Zde může být vaše reklama.

Čtvrtfinále play-off Pětisetovou bitvu v Prostějově volejbalistky VK UP prohrály

Pětisetovou bitvu v Prostějově volejbalistky VK UP prohrály

foto: Petr Pelíšek

26. 03. 2023 - 18:59

Prvními zápasy odstartovalo čtvrtfinále play-off UNIQA extraligy volejbalistek 2022/2023. Vyrovnané bylo k vidění v Prostějově, kde obhájkyně titulu sice prohrávaly s VK UP Olomouc 1:2 na sety, ale ve zbytku utkání palubovku opanovaly a zvítězily v tie-breaku.

Domácí tým nezačal vůbec dobře. Často kazil, nedokázal překonávat soustředěnou obranu soupeře a rychle nabral výrazné manko 4:10. Koncentrované úpéčko vyvíjelo značný tlak, dařily se mu všechny činnosti, mělo navrch. Potom domácí dotáhli na 10:12, aby vzápětí propadli proti výbornému servisu Herdové (10:17). Tento rozdíl už byl rozhodující a zahajovací část patřila hostům - 20:25.

Zkraje druhého dějství šly Prostějovanky do vedení 6:3, a to ještě dvakrát podaly do sítě. Jenže následoval výpadek (6:6), obhájkyně titulu se pořád nemohly plně nastartovat. Většinou prohrávaly dlouhé výměny. Ale pak se rozehrály a druhou sady získaly Prostějovanky - 25:21.

Nicméně v úvodu třetí se aktivity znova chopily Olomoučanky, které měly v téhle fázi větší herní jistotu. To se projevilo ve vybudování náskoku 8:13. Ten měl klíčový význam, neboť mančaftu okolo střídající nahrávačky Soni Novákové se ho až do závěru nepovedlo zlikvidovat - 20:25.

Kolektiv UP se tudíž ocitl blízko vstupního triumfu, jenže čtvrt set vyzněl pro domácí - 25:14. A šlo se do tie-breaku. V něm Olomoučanky totiž v gradující bitvě vyrovnaly hru (0:1, 3:3) a jakmile jim úřadující mistryně uprchly na 7:3, bleskově odpověděly (7:6). Zbytek strhujícího mače se poté změnil v nefalšované drama, jehož koncovku úspěšněji zvládly domácí hráčky.

„Bylo to hodně vyrovnané utkání, ale soupeře jsme předčili na bloku, zvláště od čtvrtého setu, což rozhodlo. Stejně jako větší nervozita soupeře v posledních dvou sadách, kde častěji chyboval a my jsme toho využili. I v útoku jsme měli mírně navrch, podání a přihrávka vyšly podobně. Cením si obratu z 1:2 tím, že se holky dokázaly zlepšit, ustály to psychicky. Nicméně potvrdila se vyrovnanost obou týmů, další průběh série určitě bude velmi náročný. Musíme jít zápas od zápasu, teď už se soustředíme na ten úterní v Olomouci,“ řekl Miroslav Čada, trenér VK Prostějov.

„Průběh utkání odpovídal tomu, že oba soupeři jsou hodně vyrovnaní a jde o postup do semifinále. Na začátku každého setu se těžko odhadovalo, kdo jej vyhraje i kdo získá ten další. Což asi bude v sérii dál pokračovat. Já dost tlačím na hráčky, které maximálně bojovaly, a proto mě mrzí slabý výkon rozhodčích, kteří v tiebreaku ovlivnili čtyři balóny. Nicméně hlavu dolů v žádném případě nedáváme. Naopak to, že jsme tady odehráli natolik bojovný i vyrovnaný zápas, je pro nás povzbuzením do pokračování série v Olomouci,“ uvedl trenér VK UP Martin Hroch.

Série se nyní přesouvá do Olomouce, hrát se bude v úterý 28. března od 18.00.

VK Prostějov – VK UP Olomouc 3:2 (20:25, 25:21, 20:25, 25:14, 15:10)

Rozhodčí: Kubinec, Novák. Diváků: 420. Stav série: 1:0.

Prostějov: Bajusz, J. Smolková, Trnková, Silva, Meidlová, Löff, libero Stavinohová. Střídaly: Nikolova, M. Smolková, Nováková.

VK UP Olomouc: Herdová, Mostsitska, Rajlič, Borovcová, Kneiflová, Galvão, libero Slavíková. Střídaly: Weidenthalerová, Šepeľová, Tinklová, Đapić.

Další články