Zde může být vaše reklama.

První zápas série Olomoucké volejbalistky v boji o bronz prohrávají

Olomoucké volejbalistky v boji o bronz prohrávají

foto: Petr Pelíšek

20. 04. 2022 - 10:52

Pouhé tři dny po fyzicky i psychicky vyčerpávající semifinálové sérii s Brnem nastoupily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc k prvnímu utkání o extraligový bronz na palubovce Dukly Liberec. Vysokoškolačky držely s vítězem dlouhodobé části nejvyšší soutěže krok první dva sety, nakonec však prohrály 1:3. Pokud chtějí letos pomýšlet na ligové medaile, musí zvítězit v páteční domácí odvetě (18.00) a pak i v případném pondělním třetím duelu na severu Čech.

Hanačky přitom do prvního utkání závěrečné série sezony vstoupily nadějně a při podání Šepeľové se brzy odpoutaly na rozdíl šesti bodů (3:3, 3:9). Jenže Dukla dokázala poměrně rychle odpovědět (8:12, 12:12) a začínalo se znovu. Univerzita ještě chvíli těsně vedla (12:13, 13:14), pak ovšem přišla další domácí série (17:14); Liberec už iniciativu nepustil a po výsledku 25:19 vedl 1:0.

Ve druhém setu měly naopak od počátku navrch Severočešky (8:5, 18:14) a tým VK UP stále jen dotahoval (8:8, 19:18). Vše změnila až olomoucká bodová šňůra podpořená servisy Herdové (20:18, 20:23), která vedla až k vyrovnání - 22:25 a 1:1.

Také třetí dějství přineslo rychlý nástup Liberce (6:1) a náskok domácího celku v dalším průběhu neklesal pod tři body. Navíc ve střední části sady Dukla ještě přitlačila (14:8, 19:10) a bylo rozhodnuto. Výsledek 25:18 znamenal vedení severočeského týmu 2:1.

A obraz hry se nezměnil ani ve čtvrtém setu (3:1, 9:3). Vysokoškolačky se sice snažily kontrovat, více než dva body v řadě jim však protivník nedovolil, zatímco sám dál navyšoval své vedení (13:5, 16:7). Obrat už se nekonal, Liberec ovládl čtvrtou sadu hladce 25:17 a celý zápas 3:1.

„Dnes jsme neodvedli náš standardní výkon jak v kvalitě, tak v bojovnosti. Nevím, jestli je to ještě následek těžkého a smolně prohraného semifinále, ale takto se prostě o medaile nebojuje. Věděli jsme, co bude Liberec hrát, ale nedokázali jsme zastavit jejich útoky. Zvlášť od třetího setu jsme marně hledali správnou podobu sestavy, žádná se nedokázala chytit. A co mě zvlášť mrzí, tentokrát jsme to ani neodbojovali jako proti Královu Poli. Věřím, že si to holky do odvety přeberou v hlavách a předvedou úplně jiný výkon,“ dívá se už dopředu olomoucký kouč Martin Hroch.

„Vedeme sice 1:0, série ale nekončí. My potřebujeme ještě jedno vítězství. Myslím, že dnešní utkání jsme zvládli. Hlavně v hlavách jsme si to dokázali po velmi vyrovnané semifinálové sérii a zklamání srovnat. Věřím, že s takovou hrou můžeme získat i potřebnou druhou výhru,“ řekl trenér Dukly Libor Gálík.

VK Dukla Liberec - VK UP Olomouc 3:1 (19, -22, 18, 17)

Rozhodčí: Činátl, Rychlík. Čas: 93 minut. Diváků: 290.
Liberec: Skrypaková, Kojdová, Kohoutová, Kvapilová, Nová, Blažková, libero Dostálová. Střídaly: Šulcová, Kolářová, Nečasová.
Olomouc: Silva, Moscická, Babićová, Šepeľová, Blancová, Štimacová, libera Slavíková, Kulová. Střídaly: Herdová, Tinklová, Kneiflová.

Další články