Zde může být vaše reklama.

Mora je v karanténě Od pondělí bez sportu, vláda zakázala skoro všechno

Od pondělí bez sportu, vláda zakázala skoro všechno

foto: Petr Pelíšek

10. 10. 2020 - 19:31

Poslední akce všech sportovních odvětví se uskuteční tento víkend. Od pondělí pak začne platit vládní rozhodnutí, které zakazuje veškerou organizovanou sportovní činnost, k tomu v podstatě ruší i možnost trénovat v uzavřených prostorech. Fotbalisté, cyklisté nebo atleti, ti budou moci pokračovat v přípravě venku, ale hokejisté, házenkáři, volejbalistky, prostě všichni z halových sportů, ti budou mít po rozhodnutí ministra zdravotnictví Romana Prymuly minimálně na čtrnáct dní utrum.

Proti zákazu hrát se ohradila Ligová fotbalová asociace (LFA), v tuzemských profesionálních fotbalových soutěžích totiž platí přísná pravidla a hráči jsou pravidelně testováni. „Přestože představitelé vlády avizovali, že zpřísněná opatření se budou týkat volnočasových aktivit, a nikoliv podnikatelské činnosti, ve vztahu k profesionálnímu sportu je realita odlišná. Je třeba si uvědomit, že profesionální sport není v žádném případě volnočasovou aktivitou, ale odvětvím, které v ČR zaměstnává tisíce osob,“ řekl Dušan Svoboda, předseda LFA, pro web fotbalové asociace. „Všichni vnímáme hrozbu významných nárůstů nakažených osob ve společnosti. Rozumíme nutnosti na přechodnou dobu zakázat účast diváků na stadionu. Vlastní omezení konání zápasu ale dle našeho názoru postrádá opodstatnění. Profesionální fotbal v Česku patří mezi nejvíce chráněná prostředí v rámci cele společnosti. Hráči i realizační týmy jsou nepřetržitě testování a dodržují řadu přísných protiepidemiologických opatření. Budeme iniciovat jednání s vládními autoritami, aby svoje stanovisko přehodnotily. Jsme samozřejmě připraveni plně spolupracovat ve všech ohledech na dalším snížení rizika v našem již dnes minimálně rizikovém prostředí,“ podotkl Svoboda. O dalším vývoji bude LFA jednat na pondělním mimořádném jednání Ligového výboru.

Opatření významně komplikují činnost také házenkářkám a házenkářům. „Doufáme, že nařízená omezení skutečně povedou k zlepšení současného stavu. Z krátkodobého hlediska jsme schopni čtrnáctidenní přerušení soutěží ustát, dlouhodobější přerušení všech soutěží, a to především těch profesionálních, by však bylo zcela zásadním zásahem do termínové organizace soutěžního ročníku i chodu klubů nejen jako soutěžních subjektů, ale také jako zaměstnavatelů a organizací zajišťujících sportování mládeže. Čím delší toto přerušení bude, tím horší bude tato situace pro celý náš sport,“ řekl pro web házenkářského svazu prezident ČSH Jaroslav Chvalný. „Věřím, že situace se opravdu v nadcházejících týdnech výrazně zlepší a tuto těžkou dobu v domácích soutěžích překleneme. Jako velmi nešťastné však vnímáme konfliktní rozhodnutí o povolení reprezentačních akcí a mezistátních utkání a současné uzavření vnitřních sportovišť. V nejbližší době nás čeká například kvalifikační utkání mužů o postup na mistrovství Evropy, následně ženské EURO. Současná opatření prakticky znemožňují přípravu našich týmů na tyto akce a v případě přetrvávání těchto opatření i samotnou realizaci mezistátního utkání s Faerskými ostrovy. Budeme dále jednat s ministerstvem zdravotnictví i Národní sportovní agenturou a budeme žádat případnou výjimku pro zajištění kvalitní přípravy našich týmů na tyto akce,“ podotkl.

Zatímco fotbalisty SK Sigma Olomouc by mohla neplánovaná pauza zastavit v dobré startu do sezony, pro hokejisty HC Olomouc může jít naopak o vítané volno. Podle dnešní informace z klubového webu HC Olomouc má Mora téměř dvě desítky pozitivně testovaných a musí do karantény. „Hráči a realizační mužstvo A-týmu tento týden podstoupili testy na COVID-19. U osmnácti otestovaných byl pozitivní nález. Celé mužstvo i realizační tým zamířily do karantény,“ informoval olomoucký klub na svém webu. „Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v této pro všechny složité době. Přejeme každému hodně sil, pevné zdraví a snad se co nejdříve znovu potkáme na zimním stadionu,“ řekl Simon Vejtasa, marketingový manažer HC Olomouc.

Fungovat ale dál může, samozřejmě s omezeními a při dodržení všech nařízených opatření, olomoucký futsal. Na venkovních hřištích může být do dvaceti osob, což je pro malý fotbal dostačující počet. Vedení soutěže už o tom informovalo na svém webu.

Další články