Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Derby ve Šternberku urval v tiebreaku VK Šantovka

Derby ve Šternberku urval v tiebreaku VK Šantovka

foto: Petr Pelíšek

14. 01. 2024 - 14:36

V utkání 17. kola extraligy volejbalistek hostil v hanáckém derby TJ Sokol Šternberk celek VK Šantovka Olomouc. Olomoucký tým měl domácím co vracet, v 8. kole totiž Šternberk senzačně vykradl výhrou 3:1 halu UP v Olomouci. Ovšem Sokol poté koncem roku ztratil formu, spadl na poslední místo a naopak Šantovka začala vítězit. Ve Šternberku šli domácí po dramatickém úvodu do vedení, pak Šantovka srovnala, ale Sokol zabojoval a opět se dostal do trháku. Po druhém srovnání šel zápas do tiebreaku. Ten vyhrály Olomoučanky 15:9, ale důležitý bod má i Šternberk, který se tak dostal z posledního místa.

Začátek střetnutí patřil hostům, kteří vedli 4:1 a 7:2. Šternberk pak zabojoval a po malých krůčcích se začal přibližovat. Kapitánka Weidenthalerová dvěma přímými body z podání snižovala na 8:9. Po smeči Kłodové bylo vyrovnáno (9:9) a hosté si vzali oddechový čas. Šňůra domácí kapitánky pokračovala a Sokol vedl o tři. Až útok Artyshukové znamenal ztrátu podání pro domácí. Set pak šel za vyrovnaného stavu 18:18 do dramatické koncovky. Na 22:20 získala Šantovce výhodu smečí Artyshuková a domácí kouč Jehlář si vzal timeout. A Sokol po něm při podání nahrávačky Přibylové vyrovnal. Po útočné chybě Olomouce pak získal setbol (24:23) a po podání Kłodové a smeči Látalové vybojoval první set díky vítězství 25:23.

Ve druhém dějství Olomoučanky opět začaly razantně, body získávala opět Ukrajinka Artyshuková, přidala se i Farská a bylo z toho vedení 6:1. Hosté přidali i v obraně a rázem vedli 10:3. Domácí snížili poprvé až na 4:14. Šantovka pak ale začala kupit chyby v útoku a Sokolky se dostaly na 9:15. Po zázračném míči libera Chaloupkové a úspěšném útoku Fedchukové ovšem hosté nepřipustili v této části drama a opět získali větší náskok (19:11). Domácí kouč na závěr setu vystřídal nahrávačky, do hry šla uzdravená Kurerová, ale Sokol měl problém s příjmem servisu Fedchukové, která zajistila setbol. Ten dostala šanci podávat střídající debutantka Lucie Ryšavá. Po smeči Nowakové vyhrála Šantovka druhý set 25:11.

Třetí sada začala vyrovnaně. Chvíli vedl Šternberk, chvíli Olomouc, při podání Šotkovské odskočili na dva body hosté (6:8). Po útoku a podáních Kłodové zase vedl Sokol (12:9). Šantovka přidala v útoku a po bodech Nowakové a dvou Artyshukové vedla 15:14. Za stavu 19:19 šel třetí set do napínavého závěru. Šternberk získal dvoubrankový náskok. Domácí hráčky bojovaly, Kłodová s Weidenthalerová jim zajistily vedení 23:21 a po autu Artyshukové tu byl setbol. První byl ještě atakem Farské odvrácen, ale další chybou Olomouce na síti vybojovali domácí vítězství 25:22 a získali důležitý bod.

Do čtvrté části duelu opět vstoupily lépe hostující Olomoučanky. Při servisu Nowakové vedly 4:1, domácí celek si ale nenechal ujet vlak jako ve druhém setu a snížil na 5:6. A po ostrém podání Polky Kłodové bylo srovnáno na 8:8. V polovině setu se dostaly Sokolky do vedení 15:13, domácí celek obrovskou bojovností přehrával volejbalovější hosty a po dalších vybojovaných míčích vedl už o čtyři body. Trenér Šantovky Jan Drešl oddechovými časy burcoval tým, po útoku středem kapitánky Nečasové a smeči Fedchukové hostí snížili a po servisu kapitánky Nečasové bylo srovnáno (18:18). V závěru ještě vedl Šternberk po bloku Kořínkové o dva body 22:20. Hosté ale vyrovnali skóre a při podání Nowakové šli pro setbol, který úspěšným blokem vybojovali a následně po bloku Farské i proměnili a vyrovnali stav střetnutí na 2:2.

Tiebreak začal vyrovnaně, po stavu 4:4 šla do vedení při servisu Artyhsukové univerzita (8:5). Následovala však ulívka Přibylové a eso s přispěním pásky Cohenové a Sokol stáhl náskok. Šantovka ale zase odskočila na tři body (10:7), a po útoku do autu Weidenthalerové už to bylo o čtyři. Olomoucké volejbalistky už si vítězství pohlídaly (15:9) a vyhrály ve Šternberku 3:2.

„Na našich hráčkách se podepsala měsíční pauza, kdy jsme si sice minulý týden zahráli přípravný turnaj, který nás ale herně moc neprověřil. Dnes jsme nastoupili do ostrého utkání proti oslabenému Šternberku, ale nepředvedli jsme vůbec dobrý výkon. Některé hráčky se mají za co stydět, když se na zápas podívají znovu. Naštěstí máme alespoň dva body, a pochválím naši blokařku Viktorii Nowakovou, která zahrála výborně,“ zhodnotil zápas trenér hostí Jan Drešl.

„Z našich tří utkání v novém roce to byl nejlepší výkon. Soupeř byl favoritem, dokázali jsme se však proti němu zvednout. V prvním setu jsme je překvapili agresivitou. Ve druhém nás přečetli, ale za další dva sety musím holky pochválit. Škoda čtvrté sady, kdy jsme vedli 22:20 a nezahráli jsme jednoduché míče. Mohli jsme mít tři body, ale máme aspoň jeden. V tiebreaku jsme měli vzdorovat více, byl tam z naší strany propad. Soupeři musím pogratulovat, my se musíme stále více sehrávat. Holkám děkuji za výkon,“ hodnotil duel kouč Sokola Miroslav Jehlář.

TJ Sokol Šternberk - VK Šantovka Olomouc UP 2:3 (23, -11, 22, -22, -9)

Rozhodčí: Novák, Vachutka. Čas: 129 minut. Diváků: 120.

Šternberk: Látalová, Kořínková, Kłodová, Weidenthalerová, Cohenová, Přibylová, libero: Vyjídáková. Střídaly: Kurerová, Pavlovská.
VK Šantovka: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Nečasová. libero: Chaloupková, Střídaly: Šotkovská, Pluhařová, Ryšavá.

Další články