Zde může být vaše reklama.

Mezinárodní úspěch Claudia Tótová má stříbro z mistrovství Evropy

Claudia Tótová má stříbro z mistrovství Evropy

foto: archiv redakce

26. 11. 2020 - 08:26

V černohorské Budvě se od 13. do 22. listopadu konalo juniorské mistrovství v boxu. Startovala tam také olomoucká Claudie Tótová. A šampionát se jí povedl, členka klubu Sportovní centrum boxing Olomouc získala stříbrnou medaili!

„Příprava na mistrovství Evropy začala ještě před mistrovstvím republiky, které se konalo na přelomu února a března. Po návratu to s její přípravou nebylo lehké, neměli jsme kde trénovat. Ale našli jsme pomoc u oddílů Box Club SA Olomouc a Spider Box Olomouc, které nám pomohl a mohli jsme se připravit na evropský šampionát,“ řekl Stanislav Tót, otec české juniorské reprezentantky, který je zároveň jejím trenérem. „Chvíli to trvalo, než jsme založili nový oddíl Sportovní Centrum Boxing Olomouc. Děkujeme paní ředitelce Martině Michalíkové, která nám pronajala tělocvičnu na Střední škole pro Sluchově postižené a umožnila nám tak přípravu mistrovství,“ podotkl.

Trénink ve všech sportovních odvětvích, tedy i v boxu, ovlivnila a ovlivňují nejrůznější vládní opatření. „Samotná příprava na šampionát trvala skoro osm měsíců, které byly opravdu náročné. V létě Claudia odjela na soustředění do Chorvatska, po návratu jezdila na sparing s reprezentačním trenérem Martinem Klíčem do Polska – Gliwice. Za to mu děkujeme a chtěli bychom poděkovat i Alexas Kubicki Carbo -Gliwice za přípravu,“ řekl Tót a pokračoval: „V září pak odboxovala tři mezinárodní turnaje v Polsku, dva v Gliwicích a ve Štětíně. Turnaje vyhrála a navíc získala pohár pro nejlepší zahraniční boxerku. Poslední přípravný turnaj byl domácí, memoriál Julia Tormy v Praze, který také vyhrála.“

A zpět k evropskému šampionátu. První zápas na turnaji měla Claudia Tótová (v kategorii do 54 kg) proti Španělce Romaně Puente a výsledkem 4:1 na body si hned zajistila bronzovou medaili.

O postup do finále se pak utkala s Ukrajinkou Katerynou Bodnarchuk, se kterou si poradila jednoznačně 5:0 na body, když u bodových rozhodčích vyhrála všechna tři kola. Claudia přesně dbala pokynů trenérů z rohu, v průběhu zápasu měnila taktiku a nepolevila ve své bojovnosti do poslední vteřiny.

Ve finále se pak potkala s velmi zkušenou a tvrdou ruskou soupeřkou Lianou Tarasian, které podlehla 1:4 na body. Claudia tak vybojovala na mistrovství Evropy stříbrnou medaili. „Informace o soupeřkách jsme neměli, nevěděli jsme, koho bude mít ve své váhové kategorii. Všechno to bylo hlavně o psychice,“ uvedl Tót.

Nyní má Claudia před sebou další sportovní cíl, tím je uspět na mistrovství světa, které by se mělo konat příští rok v Polsku.

Další články