Zde může být vaše reklama.

Zástupce Evropy Světový cyklokros odstartoval v Číně

Světový cyklokros odstartoval v Číně

foto: archiv redakce

09. 10. 2019 - 20:30

Typicky podzimní a zimní cyklistická disciplína, cyklokros, je v tuzemsku v plném proudu. Na Moravě již odstartoval Oderský pohár v Náměšti na Hané a Haná přivítá i závody domácího Českého poháru TOI TOI Cupu. Ovšem již po šesté v řadě za sebou se letošní světová cyklokrosová sezóna žebříčku UCI rozjela první v Číně.

Asijští pořadatelé zvolili osvědčené lokality z loňského roku pro úvodní dva závody světové série kategorie C1 a to v blízkosti velkoměsta Chipzeng v regionu Aohan county v severní části čínského území nazývaného Inner Mongolia a druhý závod byl situován do jihozápadní části Číny do provincie Feng feng k pohoří Xiantang. Čína se stává prudce invazivní zemí v hospodářství, ale velký rozmach je znám i ve sportu.

Čínští organizátoři vkládají nemalé úsilí a prostředky do propagace i organizace velkých podniků. Cyklistika v podobě podzimní disciplíny cyklokrosu je stále více popularizována a stává se i oblíbenou akcí široké asijské veřejnosti. Organizátorská společnost cyklokrosových závodů Qiansen trophy z olympijského města Yanqingu, kde se uskuteční některé disciplíny zimních her 2022, si velice dala záležet na tom, aby přijeli kvalitní cyklokrosaři ze všech kontinentů včetně Evropy. Proto úvodní briefing a tiskovku situoval ředitel obou závodů a Mr. Songyanxing do prestižních prostor druhé nejvyšší budovy světy Šanghaj Tower. Jako čestný host byl za Evropu na tiskovku a slavnostní zahájení Qiansen cyclocross trophy 2019 pozván i účastník předešlých podniků olomoucký Roman Brandýs.

Za účasti médií společně Roman Brandýs a Mr. Songyanxing slavnostně zahájili letošní ročníky, propagovali svoje města a regiony přítomným hostům z Asie, Japonska a Ameriky a vyjádřili zájem o začlenění těchto závodů i do nejvyšší kategorie UCI.

Sportovní dění probíhalo opět za velkého vlhkého počasí na suchých technických okruzích s nevelkým převýšením. V obou čínských závodech zvítězil Belgičan Yannick Peeters. Čeští cyklokrosaři zde letos nestartovali, slovenský Ondrej Glajza v dresu AŠ Mladá Boleslav obsadil 15. a 18. příčku. Pro Čínu zahájením světové cyklokrosové sezóny závody skončily, proto čínští zástupci vyjádřili přání, setkat se v Olomouci a navštívit některé z moravských cyklokrosových závodů na sklonku roku.

Další články