Zde může být vaše reklama.

Kooperativa NBL BK REDSTONE chce play-off a postup v poháru

BK REDSTONE chce play-off a postup v poháru

foto: Petr Pelíšek

29. 09. 2022 - 19:28

Basketbalistům BK REDSTONE Olomoucko začíná se začátkem měsíce března nová sezóna Kooperativa NBL. A mají v ní jasné cíle. Hanáci chtějí do první šestky, tedy přímo postoupit do play-off. No a k tomu také uspět v evropském poháru, jelikož budou hrát v Alpe Adria Cupu.

O plánech pro nový soutěžní ročník BK REDSTONE informoval na předsezónní tiskové konferenci. „Chceme hrát dobrý basketbal, aby na basket lidé chodili, aby je to bavilo. A chceme se posunout v tabulce o nějaké patro výše s tím, že cíl je být do šestého místa a hrát play-off. Tím, že chceme klub posouvat, je to správná cesta. A uděláme maximum pro to, abychom tohoto cíle dosáhli,“ řekl Michal Pekárek, prezident a sportovní manažer klubu.

Jeho slova potvrdil také Libor Špunda, generální manažer BK REDSTONE Olomoucko. „My jsme v tomto za jedno. Vystupujeme týmově, cíl jsme si určili společně. Mimo to se ještě budeme účastnit Alpe Adria Cupu, kde nechceme být jen povinnými účastníky, byť jsme dostali silnou skupinu. Chtěli bychom z ní postoupit,“ přidal Špunda další z hanáckých plánů.

Po nováčkovské předchozí sezoně chce být BK REDSTONE zase o kus lepší. „Stanovili jsme si vysoké cíle. Takto jsme budovali tým. Bohužel příprava nebyla podle našich představ, hodně věcí nás ovlivnilo. Zranění, choroby, zlá forma amerických legionářů, museli jsme se s nimi rozloučit. Nebyli dobře připraveni,“ řekl trenér Miljan Čurovič. „Museli jsme získat nové hráče, což se povedlo a to je jiný level. Velmi rychle je dokážeme zapracovat tak, abychom dosáhli na výsledky, které chceme. A doufám, že se v sezoně dostaneme do formy, kterou chceme. Zůstali jsme jednotní, v kabině, všichni spolu. Jdeme za svým cílem a chceme pracovat tak, abychom se co nejrychleji zvedali,“ podotkl.

Za tým hovořil kapitán Lukáš Feštr. „Nálada je bojovná. Všichni se těšíme na začátek soutěže.  Příprava je vždycky taková těžká, všichni ji chceme mít za sebou. Nechceme těžké trénink, běhat po oválu. Každý sportovec je pak rád, když může přípravu přenést do soutěže. Doufám, že do soutěžního ročníku odstartujeme dobře, že to zvládneme,“ uvedl.

V klubu skončili Devin Cooper a Bryan Coleman. Nově tým posilují Jonathan Williams a Darious Moten. „Darious je pozice čtyři, hrál v Sopotech, působil předtím ve Finsku, má zkušenosti z Euro Cupu. V Polsku zanechal velmi kvalitní dojem, jsou na něj dobré reference, věřím, že do týmu rychle zapadne,“ řekl trenér Miljan Čurovič. „Jonathan hrál také v Polsku, v Gliwicích, měl velmi dobrou sezónu. Působil také v Belgii, je to kombo rozehrávač, střelec. Jdou za ním výborná čísla. Ale to měli oba. Věřím, že se velmi rychle stanou našimi důležitými hráči,“ dodal.

Před rokem BK REDSTONE nevstoupil do sezóny zrovna ideálně, také proto řešil složení kádru ještě před startem ligy. „Bylo to pro nás poučení, víme, jako to probíhalo. Loni bylo vše hektické, přesun licence z Prostějova, nebylo tolik prostoru na přípravu kádru. Ten jsme nyní měli. Proto jsme také pružně a rychle zareagovali, abychom začátek sezony zachytili. Od toho se pak vše odvíjí.  Byť se nepovedli ti dva hráči, tak reakce byla flexibilní. Náhradu jsme sehnali v šibeničních termínech, věřím, že se to záhy pozitivně projeví,“ řekl Špunda.

Kromě Kooperativa NBL bude hrát BK REDSTONE také Alpe Adria Cup. Což by, stejně jako celá sezona, nešlo bez podpory partnerů. „Doba je velmi těžká, rozpočet nějak naplněný máme. Poděkovat musím společnosti Redstone, i díky té budeme hrát Alpe Adria Cup. Podpořila nás v té myšlence, chce být vidět ve středoevropském regionu,“ řekl Libor Špunda. „Peníze se ale shání velmi těžce. Úplně ideální podporu nemáme ve srovnání obdobnými města v elitní basketbalové soutěži, máme tak čtyřikrát pětkrát méně než jako v Pardubicích nebo Hradci. Nicméně pan primátor se snažil vyjít nám nějak vstříc,“ podotkl.

Přínos evropského poháru pro tým, ale i celý klub, bude podle trenéra Miljana Čuroviče nesporný. „Dvě sezony jsem tuto soutěž už hrál. Je to příjemné. Fantastické cesty, vidíš jiné kultury, to, jak jiné kluby pracují, je to o získávání zkušeností. Je to přínosné. Porovnáme se s týmy z kvalitních lig, čeká nás rakouská, chorvatská a slovinská. Uvidíme, jak se s nimi dokážeme měřit, budeme bojovat, uvidíme, jestli můžeme na dobré výsledky, které chceme, dosáhnout. V Alpe Adria Cupu se chceme zviditelnit na mapě Evropy a doufám, že toho dosáhneme,“ řekl Čurovič.

Složení skupiny kvituje také kapitán Feštr. „Určitě to hodnotím pozitivně. Jsem rád, že los byl takový. Hrál jsem to v Děčíně, tam jsme měli „štěstí“, že jsme do skupiny dostali USK Praha... Takže jsem rád, že máme soupeře z jiných lig. Okusíme, jak to funguje jinde, pro nás je to jedině pozitivum,“ poznamenal.

Další články