Zde může být vaše reklama.

V Galerii Šantovka Mistrovství Evropy mistrů v bowlingu startuje

Mistrovství Evropy mistrů v bowlingu startuje

foto: Petr Pelíšek

24. 10. 2022 - 22:00

Až do neděle budou v Olomouc soutěžit nejlepší bowleři z celé Evropy. V Bowland bowling centru v Galerii Šantovka se koná Mistrovství Evropy mistrů – mužů a žen v individuálních kategoriích. Soutěžit se začne v úterý, šampionát vrcholí v neděli, to bude finálový program začínat v 11.30.

Na Hanou zamíří 35 hráčů a 33 hráček, mezi nimi například hráčka profesionální americké ženské ligy Daria Pajak z Polska nebo Lukáš Jelínek, aktuální mistr ČR a mistr světa kadetů družstev. Evropský šampionát se koná v České republice podruhé, před šesti lety jej hostila také Olomouc.

„Dlouho jsme pořádali Czech Open. Když se postavilo Bowland centrum v Šantovce, tak přišla myšlenka uspořádat i mistrovství Evropy. Což se podařilo v roce 2016. To mistrovství bylo úspěšné jak organizačně, tak sportovně, vyhrál český hráč. Chtěli jsme pokračovat a znovu jsme se přihlásili o pořádání mistrovství Evropy. Měli jsme ho pořádat už v roce 2020, ale bohužel z důvodu se to posunulo. Ale i tak se na to těšíme a jsme připraveni,“ řekl Jan Spáčil, organizátor šampionátu. „Je přihlášeno čtyřiatřicet zemí, z každé může startovat jenom mistr. Tak akce se jmenuje Mistrovství Evropy mistrů,“ podotkl.

„Bylo pro nás snadné zareagovat na olomouckou žádost o druhé mistrovství Evropy. Jednomyslně jsme reagovali, řekli jsme ano Olomouci, ano Bowlandu, ano bowlingové federaci České republiky. Jsme si jisti, že všechno proběhne hladce s profesionálním přístupem pořádajícího týmu,“ řekl technický delegát turnaje Marios Nicolaides.

Nachystat evropské mistrovství není jednoduchá záležitost. „I když se nezdá, že by byl turnaj nějak velký, protože trvá pouze týden, tak přípravy jsou velmi náročné. Půl roku před šampionátem přijíždějí techničtí delegáti, aby zkontrolovali připravenost a podmínky, řeknou, co se případně musí změnit nebo opravit. Musí se zajistit nějaké technické věci, aby vše bylo podle pravidel,“ vysvětluje Spáčil. „Další věcí je zorganizovat cel transport hráčů, v Olomouci nemáme letiště, takže logistika účastníků je náročná. K tomu musíme zajistit hotely, rozhodčí, dobrovolníky, potřebné prostory. Je to docela náročné,“ podotýká.

V době konání šampionátu bude pro veřejnost centrum uzavřeno.

Další články