Zde může být vaše reklama.

BK REDSTONE Olomoucko Libor Špunda: Máme charakterově silný tým a chceme play-off

Libor Špunda: Máme charakterově silný tým a chceme play-off
Michal Pekárek (vlevo), Libor Špunda (vpravo).

foto: Archiv BK REDSTONE Olomoucko

02. 09. 2021 - 08:23

V  posledních měsících se pro Olomouc rodila výrazná novinka. Po fotbale a hokeji se v hanácké metropoli bude hrát třetí nejvyšší mužská soutěž - Kooperativa NBL. Děkovat za to můžeme především dvojici - Michal Pekárek a Libor Špunda, kteří získali licenci a  zabránili tak zániku BK Olomoucka. Právě druhý jmenovaný muž se stal generálním manažerem klubu. Přichází z podnikatelského prostředí a basketbalové veřejnosti není na rozdíl od Michala Pekárka doposud příliš známý. Proto jsme mu exkluzivně položili pár otázek.

HV: BK Olomoucko se na konci minulé sezóny již potýkalo s problémy a výsledkově neoslnilo, hrozilo také, že se nejvyšší soutěž odstěhuje z Olomouckého kraje, jak se Vám podařilo licenci zachránit? 

Pravdou je, že o licenci mělo zájem několik klubů z různých koutů republiky. Nám se podařilo vstoupit do jednání s původními majiteli a po několika jednáních jsme se úspěšně domluvili na tom, že budeme hrát nejvyšší basketbalovou soutěž v Olomouci. 

HV: Vy jste ryze z byznysového prostředí a pokud máme správné informace, o basketbalu jste toho donedávna ještě zase tolik nevěděl, jak jste se k této příležitosti stát se spolumajitelem a generálním manažerem dostal? 

Máte pravdu, nicméně sport jako takový jsem sledoval od malička. Také v našem byznysu často zastupujeme sportovce, takže nešlo o můj první kontakt se sportem. Přímo basketbal jsem dosud sledoval spíše zpovzdálí. Nešlo si nevšimnout úspěchů naší reprezentace, či Nymburku na evropské scéně. Zavnímal jsem i úspěchy Tomáše Satoranského a Jana Veselého. Věděl jsem i o tom, že Olomoucko hraje nejvyšší soutěž v Prostějově. No a jednoho dne se mi ozval můj známý, jestli bych se nechtěl potkat s Michalem Pekárkem a pobavit se o možnosti spolupráce v oblasti basketu. Tato možnost mě natolik zaujala, že jsme se po pár schůzkách s Michalem domluvili a rozhodli se koupit licenci. Po vzájemné dohodě jsem se stal generálním manažerem klubu a Michal Pekárek si vzal na starost sportovní úsek. Tím, že nejsem přímo odkojen basketbalovým prostředím, přináším do klubu jiný úhel pohledu a mnohdy neortodoxní řešení. Michal je naopak zkušený praktik, znalec basketbalu, velká osobnost. Dle mého jde o ideální spojení.

HV: Nedávno jste oznámili, že máte generálního partnera, podle kterého se klub i pojmenoval, je to strategicky zásadní krok? 

Dnešní sport nelze na vrcholové úrovni provozovat bez zázemí silných partnerů. Jsme opravdu rádi, že jsme se zrovna s Richardem Morávkem dohodli na dlouhodobé spolupráci a nově neseme název BK REDSTONE Olomoucko. Samozřejmě si nesmírně vážíme i podpory od ostatních partnerů. Snažíme se pracovat tak, aby spolupráce dávala všem smysl.

HV: Vrcholový sport nelze dělat ale ani bez podpory veřejné správy, jak je na tom vaše spolupráce s Olomouckým krajem?

Olomoucký kraj jsme oslovili jako první. Vzhledem k tomu, že máme signály, že nás budou navštěvovat diváci z celého Olomouckého kraje, tak žádost o spolupráci z naší strany byla zcela logická. Kraj nám hned od počátku vyjádřil podporu, cítili jsme z jejich strany vstřícnost a záhy jsme se domluvili. 

HV: Máte přehled, jak je to s podporou třeba v podobně velkých městech? 

Aktuálně v České republice není basketbalový klub, který by neměl podporu kraje a města. Obdobná města, jako je například Hradec Králové, či Pardubice mají dle našich informací podporu od města i kraje v řádech vyšších jednotek miliónů. V mnoha klubech je město a kraj na pozici generálního, či hlavního partnera. Nedávno v médiích prosákla informace, že BK Opava má od města podporu 8 mil. Kč ročně. S takovouto podporou veřejných institucí mohou kluby samozřejmě dosahovat mnohem lepších výsledků a prezentovat své město, či svůj kraj nejen v rámci republiky, ale i Evropy.

