Zde může být vaše reklama.

Chybí lepší produktivita Musíme pořád hoblovat dál, řekl Moták

Musíme pořád hoblovat dál, řekl Moták

foto: hc-olomouc.cz

09. 01. 2021 - 13:05

Hokejisté HC Olomouc předvedli doma proti pražské Spartě velmi dobrý výkon, ovšem na bodový zisk nedosáhli. Mora po čtyřech kolech vyšla bodově naprázdno, bylo to především pro to, že solidní hru nepodpořila produktivitou. „Nejsem zklamaný z herního projevu, jsem zklamaný z výsledku,“ řekl trenér HC Olomouc Zdeněk Moták.

Jak hodnotíte utkání proti Spartě?
Herně to nebyl vůbec špatný zápas. Bohužel jsme tam měli ve třetí třetině pětiminutovku, ve které jsme udělali dvě fatální chyby. Jednak v naší přesilové hře a potom v našem obranném pásmu. A samozřejmě, když se to takhle přihodí, tak třetí gól si dáte vlastní … Ale první dvě třetiny byly z našeho pohledu velmi dobré. Dokázali jsme bruslit, dokázali jsme mít souboje, dokázali jsme si vytvořit nejen střelecké, ale i brankové příležitosti. Ale ani po těch inkasovaných brankách to nebylo úplně zlé. Pořád jsme chtěli hrát, pořád jsme chtěli Spartu tlačit. A v určitých fázích se nám to i dařilo. Takže nejsem zklamaný z herního projevu, jsem zklamaný z výsledku.

Zápas měl slušné tempo, asi to byl takový ten klasický, který je o prvním gólu.
I když dáme první gól, tak pořád potřebujeme hrát, bojovat, dostat soupeře pod tlak. Samozřejmě je lepší a pěknější, když vstřelíte první branku. Lehce vás to může uklidnit, ale nás asi ne, my musíme pořád hoblovat dál. Myslím, že to byl hezký hokej, kdyby tady byli fanoušci, tak se baví. Bohužel, zklamání je celkem dost velké, protože jsme hráli opravdu dobře.

Nechybí v přesilovkách důraznější střelba?
No… Problém je, že my v přesilových hrách dostáváme góly, to je průšvih. Samozřejmě, mělo by tam být více střelby, měla by být také překvapivější pro obranu a brankáře soupeře. To tam zatím nemáme. Budeme se muset zamyslet nad tím, kdo a jak bude přesilové hry hrát. Přesilové hry jsou pro nás v této sezoně menší můra. Ale musíme na tom pracovat dál, musíme to zlepšit. Procenta, která z přesilovek máme, jsou opravdu špatné.

Říkáte, že přesilovky budete muset zlepšit. Má vliv i to, že není tolik prostoru je trénovat?
To ani ne. My se jim věnujeme, když je chvíle času. Děláme je, samozřejmě. Problém je, že po obdržených brankách pomaličku klesá sebedůvěra. Potřebujeme v přesilových hrách dávat góly. Proti Spartě jsme pohybem a nasazení přesilové hry vytvářeli. Bohužel jsme je neproměnili a naopak v ní dostali gól. To je špatně.

Inkasovat od oslabeného soupeře, to se vám stalo už poněkolikáté. Je v tom nějaký společný jmenovatel?

Je to nedůraz hlavně v útočném pásmu, kdy se nedostaneme ke střelbě, důrazně nezakončíme. A soupeř nám to otočí. Tentokrát jsme to dobruslili, byli tam třemi hráči, jako soupeř. Ale bohužel zadní hráč, ten obsazený nebyl. A bohužel jsme z toho inkasovali.

Celou sezonu Moru trápí marodka. Teď už měli hrát útočníci Strapáč a Klimek, ale zase neprošli povinným testováním. To už je velký pech.
To ano. Měli půl roku na to, aby se nakazili, a oni se nakazí teď. To je neuvěřitelné. Ale pořád se s tím musíme vyrovnávat. Nastupují další a další hráči, kteří se uzdravují. Výkon jde velmi nahoru třeba u Máchy. Ač nerad jmenuju jednotlivé hráče, tak proti Spartě hrál dobře, byl silný na kotouči, bruslil. Je to velký posun.

Chyběl Jan Knotek, to bylo z podobného důvodu, jako v případě těch dvou, kteří se měli vrátit?
Ano.

A kabina už je promořená?
Ještě ne, ještě tam nějací jsou. No a my už jsme zase po těch devadesát dnech, takže tam může zase někdo vyplout, pokud nemá dost obranných látek. Ale i v té marodce dokážeme sehrát zápas, který by se fanouškům, kdyby mohli být na stadionu, líbil.

Nyní je na řadě utkání v Mladé Boleslavi. To je další silný soupeř.
Samozřejmě se na ně připravíme. Podíváme se na jejich poslední zápasy, z teoretické stránky připraveni budeme. Když podáme takový výkon, jako proti Spartě, tak budeme úspěšní, to bezpochyby. A potřebujeme opravdu zlepšit produktivitu.

Další články