Zde může být vaše reklama.

Kooperativa NBL Sezona nekončí, může být ještě zajímavá, říká Libor Špunda

Sezona nekončí, může být ještě zajímavá, říká Libor Špunda

foto: Petr Pelíšek

22. 01. 2024 - 18:42

Na postup do nadstavbové skupiny A1 po základní části Kooperativa NBL basketbalisté BK REDSTONE Olomoucko opět nedosáhli. První část sezony zakončili s bilancí 7 výher a 15 porážek a boj o účast v elitní osmičce ztratili už na konci loňského roku. „Cíl pro základní část se nesplnil, z toho radost nemáme. Ale pořád ještě můžeme sezonu zachránit. Poslední zápasy v nás budí optimismus,“ ohlíží se za základní částí generální manažer BK REDSTONE Libor Špunda.

Po slušném startu přišla série, v níž jste vyhráli jen jedno z jedenácti zápasů. Neměl jste obavy, že tým spadne na ligové dno?
Myšlenky byly různé. Taková šňůra by otřásla i se silnějším týmem, než je ten náš. Možná nám pomohly zápasy v Alpe Adria Cupu. Stály nás sice hodně sil, ale v nich jsme pravidelně vyhrávali a díky tomu si udrželi víru, že se to zlomí i v lize.

Částečně se to na začátku letošního roku, kdy jste vyhráli tři ze čtyř zápasů, podařilo. Bylo to jen vlivem výsledků v evropské soutěži?
To zase ne. V řadě zápasů jsme nehráli špatně, hodně porážek bylo těsným rozdílem, dvakrát jsme o vítězství přišli v prodloužení. Tým ukázal charakter a nenechal se zlomit. To je dobrý vklad do další fáze sezony.

Byly ale duely, které opravdu hodně nevyšly. Máte v hlavě některé z nich?
Hodně zklamaný jsem byl po domácích porážkách se Slavií a Pískem. Špatně jsme hráli v Ostravě. Na druhou stranu koncovka zápasu proti USK, kterou jsme rozhodli poslední střelou, se musela líbit všem. Když mám vzpomínat, tak na to dobré. Oproti loňské sezóně vidím velký herní progres. Vyjma prvního kola s Nymburkem nás nikdo nepřehrál větším bodovým rozdílem. Liga je letos extrémně vyrovnaná a v podstatě může každý porazit každého.

Do týmu před sezonou přišli noví cizinci. Trefili jste zahraniční posily?
U zahraničních hráčů nikdy nevíte. Trefit všech pět nováčků, to by byl zázrak. Ale myslím, že jsme našli velice dobré hráče. Mezi jedenácti nejlepšími střelci máme tři hráče. Je tam Amin Adamu, Dupree McBrayer a Aadrio Bailey. Až na páté místo mezi střelci se navíc dostal Marcus Shawer, který musel skončit kvůli zranění. To neovlivníte. Příchodem Chrise Vogta jsme se posílili pod košem, nadějnou ligovou premiéru má za sebou Jase Townsend. Z tohoto posledu si stěžovat asi úplně nemůžeme. Projevila se zde zkušenost našeho trenéra Andyho Hipshera, který zná americké prostředí. Nejen z toho pohledu jsem přesvědčen, že Andy je tím, kdo posunul náš projev a tým k lepším výsledkům.

Do nadstavbové části Kooperativa NBL půjdete z jedenácté pozice, přičemž na deváté a desáté místo ztrácíte jedinou výhru. S jakými ambicemi?
„Myslím, že je to jasné. Chceme postoupit do předkola play–off a zahrát si vyřazovací část soutěže. Rozhodně nechceme jen hlídat jedenáctou příčku před pražskou Slavií. Věřím, že se to podaří.

A napravíte tak nepovedenou první polovinu sezony?
„Pořád to může být ještě hodně zajímavý ročník. Bojujeme o postup do finálového turnaje Alpe Adria Cupu, v Českém poháru jsme stále ve hře a čeká nás čtvrtfinále. A v lize ještě můžeme své postavení vylepšit a jít do play–off. A tam se může stát cokoli. Chtěli bychom také poděkovat za dosavadní podporu fanouškům. Jejich podpora a počty na utkání jsou tím nejsvětlejším okamžikem této sezóny. V posledním domácím utkání proti USK Praha bylo prakticky vyprodáno a v závěru utkání fanoušci vytvořilo to opravdové peklo na tribunách. Věříme, že nás budou podporovat i v rozhodující fázi sezóny.

Další články