Zde může být vaše reklama.

Olomouc bude hostit mistrovství mladých ve stolním tenise

Olomouc bude hostit mistrovství mladých ve stolním tenise

foto: Archiv redakce

13. 06. 2020 - 20:00

Olomouc je již několik let významným místem na celosvětové ping pongové mapě? Velkou zásluhu na tom má Vít Ratajský, skromný pán, sportovní manažer, funkcionář, trenér, který nyní spoustu času a energie věnuje práci s mládeží. Sám okusil, jaké to je stát se mistrem České republiky ve dvouhře mužů, nyní své zkušenosti předává dále. Stolní tenis, či jinak ping pong je relativně nenápadná hra, kterou snad každý někdy vyzkoušel. Na první pohled to tak nemusí vypadat, ale jde o náročný sport, u kterého, hrajete-li na alespoň nějaké úrovni, potřebujete dobrou fyzičku, skvělé reflexy a také psychickou odolnost. 
 

Někde jsem se dočetl, že ping-pong (nebo říkejme stolní tenis) je vlastně jeden z nejrozšířenějších sportů vůbec, je to pravda? 
Je dokonce vůbec nejrozšířenějším. V současné době se stolní tenis hraje organizovaně ve 226 zemích na světě. I počet aktivních hráčů je nejvyšší ze všech sportů. Samozřejmě počty jsou ovlivněny hlavně Asií, ale stolní tenis je populární i v Evropě.

Vy sám jste úspěšným hráčem, funkcionářem na celostátní úrovni, a i v Olomouci vedete Klub stolního tenisu. Určitě jsem na něco zapomněl. Doplníte mě? 
V současné době se snažím hlavně zpropagovat, zpopularizovat stolní tenis v ČR, a jelikož jsem občanem Olomouce, chtěl bych, aby stolní tenis byl v našem krásném, historickém městě vnímán jako jedna z možností příjemného aktivního trávení volného času a zároveň byla možnost sledovat špičkový sport při mezinárodních akcích a ligových utkáních.

Olomouc je již několik let centrem významných ping pongových událostí. Co se v Olomouci podařilo zrealizovat a co se naopak chystá? 
Olomouc je v posledních letech nejenom baštou českého, ale dovolím si tvrdit i evropského a světového významu, co se týká pořádání stolně tenisových akcí. Světová WORLD TOUR, kterou pořádá Česká asociace stolního tenisu, se koná pravidelně v srpnu, je sledována nejenom diváky v hale, ale zejména 500 milionová sledovanost na televizních kanálech, je skutečností, kterou se může pochlubit málokterá sportovní akce v ČR. Z dalších akcí bych vzpomenul 8. Mistrovství Evropy akademiků v roce 2017. Vzhledem k jejímu výbornému průběhu se 10. Mistrovství Evropy v roce 2021 bude konat opět v Olomouci, mistrovství pořádá náš klub společně s Univerzitou Palackého. Další významnou mezinárodní akcí je Mezinárodní mistrovství kategorií U 11 a U13, kterou pořádáme v Omega centru na přelomu července a srpna. 

Ping pong asi v porovnání s velkými sporty jako fotbal, hokej, nemá na růžích ustláno, co se týká třeba financování, shánění partnerů. Nebo se pletu? 
Náklady na extraligu stolního tenisu nejsou tak velké jak u fotbalu a hokeje. V družstvu hraje 3 – 5 hráčů. V Olomouci se hrála extraliga mužů a naším cílem do budoucna je mít extraligové družstvo složené z našich odchovanců.

Nevím, jak je to teď u mládeže, ale má a starší generace hrála ping pong vcelku pravidelně, tu ve sklepě paneláku, tu někde v tělocvičně, občas i venku. Tedy obliba tu asi je. Daří se popularizovat ping pong dle vašich představ i mezi mládeží? 
Zájem o mládežnický stolní tenis je obrovský. Naše kapacitní možnosti ani zdaleka nepokryjí všechny zájemce. Spolupracujeme s Českou asociací stolního tenisu, s Českou asociací univerzitních sportů, městem Olomouc a Olomouckým krajem při realizaci různých projektů, např., Všichni za stůl, Barokní perly Moravy, kde jsou hlavně zapojeny děti ze základních škol, ale i vysokoškolští studenti.

Osobně jsem viděl vaše tréninky, překvapilo mě, jak i věkem opravdu malé děti skvěle hrají. Od jakého věku začínáte s tréninky a jaké soutěže s mládeží hrajete? 
Děti si u nás pinkají již zhruba od 5 let. Mezi 6. – 7. rokem je ideální začít s pravidelnými tréninky, které vede Linda Ivanová, a které jsou zaměřené na obecný rozvoj pohybových schopností s postupným seznamováním se se stolním tenisem. Klademe důraz na to, aby se dětem rozvíjely všechny pohybové partie a velmi úspěšně v této oblasti spolupracujeme s Balet Art Studiem Lenky Bazger. Děti pravidelně startují na individuálních turnajích od regionální až po mezinárodní úroveň. 

Co jsou vaše sportovní / manažerské cíle na nejbližší období?
Zabezpečit i v této nelehké době možnost kvalitního tréninku pro naše děti a v budoucnu s nimi hrát úspěšně Extraligu.

Je nějaká životní meta, něco, čeho byste chtěl dosáhnout? 
Rád bych zorganizoval v Omega centru finálový zápas o Mistra ČR družstev.

Další články