Zde může být vaše reklama.

Finále: Volejbalistky můžou ve středu slavit doma titul

Finále: Volejbalistky můžou ve středu slavit doma titul

22. 04. 2019 - 00:36

Druhé finále letošního play-off extraligy volejbalistek hostil Prostějov a tým Univerzity Palackého Olomouc se v něm v případě úspěchu mohl přiblížit nadosah od vytouženého titulu. A podařilo se! I přes ztracenou koncovku třetí sady vysokoškolačky zvítězily na půdě svého rivala 3:1 a ve středu se mohou po třiadvaceti letech radovat z titulu mistryň republiky.

Olomoucký tým se musel obejít kvůli zdravotní indispozici bez své elitní smečařky Kossányiové, ale dlouho to na průběhu zápasu nebylo znát. Po úvodních osmi výměnách odskočily hráčky univerzity ze stavu 4:4 na 4:9, postupně navyšovaly své vedení a nakonec zvítězily rozdílem třídy o deset míčů - 15:25.

Podobně se dlouho vyvíjelo i druhé dějství. Znatelná dominance hostujícího celku ale kulminovala ještě před samotnou koncovkou (11:16, 12:19), pak přišlo postupné stahování ztráty ze strany Prostějovanek. Ty v závěru dokonce odvrátily čtyři setboly protivníka, po tom pátém proměněném však prohrály 22:25.

Varování ovšem nepadlo na úrodnou olomouckou půdu. Domácí družstvo ve třetí části duelu převzalo iniciativu (7:4, 13:5) a vedlo až 15:6. Až poté pochopil favorit vážnost situace, začal se dotahovat (15:9, 16:12), postupně srovnal (17:17) a dokonce šel krátce do vedení (18:19), ale koncovka patřila Prostějovu - 25:23 a 1:2.

A řežba pokračovala i po většinu čtvrtého setu. Nejprve dlouho vedly maximálně o dva body domácí volejbalistky, potom ty hostující. Až odskočení Olomouce při servisech Košické (17:19, 17:22) bylo rozhodujícím momentem celého zápasu. Na jeho konci byla výhra Univerzity Palackého 25:18 a celkově 3:1.

„Set a půl jsme hráli velmi koncentrovaně, téměř bez chyb a dostali jsme soupeře pod velký tlak. Už v koncovce druhého setu ale přišla ztráta koncentrace, třetí sadu jsme ztratili, když si ji soupeř uhrál bojovností a výbornou obranou v poli, a ve čtvrtém setu už to bylo z naší strany dost nervózní. Naštěstí jsme to zvládli, teď bychom rádi doma sérii dorazili, ale nebude to vůbec jednoduché,“ konstatoval kouč VK UP Jiří Teplý.

„Už druhý zápas finále ukázal, že Olomouc je někde jinde. Těžko se dostává pod tlak na přihrávce, zejména se to týká některých hráček. Skvělá je třeba i spolupráce nahrávačky Kubínové s blokařkou Trnkovou, to nemá v naší lize obdoby. Je to zkrátka výborně sehraný
a navíc před sezonou dobře doplněný tým. Dá se s nimi hrát, jak ukázaly dnes dva poslední sety, i občas vyhrát, ale musí se sejít všechno. V Olomouci nám nezbývá než bojovat o každý míč a set a rvát se až do konce,“ řekl trenér Prostějova Ľubomír Petráš.

Třetí a možná také poslední utkání finálové série se bude hrát ve středu 24. dubna od 18 hodin v Olomouci a v případě úspěchu domácích volejbalistek to bude i závěrečný zápas celé letošní sezony.

 VK Prostějov - VK UP Olomouc 1:3 (-15, -22, 23, -18)

Rozhodčí: Grabovský, Kovář. Čas: 90 minut. Diváků: 600.

Prostějov: Toufarová, Rutarová, Horká, Kojdová, Bezhandolská, Zatloukalová, libero Slavíková. Střídaly: Nová, Šmídová, Kozmík Tomášeková, Weidenthalerová.
Olomouc: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Napolitano Šenková, Dudová, Dedíková.

Další články