Zde může být vaše reklama.

Tradiční sport Olomoučtí cyklokrosaři bilancují sezonu

Olomoučtí cyklokrosaři bilancují sezonu

foto: archiv redakce

31. 12. 2020 - 16:53

Tradiční zimní cyklistická disciplína cyklokros byl i přes nepříznivé, dobře známé podmínky, dosti vidět především na sklonku roku. V omezené míře, bez účasti mládeže, se odjel domácí pohár TOI TOI Cup, Česká republika hostila úvodní závod světového poháru, a to hned s jedním superlativem, jedině zde startovali junioři a kategorie do 23 let. Následující světová klání v Belgii již byla pouze za účasti mužů a žen.

Nadějní mladí bikeři z olomouckého MTB týmu Kolárna absolvovali pouze první dva závody domácího poháru a mistrovství republiky. Zářijové zmoklé podniky v Mladé Boleslavi a Holých Vrších vystřídal rychlý cyklokros v Kolíně, který byl po delší epidemické pauze pro mládež posledním letošním závodem a současně mistrovstvím České republiky. Právě proto je třeba vyzdvihnout vynikající deváté místo olomouckého staršího žáka Jakuba Tesaříka i velice dobrou 18. příčku jeho oddílového kolegy Lukáše Harlendera.

Olomouc se stala koncem roku 2020 působištěm a dočasným domovem pro elitního holandského cyklokrosového reprezentanta Gosse van der Meera. Ten za doprovodu a podpory Romana a Markéty Brandýsových odjel všechny dostupné závody, které se letos v České republice uskutečnily, při Světovém poháru v Táboře si dosáhl na svůj nejlepší dosavadní výsledek mezi absolutní světovou špičkou a v celkovém hodnocení TOI TOI Cup, domácí české prestižní soutěže, mu patří druhá příčka za vítězným Michaelem Borošem.

Gosse se určitě do Olomouce a na Hané vrátí opět na jaře, kdy by chtěl absolvovat některé moravské závody horských kol. Roman Brandýs po odsloužené funkci mechanika právě tomuto Holanďanovi si odskočil těsně před Vánoci do polského Goscieczinu, kde startoval v kategorii masters. Mimochodem tohoto závodu se zúčastnila kromě polské reprezentace i početná slovenská výprava elitních cyklistů. Zde ještě byl povolen start mládeže, takže statistika účasti přes 250 cyklokrosařů je úctyhodná. Pořadatelé z agilního Cyklo teamu region Olomouc věří, že příští rok zůstane cyklistika nadále velice populárním sportem i na Hané a při závodech MTB i cyklokrosu se stane bohatá účast především mládeže nedílnou součástí kvalitních podniků v okolí Olomouce.

Další články