Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka prohrály na Olympu

Volejbalistky VK Šantovka prohrály na Olympu

foto: Petr Pelíšek

01. 03. 2024 - 07:00

Extraliga volejbalistek pokračovala už svým 25. Kolem. Tým VK Šantovka Olomouc UP hrál venku. Vysokoškolačky již i s nahrávačkami Shevkenekovou a Přibylovou přes nadějný první set a zisk třetího prohrály v Praze na Olympu 1:3.

Šantovka nastoupila v pražských Vršovicích už s nahrávačkami, ale definitivně bez smečařky Adély Farské, která kvůli dlouhodobým chronickým zraněním musela ukončit sezonu a dost možná i celou kariéru. Do utkání lépe vstoupily hostující hráčky, které se ujaly vedení 4:1. Po srovnání stavu na 4:4 opět Olomoučanky odskočily do dvoubodového náskoku. V půlce setu přišlo srovnání domácího družstva na 12:12, aby po chybě na servisu a útoku hosté opět šli do vedení o dva body a před koncovkou měli dokonce náskok čtyř bodů (14:18). Eso Šimáňové však srovnalo stav skóre na 18:18, jenže po chybě v útoku Olympu měla Šantovka za stavu 22:24 dva setboly. První odvrátil domácí celek útokem, druhý úspěšným blokem. A dva vyhozené útoky hostující univerzálky přinesly nakonec výhru Pražanek 27:25.

Začátek druhé sady přinesl přehlídku zkažených podání na obou stranách. Olymp poté šel do vedení po esu (7:5), jako reakce hostující lavičky přišel oddechový čas. Domácí tlak na podání nepolevil, po nepřesné přihrávce šel Olymp již do vedení 13:7. Na straně Olomouce pak došlo k výměně na nahrávačském postu. Po zkažené zalívce hostující nahrávačky Shevkenekové byl stav 20:13. Olymp si závěr sady již pohlídal, hráčkám UP již nedovolil ani bod a po debaklu 25:13 to bylo 2:0.

Třetí set měl vyrovnaný začátek (3:3, 7:7). Až poté přichází dva body v řadě na stranu domácích a trenér hostí Drešl sahá po timeoutu a při nepříznivém průběhu 15:10 krátce poté i k oddechu číslo dvě. Chyby na domácí straně přinesly snížení na 22:21 a následný úspěšný blok Olomouce i srovnání stavu. Eso Přibylové pak znamenalo olomoucké vedení 24:23 a tím i setbol, který ještě Olymp odvrátil. Vlna nepřesností ve hře domácích a úspěšné bloky Nowakové však už znamenaly výsledek 24:26 a stav 2:1.

Dobrý rozjezd do čtvrtého setu podpořilo bodem (přihrávkou na zem soupeře) i libero pražského týmu Dostálová a při pětibodovém vedení Olympu (10:5) brzdil hostující trenér Drešl oddechovým časem. Olymp i tak odskočil do vedení 15:8 a zápas už nepustil, vyhrál i ve čtvrté sadě vysoko 25:14 a celkově 3:1.

„Osobně jsem ještě po cestě do Prahy netušil, v jaké sestavě nastoupíme, dali jsme to dohromady před začátkem rozcvičky. Jsem rád, že nahrávačky už do toho vstoupily, i když nemají skoro nic natrénováno. Zkusili jsme zabojovat, i když mě mrzí koncovka prvního setu, kterou jsme nezvládli. Druhý a čtvrtý set byly v naprosté režii Olympu, který nás držel kvalitním servisem a my jsme nebyli schopní se prosadit útokem. Jsem rád, že jsme po dlouhé době uhráli aspoň jeden set,“ viděl duel kouč Olomouce Jan Drešl.

„Těžká byla příprava na Olomouc, protože jsme nevěděli, s kým přijedou. Samotný úvod utkání poznamenalo to, že si Chaloupková zapomněla dres a hosté začali bez libera. Bohužel na můj vkus jsme toho dostatečně nevyužili. V prvním setu nás vrátila do hry Pája Šimáňová svým servisem a pak ve vyrovnané koncovce jsme byli šťastnější. Ve druhém setu jsme dobře útočili, podávali a i přihrávali. Co mě ale mrzí, to je obrana na síti i v poli, protože v těchto činnostech dokážeme předvést určitě víc. Jsem si vědom, že závěr základní části je pro hráčky těžký, protože to je čekání na play-off, kdo z jaké pozice a proti komu. My se pereme na dálku s Ostravou, kterou hostíme již za dva dny a na poslední dvě utkání v dlouhodobé části se musíme ještě dobře připravit,“ zhodnotil zápas domácí trenér Stanislav Mitáč.

V dalším, 26. kole extraligy hostí Šantovka Olomouc v derby Sokol Šternberk, a to v sobotu 2. března. Hraje se od 16 hodin ve sportovní hale UP.

PVK Olymp Praha - VK Šantovka Olomouc UP 3:1 (25, 13, - 24, 14)

Rozhodčí: Lenert, Hladišová. Čas: 100 minut. Diváků: 100.

Olymp: Šmídová, Kalhousová, Gajdová, Brancuská, Virtová, Šimáňová, libera: Dostálová, Mitáčová. Střídala: Brichtová.
Olomouc: Šotkovská, Nečasová, Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, libero: Chaloupková. Střídala: Ryšavá.

Další články