Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky otočily zápas na Olympu

Volejbalistky otočily zápas na Olympu

foto: volejbalolomouc.cz

08. 10. 2023 - 09:22

Dlouhodobou část extraligy zahájily volejbalistky VK Šantovka Olomouc UP duelem druhého kola na pražském Olympu. Olomoučanky sice prohrávaly 1:2 na sety, ale dokázaly utkání otočit a vyhrát 3:2.

Začátek pražského zápasu patřil domácímu Olympu, který vedl 6:2 a 10:4. Hostující kouč Jan Drešl si vzal oddechový čas a jeho celek začal stahovat náskok domácích. Po esu Artyshukové a bloku Nečasové to bylo 15:12 pro domácí tým, Olymp si držel dvou až tříbodový náskok, o body Olomouce se staraly především ukrajinské smečařky Artyshuková s Fedchukovou. Závěr prvního setu se výrazně zdramatizoval, Hanačky snížily na 23:22 a oddechový čas si bral domácí kouč Mitáč. Olymp nakonec první set získal poměrem 26:24.

V úvodu druhého dějství olomoucké hráčky často chybovaly na nahrávce i na podání a pražský celek opět vedl 6:2. Po dvou bodech Artyshukové vyrovnávala Fedchuková na 10:10. Do stavu 21:21 se oba týmy přetahovaly o vedení, závěr si vzaly na starosti Farská s Artyshukovou a Hanačky braly set po výhře 25:22.

Třetí sadu řídily v úvodu reprezentantky v dresu Olympu Hodanová s Brancuskou a domácí vedli 6:3, 10:5 a 16:7. Po dvou bodech Šimáňové už byl stav 21:8 a set byl rozhodnutý, Olymp jej vyhrál 25:13.

Ve čtvrté části šli hosté do vedení 5:1, ale pak přišla dvě esa Brancuské a Olymp otáčel na 7:6. Domácí si pak drželi po celý set mírný náskok, ale v závěru zabraly Hanačky. Nečasová vyrovnávala na 19:19 a Fedchuková s Artyshukovou zvyšovaly na 21:20, respektive 22:21 pro hosty. Poslední tři body udělala vysoká smečařka Anna Artyshuková, srovnala po vítězství v setu 25:23 na 2:2 a šlo se to tiebreaku.

V něm vedla olomoucká sestava po bloku Nečasové 5:4, Pražanky otočily na 8:5. Po bloku Fedchukové a esu Nečasové to bylo 10:9 pro Olomouc, Olymp ještě srovnal na 13:13 a 14:14, pak už přišla chyba Kalhousové a vítězný blok Nečasové a VK Šantovka Olomouc UP se mohl radovat z výhry 3:2.

„Utkání bylo vyrovnané, mělo charakter typického prvního zápasu z obou stran. I domácí tým, který má v kádru reprezentantky, se nevyhul chybám. My jsme se postupně v utkání srovnávali a ladili. Podali jsme kolektivní výkon, bojovný, za což chci děvčata pochválit. Bodově nás výrazně podržela Anna Artyshuková, která zaznamenala 28 bodů,“ konstatoval trenér Olomouce Jan Drešl. Radost z vítězství měla i kapitánka Olomouce Adéla Farská. „Rozjížděly jsme se v utkání pomaleji, ve třetím setu jsme trochu Olympu povolily a daly jen 13 bodů, ale jak se říká ´povolit-přitáhnout´, tak jsme pak zabraly, byly jsme agresivnější na servisu a v útoku a v závěru při nás stálo i štěstí, takže z toho je vítězství, za které jsme moc rády,“ těšilo Farskou.

V dalším kole se olomoucké volejbalistky představí na domácí palubovce ve sportovní hale UP, a to v sobotu 14. října, kdy od 17 hodin hostí Volejbal Přerov.

PVK Olymp Praha - VK Šantovka Olomouc UP 2:3 (-24, 22, -13, 23, 14)

Rozhodčí: Nedbálek, Olt. Čas: 132 minut. Diváků: 150.

Olymp: Šmídová, Hodanová, Gajdová, Brancuská, Kalhousová, Šimáňová, libero Dostálová. Střídaly: Brichtová, Virtová, Žáková, Žáková.
Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Nečasová, libero Chaloupková. Střídala: Šotkovská.

Další články