Zde může být vaše reklama.

Na Hané bude EURO Olomoucké vodní pólo vychovává reprezentanty

Olomoucké vodní pólo vychovává reprezentanty

foto: archiv redakce

26. 08. 2020 - 08:30

Kromě v dnešní době atraktivních a populárních sportů, jako jsou fotbal, hokej, házená nebo volejbal, má město Olomouc v elitní soutěži také vodní pólo. Což je sport, který má dlouhou tradici, ale popularitu v České republice, na rozdíl od některých jiných států, moc nemá. V srdci Hané se s tím pokoušejí bojovat, mládež olomouckého klubu je úspěšná, vychovávají tady reprezentanty. A dokonce příští rok se bude v Olomouci konat světový šampionát klubů hráčů do sedmnácti let.

„Starší žáci skončili loni třetí v republice. Od nové sezony rozjíždíme starší žáky i starší dorost. V mládeži je budoucnost, snažíme se získat děti pro náš sport. Pólo je zajímavý, ale náročný sport,“ říkají trenéři mládeže Jiří Bobrovský a Jiří Dittmer. „V reprezentaci máme čtyři kluky, jeden je dokonce kapitánem repre U 15,“ podotkli. Vodní pólisté jsou trošku limitováni podmínkami pro trénink. Jeden plavecký bazén pro mnoho sportovních odvětví a k tomu veřejnost je málo. „My navíc potřebujeme hloubku. Je to trošku problém s kapacitou, univerzitních plaveckých sportů je hodně. Akvabely, ploutvaři, plavci, vodní pólo, potápěči. Kdyby někdo vybudoval další bazén, tak by to bylo krásné, ale myslím, že je to zatím nereálné,“ říkají trenéři.

Velký svátek vodního póla se chystá v Olomouci příští rok. „V dubnu bychom měli pořád mistrovství světa klubů kategorie U 17. Bude to ve spolupráci s městem Olomouc, Olomouckým krajem a NH hotel Congress. Mělo by to být na Velikonoce,“ řekl Dittmer. „Přijede dvanáct mančaftů z celého světa, například Jihoafrická republika, Anglie, Irsko, Německo. Možná jich bude i více, protože letos byla všechna mistrovství zrušená. Ale standardní je dvanáct týmů. Hrát se bude v olomouckém bazénu, účastníci budou ubytování v NHčku, kde budou mít kompletní servis a za to děkujeme řediteli hotelu Tomáši Rouskovi,“ podotkl. Díky aktivitě organizačního pracovníka Martina Bakaly, který je zároveň výkonným členem Českého svazu vodního póla, by se v roce 2022 mělo hrát v Olomouci dokonce mistrovství světa mužů. „Jedna skupina a finále v Olomouci, druhá skupina v Brně. Ale to už je daleko větší akce,“ řekl Dittmer.

Klub se snaží přilákat děti, nábor je možný vždy v úterý a čtvrtek od 16.30, kdy trénuje přípravka. „Je možné přijít se podívat, vyzkoušet si to. Standardně nabíráme děti od osmi let, měly by umět malinko plavat. Ale máme tam i mladší, kteří jsou šikovní a baví je to. Hledáme holky i kluky, kdo by měl zájem dát potomka na vodní pólo, najde informace na www.vodnipoloolomouc.cz,“ podotkli trenéři.  „Vodní pólo je tradiční sport, nejstarší olympijský, ale moc se o nás neví. Přitom v zemích, jako jsou Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko nebo Itálie, tam je pólo velmi populární. U nás je to trošku jinak, navíc všeobecně není moc peněz. Musím poděkovat pan Kyjevskému z FGP, který nám zajistil dresy a oblečení. A také rodičům patří velký dík. A bez podpory města a kraje bychom vůbec nemohli existovat,“ dodal.

Další články