod nového generálního partnera?
Myslím, že ta spolupráce je na začátku. Je to na rok a půl. Je tam určitý badžet, ale ne, že by měla mít Sigma Olomouc pocit, že by měla okamžitě koupit nějakého hráče. Není to o tom, že bychom v této fázi mohli získat nějaké dva hráče, za které bychom zaplatili nějakou velkou sumu. 

Jak hodnotí podzim v podání Sigmy? Jak jste spokojený se čtvrtým místem?
Se čtvrtým místem samozřejmě musíme být spokojení, byť za chvíli můžeme být devátí. To je realita, tabulka je hodně vyrovnaná. S předvedenou hrou, tam jsme měli dobrá utkání, ale i strašně průměrná. S bodovým ziskem nejsme spokojeni. Když budu strašně skromný, tak jsme měli mít minimálně o tři body více. Pětkrát po sobě remíza jedna jedna, vždy po stejném průběhu, tam to zklamání je. Na druhou stranu je potřeba říct, že to si řekne každé mužstvo. Tak to říkám také. Navíc my jsme v těch utkáních vedli. Ale také není remíza jako remíza. Je rozdíl remíza na Baníku a remíza v Pardubicích, nebo doma s Budějovicemi, které jsou v deseti. Každá ta remíza měla nějaký svůj vývoj. Ale když budu strašně skromný, kdybychom měli po podzimu pětadvacet bodů, tak nebudu nespokojený.

Smlouva končí také Michalu Reichlovi, nyní přišel brankář Matúš Macík.
V tento moment je příchod Matúše Macíka vyloženě jen z tohoto důvodu. Kdybychom měli přemýšlet tak, že ještě odejde Aleš Mandous, tak bychom museli získat ještě jednoho gólmana. Uvidíme, jak se bude dařit těm mladým. Ale tady to bylo jednoznačně postavené. S Michalem jsem seděl hodně dlouho před vypršením jeho kontaktu. U něj je to ještě specifické v tom, že je brankář, ne hráč, když třeba v dnešní době máte pět střídání. U gólmanů to tak není. Byl tady čtyři roky Miloš Buchta a Reichl mu víceméně dělal dvojku. Po jeho odchodu dostal šanci, chytal deset nebo dvanáct utkání, nepovedlo se utkání s Budějovicemi, do brány šel Aleš Mandous a ten to držel. Takže suma sumárum toho v roli jedničky Reichl moc neodchytal. Bude mít devětadvacet let a rozumím mu, že chce nějakou změnu. Několikrát jsme se o tom bavili, až došel, někdy v listopadu, k závěru, kdy mi oznámil, že půjde i do rizika, že se rozhodl, že smlouvu neprodlouží.  Takže jsme se rozhodli hledat brankáře. A po nějakém vývoji jsme podepsali Macíka z Ružomberoku. Pokud by Reichl prodloužil, tak bychom brankáře nepřivedli. Co se týká Mandouse, tak v zimním přestupním termínu nebude odcházet. V létě jednat můžeme, ale nyní ne. A může se stát, že tady budeme mít do konce června všechny gólmany.

Jaké budou cíle do jarní části sezony?
Rozehrané a postavené je to výborně. Ale také jsme si vědomi, že pokud pokazíme jeden dva zápasy, tak jsme v úplně jiném postavení a bude velká šichta zase se na tu špici dotáhnout. Myslím si, že mužstvo určitou kvalitu má a během podzimu ji potvrdilo. Jen škoda těch neskutečných ztrát dobře rozehraných utkání, to už je na zamyšlení. Kdybychom jen ve dvou utkáních uhráli tři body, tak je naše postavení ještě lepší. Vstup máme hodně těžký. Chtěl bych, abychom se pohybovali kolem čtvrtého pátého místa, když to máme takto rozehrané. Jestli ta šance je, tak cíl je zkusit o poháry v každém případě hrát.

Další články