Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka bodovaly v Prostějově

Volejbalistky VK Šantovka bodovaly v Prostějově

foto: Petr Pelíšek

11. 12. 2023 - 06:58

Ve 13. kole extraligy volejbalistek se osmý tým soutěže VK Šantovka Olomouc představil v derby na půdě lídra tabulky Prostějova. V prvním setu univerzita zaskočila domácí a šla do vedení. Další dva sety vybojoval favorit, ale ve čtvrtém Šantovka srovnala a zajistila si cenný bod. V tiebreaku vedly Olomoučanky 12:10, ale nadějně rozehraný duel do vítězného konce nedovedly a prohrály 2:3.

V úvodu hanáckého derby se do čtyřbodového vedení díky dobrému servisu a agresivnímu útoku dostali hosté. Po přímém bodu Farské z podání už to bylo 10:4. Za stavu 13:8 si bral trenér Šantovky Jan Drešl time out a Šantovka si dále držela pětibodový náskok (18:13). V útoku se dařilo olomouckým Artyshukové, Farské a Fedchukové a první set získali hosté 25:17.

Druhý set začali domácí lépe a hned na startu získali náskok, který postupně navyšovali. Prostějov vedl 5:1, 11:5, 14:7. V závěru se hosté při střídání Pluhařové dostali na čtyři body (17:21), ale domácí tým si náskok zpřesněnou hrou udržel, útoky Šunderlíkové s Löffovou dotáhl set do vítězného konce a srovnal stav utkání na 1:1.

Ve třetí části byl stav za začátku vyrovnaný (4:4), pak však Prostějov odskočil a získal šestibodový náskok. Útoky Šantovky často končily na blocích Trnkové, ale Olomoučanky bojovaly dál, smeč Fedchukové znamenala snížení na 8:12. A při jejím servisu se univerzita vrátila do setu, když snížila na 10:12 a 13:14. Díky šňůře podání Loffové však Prostějov opět navýšil náskok a vedl už 23:13. Set skončil jasnou výhrou 25:17 pro domácí tým.

Ve čtvrtém setu začala Šantovka výborně a při podáních Ukrajinek Fedchukové s Artyshukovou šla do vedení 9:3. Náskok si hosté drželi i nadále (13:6) , dařilo se stále zejména Artyshukové. Při servisu Shevkenekové už to bylo o deset bodů (17:7). Čtvrtý set tak vybojovaly hostující volejbalistky a srovnaly stav na 2:2.

Tiebreak začal vyrovnaně (4:4) na 6:6 smečovala Artyshuková, pak ale zařídily dvoubodový náskok domácích Trnková s Choletovou. Hosté srovnali díky servisu Kořínkové. Za stavu 10:9 pro Olomouc si bral oddechový čas domácí kouč Matušov. Po servisu Shevkenekové to ale bylo 11:9. Po bloku Nowakové stále vedli hosté o dva body. Domácí ale Šunderlíkovou srovnali na 12:12. A stejná hráčka nakonec dopodávala duel k vítězství Prostějova 15:12.

„Jeli jsme sem s tím, že nemáme co ztratit a že Prostějov chceme určitě potrápit. To se nám podařilo výborně, za což bych chtěl celý tým pochválit. Odvážíme si cenný bod do tabulky, byť mohly být klidně i dva. Škoda ztracené koncovky v tiebreaku. Byla tam při našem vedení v závěru jedna zbytečná chyba v útoku, které soupeř využil, ale to se stane. Celkově šlo o zápas hodně nahoru dolů s oboustrannými výkonnostními výkyvy, s čímž se my potýkáme od začátku téhle sezony. Dnešek ale ukázal, že snad jdeme herně nahoru,“ těší olomouckého kouče Jana Drešla.

„Viděl jsem čtvrteční zápas Olomouce proti Liberci, kde hráli velmi kvalitně. Proto jsem věděl, že to dnes nebude vůbec jednoduché. Navíc nám vypadla nemocná Klára Faltínová a Pepča Smolková se vrátila po čtyřech dnech soustředění s nároďákem. Soupeř přitom předvedl velice dobrý výkon, hodně odvážný nejen na servisu. Pokud jsme se my trápili na přihrávce, měli jsme v určitých pasážích velké problémy. V prvním i čtvrtém setu se navíc hostům dařilo v útoku, zatímco my jsme touto činností dominovali ve druhém a třetím. Nakonec rozhodoval tiebreak a já jsem i za těsné vítězství rád,“ viděl zápas domácí kouč Michal Matušov.

A jak duel hodnotila kapitánka Olomouce Michaela Nečasová? „Já si myslím, že dneska to byl z naší strany bojovný výkon. Výborně jsme najely do prvního setu a pak také do čtvrtého, tam se ukázalo, že můžeme soupeřit i se silnějšími týmy. Naopak druhý ani třetí set nám nevyšly, Prostějov jsme neodtáhly od sítě servisem a on pak mohl lépe hrát své útočné kombinace. V tiebreaku se body přelévaly z jedné strany na druhou, v závěru nám trochu chyběla agresivita v útoku. Obranu jsme měly dobrou, ale nedokázaly jsme složit rozhodující míče. Možná jsme se trochu zalekly možného vítězství nad favoritem. I bod je však dobrý,“ konstatovala Nečasová.

V dalším ligovém kole hraje VK Šantovka Olomouc UP ve čtvrtek 14. prosince od 18 hodin doma s týmem brněnského Králova Pole.

VK Prostějov - VK Šantovka Olomouc UP 3:2 (-17, 18, 17, -17, 12)

Rozhodčí: Činátl, Vachutka. Čas: 125 minut. Diváků: 350.

Prostějov: Bajuszová, Meidlová, Trnková, Šunderlíková, Faltínová, Löffová, libero: Pállová. Střídaly: Choletová, M. Smolková, J. Smolková.
Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Nečasová, libero: Chaloupková. Střídaly: Šotkovská, Pluhařová, Kořínková.

Další články