Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka porazily mistra

Volejbalistky VK Šantovka porazily mistra

foto: Petr Pelíšek

29. 10. 2023 - 12:14

V 5. extraligovém kole se volejbalistky VK Šantovka Olomouc UP představily na palubovce úřadujícího mistra a účastníka Ligy mistryň, brněnského Králova Pole. Po dramatickém vývoji a několika zvratech Hanačky lépe zvládly závěr duelu a po vítězství 15:12 ve zkráceném setu vezou domů dva cenné body.

V první sadě olomoucké volejbalistky po vyrovnaném začátku (6:6) odskočily domácím na 9:6 a vedení držely i v dalších výměnách. Od stavu 13:16 se pak Hanačky šest výměn po sobě nemýlily (13:22) a o setu bylo prakticky rozhodnuto - 17:25.

Druhé dějství byla plně v režii domácích háček, které své soupeřky zaskočily vedením 13:3. V setu, který trval jen 20 minut, Olomouci i díky pěti bodům Kuníkové a čtyřem úspěšným blokům dovolilo Královo Pole uhrát jen devět bodů.

Hostující tým však zbraně nesložil a po vyrovnaném začátku třetího dějství (8:8) začal na hřišti dominovat pro změnu on (8:11). Dlouhá bodová šňůra z 9:11 na 9:18 dala Olomoučankám luxusní náskok pro závěr setu a položila základ jejich vítězství - 15:25 a 1:2.

Čtvrtá sada byla dlouhou tahanicí o každý bod (12:12, 17:17). Do koncovky sice vstupovaly s mírným náskokem domácí (20:18), Šantovka ale srovnala na 22:22. Za stavu 24:24 si pak na svoje konto připsalo bod Královo Pole a ani v další výměně se nemýlilo. Výhra 26:24 tak posunula zápas do rozhodující zkrácené hry.

Tiebreak odstartovala lépe hanácká družina (1:5), Královo Pole ale trpělivou hrou její náskok stahovalo a po úspěšném bloku srovnalo na 12:12. Olomoucké hráčky se však už poté ani jednou nemýlily, připsaly si tři body v řadě, set vyhrály poměrem 15:12 a celý duel 3:2.

„S výhrou až v tiebreaku nejsem spokojená, protože jsme neuvěřitelně podcenily soupeřky ve druhém setu a nechaly je rozehrát. Kdybychom hrály dál tak, jako v úvodní sadě, do tiebreaku by zápas vůbec nedošel. Máme nad čím přemýšlet. Jsme rády alespoň za dva body,“ řekla po utkání kapitánka VK Šantovka Adéla Farská.

„V prvním setu se nám dařilo domácí zatlačit. Naše vítězná vlna ale velmi rychle opadla. Ve druhé sadě nás Brno zatlačilo agresivním servisem a my jsme nevěděli, kde je kdo na hřišti. Naštěstí jsme se rychle vzpamatovali. Ve čtvrté sadě jsme byli znovu pod tlakem, pátý set už pak byla loterie se štěstím,“ hodnotil olomoucký kouč Jan Drešl.

„Byl to zápas nahoru a dolů. První set až moc připomínal naše zápasy v Lize mistryň, v tom druhém jsme ale donutili Olomouc k chybám, což se nám vyplatilo a zvedli jsme si sebevědomí. Jsem rád, že jsme dokázali dotáhnout koncovku čtvrté sady a poslat zápas do tiebreaku. Nicméně tam už toho bylo na nás trochu moc. Máme na čem stavět, zregenerujeme a půjdeme sebevědomě do dalšího utkání,” plánuje domácí trenér Erik Nezhoda.

V sobotu 4. listopadu nastoupí Šantovka Olomouc v rámci 7. ligového kola od 17 hodin na palubovce Dukly Liberec.

VK Královo Pole - VK Šantovka Olomouc UP 2:3 (-17, 9, -15, 24, -12)

Rozhodčí: Nedbálek, Ostranský. Čas: 117 minut. Diváků: 200.

Královo Pole: Hrušecká, Pelikánová, Jelínková, Körmendyová, Kuníková, Pavlíková, libera Šmardová, Gronichová Leona. Střídaly: Chlupová, Prchalová, Křižanovská, Zapletalová.
Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Kořínková, libero Chaloupková.  Střídala: Šotkovská.

Další články