HV: A co podpora ze strany Statutárního města Olomouce?

Aktuálně od Statutárního města Olomouc žádnou finanční podporu nemáme. Jsme jedním ze tří profesionálních mužských týmů hrající v Olomouci nejvyšší soutěž. Věříme tedy, že nás město Olomouc finančně podpoří.

HV: Předsezónní příprava je v plném proudu, jak se vám daří? 

Odehráli jsme již několik přípravných utkání. Pozitivní je, že vidíme na týmu neustálý progres. Nejen herní, ale i výsledkový. V posledním zápase jsme porazili Královské sokoly z Hradce Králové. Výsledky v přípravě nepřeceňujeme, vše ukáže až ligová soutěž.

HV: Sportovní stránku věci v klubu řeší výhradně prezident klubu a současně také spolumajitel, sportovní ředitel v jedné osobě Michal Pekárek, podařilo se poskládat konkurenceschopný tým pro nadcházející sezonu?

Před sezónou jsme skládali prakticky úplně nový tým. Zde odvedl neskutečné penzum práce sportovní manažer Michal Pekárek ve spolupráci s naším novým trenérem Robertem Skibniewskim. Máme charakterově silný tým. Hráči vytvořili neskutečnou partu, schází se i mimo tréninkové jednotky, vzájemně se podporují. Tomuto týmu věříme, má bojovného ducha. 

HV: Jaké jsou ambice klubu? 

Já osobně jsem velmi ambiciózní člověk. Musím se přiznat, že sportovní úsek mě mnohdy drží při zemi. Nicméně nechceme se alibisticky schovávat za tradiční fráze a veřejně prezentujeme, že naším cílem je účast v play-off. Další ambicí je klub ekonomicky stabilizovat, tento projekt je dlouhodobého charakteru a chceme z Olomouce vytvořit tradiční baštu basketbalu.

HV: Tištěná verze našeho Večerníku vyjde ve středu 1. září, můžete pozvat na přípravu či další akce? 

Bohužel v době vydání už budeme mít po všech domácích přípravných zápasech. Účastníme se prestižního Česko-slovenského poháru, kde se 4. – 5. 9. a 10. – 11. 9. utkáme s kvalitními soupeři. V plánu je ještě jedno domácí utkání, které proběhne z taktických důvodů za zavřenými dveřmi. Pevně věříme, že diváci budou patřičně natěšeni a úvodní dva domácí zápasy proti Jindřichovu Hradci a Kolínu bude Čajkaréna beznadějně vyprodána. Budeme se účastnit také mnoha eventových akcí, jednou z nich je například Street art festival ve FunParku Šantovka, kde 23.9. proběhne den s basketem.

Ve čtvrtek 9. září ještě proběhne oficiální představení týmu, kdy, v kolik hodin a na co se můžeme těšit?

Ve čtvrtek 9.9. od 17 hodin bych vás všechny rád pozval do FunParku Šantovka na zahájení sezóny BK REDSTONE Olomoucko. Proběhne zde oficiální představení hráčů, dresů, realizačního týmu, vedení, loga a hashtagu klubu. Aktuálně jednáme s několika osobnostmi, které by nám mohli náš dres pro sezónu 2021/2022 pokřtít. Po akci můžou diváci zhlédnout film s basketbalovou tématikou. Bude to naše první oficiální představení a ambicí je odstartovat basketmánii v Olomouckém kraji.

HV: Naopak první ostrý zápas se odehraje v pátek 17. září, kde lze koupit vstupenky a na co chcete lákat diváky?

Brzy budeme naše fanoušky informovat prostřednictvím médií, webu a sociálních sítí o zahájení předprodeje vstupenek. Přípravné zápasy nám ukazují, že zájem ze strany diváků bude velký. Čajkaréna není nafukovací, doporučujeme tedy zakoupit vstupenky na utkání předem. Co se týče prvního zápasu, tak zde, vzhledem ke kolizi s fotbalovým utkáním, dochází k malé změně. Utkání s Jindřichovým Hradcem se bude hrát v pátek 17. září od 17 hod. Divákům můžeme slíbit, že náš tým bude potit krev a nechá na palubovce vše. Doprovodný program bude velká show. Tímto všechny zvu na zahajovací utkání celé KNBL a pojďme rozjet v Olomouci basketmánii.

Další články