Zde může být vaše reklama.

Volejbalistky Olomouce zahájily extraligové semifinále s Olympem výhrou 3:0

Volejbalistky Olomouce zahájily extraligové semifinále s Olympem výhrou 3:0

04. 04. 2019 - 12:05

Do poslední možné chvíle musely volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc čekat na jméno svého soupeře pro semifinálovou sérii play-off extraligy. Nakonec je jím pražský Olymp, který v pětizápasové bitvě vyřadil až po boji VK Brno. První semifinálové klání se uskutečnilo na Hané a domácí vysokoškolačky je i přes problémy v koncovce prvního setu ovládly jednoznačně 3:0.

Předchozí vzájemné měření sil obou soupeřů v Olomouci skončilo v nadstavbové části ligy překvapivou výhrou Olympu 3:0 a Pražankám patřil také úvod prvního semifinále (1:5, 2:7). Domácí favorit ale postupně skóre dorovnal (10:10) a když se sám ujal čtyřbodového vedení (20:16, 21:17), vypadalo to, že míří za rychlým ukončením hry. Jenže hosté se nevzdali, dokázali srovnat (22:20) a od stavu 24:22 začali likvidovat jeden olomoucký setbol za druhým. Podařilo se jim to hned čtyřikrát, až pátou výhodu univerzita proměnila a doslova vydřela důležitou výhru 28:26.

Těsně ztracená koncovka volejbalistky Olympu nezdeptala a diváci byli svědky vyrovnaného začátku druhé sady s několika bodovými zvraty (3:1, 4:6, 8:6). Klíčový moment této části duelu přišel při podání domácí nahrávačky Kubínové, po němž to bylo ze stavu 9:9 rázem 15:9 a pražský celek už nenašel adekvátní odpověď - 25:18.

Podobně pak vyhlíželo i třetí dějství: po úvodní přestřelce (1:3, 5:3) následovaly dva olomoucké pokusy o únik. Ten první (6:6, 9:6) ještě Olymp zlikvidoval, ten druhý při servisu Struškové už nikoliv (9:9, 15:9). Teprve tento moment do té doby vyrovnaný zápas definitivně zlomil. Náskok vysokoškolaček postupně narůstal (22:12) a volejbalistky VK UP získaly po přesvědčivém výsledku 25:16 první semifinále 3:0.

„Dnešní porážka je dost krutá a to hlavně kvůli konci druhého a celému třetímu setu. Jeli jsme sem trošku s většími ambicemi hrát dobrý volejbal a soupeře potrápit, ale to se nám dařilo jen v prvním setu. Po vyrovnání v jeho koncovce jsme měli i šance na setbol, jenže jsme je nevyužili. Od druhé sady jsme už hůř přihrávali, od toho se odvíjela nekvalitní hra kůlových hráček, a to byla hlavní příčina konečného výsledku. Těšíme se na domácí utkání, snad v něm zahrajeme líp,“ věří trenér Olympu Stanislav Mitáč.

„První set byl velmi vyrovnaný, Olymp hrál obětavě v poli a na nás bylo trochu znát, že jsme měli delší zápasovou pauzu. Hráli jsme opatrně a jako bychom čekali, co se bude dít. Postupně jsme se ale rozehrávali a zlepšovali ve všech herních činnostech a s vítězstvím ve třech setech jsem samozřejmě spokojený,“ usmíval se jeho olomoucký protějšek Jiří Teplý.

Druhé semifinálové utkání se uskuteční v hale Olympu v pražských Vršovicích v sobotu 6. dubna od 17 hodin, série se vrátí zpět do Olomouce v úterý 9. dubna opět v 18 hodin.

 

VK UP Olomouc - PVK Olymp Praha 3:0 (26, 18, 16)

Rozhodčí: Kovář, Rychlík

Čas: 75 minut

Diváků: 450

Olomouc: Kubínová, Michalíková, Trnková, Orvošová, Kossányiová, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Košická, Sokolová.

Olymp: Šmídová, Komárková, Purchartová, Kalhousová, Staňková, Šimáňová, libero Stavinohová. Střídaly: Valková, Fomenková, Černá.

Adam Fritscher

Další články