Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka bojovaly v dalším tie-breaku

Volejbalistky VK Šantovka bojovaly v dalším tie-breaku

foto: Petr Pelíšek

17. 03. 2024 - 00:26

Po pětisetové středeční bitvě v Prostějově se čtvrtfinálová série play-off extraligy volejbalistek přesunula do Olomouce. Domácí VK Šantovka znovu nebyl daleko od senzace, když proti druhému celku po základní části opět dotáhl zápas ze stavu 0:2 do pátého setu. V něm i podruhé prokázal více sil a zkušeností Prostějov, přestože ve čtvrté sadě pohrdl hned čtyřmi mečboly. Po druhé výhře poměrem 3:2 vedou Prostějovanky v sérii 2:0 na zápasy a jedno vítězství je dělí od semifinále.

Domácí tým začal na servisu s Fedchukovou a ta udělala první tři body. Prostějov ale srovnal především díky útokům Tošičové na 4:4. Hosté se poprvé ujali vedení při podání Trnkové (7:10), což donutilo domácího trenéra Jana Drešla k první poradě. A další přišla za stavu 13:17. Šantovka ztrácela na Prostějov v závěru tři body, v setu ji držely útoky Artyshukové s Fedchukovou. Pa chybách domácích na podání však vedli hosté 23:20. Po esu Šotkovské si vzal timeout trenér Prostějova Miroslav Čada. Po smeči Artyshukové už to bylo jen o bod (22:23). Útok Trnkové ale přinesl hostům dva setboly. Ten druhý právě exolomoucká Trnková proměnila a Prostějov vyhrál 25:23.

Druhou sadu začal vedením hostující celek (3:5, 5:7), Šantovka vyrovnala přímým bodem z podání Nowakové na 10:10. Po esu Artyshukové vedli domácí 13:11, hosté však srovnali po útocích Faltínové při servisu Michaely Smolkové. Do závěru šly s vedením 19:18 domácí hráčky, jenže podání Loffové znamenala body pro hosty a jejich vedení 23:20. Vysokoškolačky sice snížily, ale hosté si vybojovali tři setboly, ten druhý proměnili a po vítězství 25:22 vedli 2:0.

Třetí část duelu začala lépe univerzita a vedla při servisu Fedchukové a díky skvělým zákrokům libera Chaloupkové v poli 3:0. Při stavu 5:1 bral rychle timeout trenér hostí Čada. Olomouci začaly fungovat bloky a bylo z toho vedení už o pět bodů. Prostějov si ale vlak třetího setu nenechal ujet a při servisu Loffové snížil na 6:5. Esem pak srovnala na 9:9 Trnková. Šantovka bojovala, Artyshuková složila krásně smečí na 13:11. Ukrajinská hráčka servírovala i bodovala a Olomoučanky držely nadějné vedení (19:15).  Do závěru se šlo za stavu 20:18. Domácí uhráli se štěstím dva míče, vedli 22:19 a po útocích velmi dobré Šotkovské přišly tři setboly pro domácí celek. Prostějov ještě dokázal vyrovnat na 24:24, tým UP však set nakonec uhrál 26:24 a duel pokračoval.

Čtvrtý set začal lépe Prostějov (4:7) skládající body zejména přes Faltínovou. Hosté drželi dál vedení (11:15) a domácím se nedařilo se k nim přiblížit. Za stavu 12:17 si bral oddechový čas domácí kouč Drešl. Ale domácí tým dál chyboval, a hosté již vedli o šest bodů. Vysokoškolačky příkladně bojovaly, jenže Tošičová složila už na 16:22. Olomoučanky ovšem následně zablokovaly právě Tošičovou, poté vytloukly stejnou hráčku a bylo to 21:23.  Fedchuková snížila smečí na rozdíl bodu, ovšem aut z podání přinesl hostům dva mečboly.  První odmítla Fedchuková a Nowaková srovnala na 24:24. Drama pokračovalo, Artyshuková srovnala na 26:26 a stejná hráčka zařídila setbol - domácí rázem vedli 27:26. Ale i Prostějov srovnal, další setbol ale Šantovka proměnila a po maratonu 30:28 srovnala na 2:2.

V tiebreaku šel Prostějov rychle do vedení 4:1. Domácí snížili útokem Šotkovské a při podání Nowakové, hosté ale znovu vedli 9:4 a druhý timeout v e zkrácené hře si bral Jan Drešl. Hosté však finišovali dál a tentokrát už náskok nepromrhali. Prostějov měl za stavu 5:14 devět mečbolů, hned první proměnil a vyhrál nad celkem UP již počtvrté v této sezoně 3:2.

„Myslím si, že domácí od třetího setu vynikajícím způsobem bránili a postupně se dostávali nad nás. My jsme měli problémy s blokováním a zvítězili jsme díky lepšímu útoku. V utkání bylo hodně chyb, hráčky jsou pod tlakem, a z toho ty chyby pramení. I když jsme věkově starší, tak chyby také děláme, a proto jsou ta utkání tak vyrovnaná,“ řekl zkušený kouč Prostějova Miroslav Čada.

„Zápas asi stejný jako v Prostějově, prohrávali jsme 0:2, srovnali jsme, ale pátý set totálně vypustíme, vypadneme z tempa a prohrajeme. Tým bojuje, ale máme úzký kádr. Holky makají, odjedou to, ale tři měsíce v osmi lidech, to jsou vlastně od nich neskutečné výkony,“ hodnotil po druhém čtvrtfinále domácí trenér Jan Drešl.

Třetí čtvrtfinálový duel se uskuteční v Prostějově v úterý 19. března od 18 hodin. Série se hraje na tři vítězství.

VK Šantovka Olomouc UP - VK Prostějov 2:3 (-23,- 22, 24, 28, -5)

Rozhodčí: Novák, Vachutka. Čas: 141 minut. Diváků: 350.

Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Šotkovská, Nečasová, libero: Chaloupková. Střídala: Přibylová.
Prostějov: Bajuszová, J. Smolková, Loffová, Faltínová, Tošičová, Trnková, libero: Meidlová. Střídaly: M. Smolková, Kožoušková

Další články