Zde může být vaše reklama.

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka trápily mistryně z Brna

Volejbalistky VK Šantovka trápily mistryně z Brna

foto: Petr Pelíšek

18. 02. 2024 - 18:13

Po finálovém turnaji Českého poháru se opět rozběhl program extraligy volejbalistek. V jejím 22. kole se potkaly sedmý celek tabulky VK Šantovka Olomouc UP a šestý VK Královo Pole Brno, který až v pohárovém finále podlehl Dukle Liberec. V duelu sousedů z tabulky bylo o kousek lepší Brno, které vyhrálo i díky zvládnuté maratonské koncovce prvního setu 3:0. V sestavě Olomouce, v níž pro nemoc chyběly obě nahrávačky, opět odehrála na liberu celý duel teprve patnáctiletá Lucie Ryšavá, dcera reprezentantky a olympioničky v šestkovém i plážovém volejbalu Evy Celbové Ryšavé.

Domácí tým nastoupil bez nahrávačky Shevkenekové a smečařky Farské, na liberu opět s tento týden patnáctiletou Lucií Ryšavou. Jen na lavičce jistila svůj tým zdravotně indisponovaná nahrávačka Přibylová. Královo Pole vstoupilo do utkání lépe, rychle se dostalo do vedení 7:2, což vedlo k první poradě olomouckého celku. Domácí tým měl potíže s příjmem a souhrou bez obou nahrávaček a Brno navýšilo na 14:6. Po snížení Šantovky na 15:10, když se v útoku rozehrály Fedchuková s Nowakovou a Chaloupkovou, si bral timeout trenér hostí. Po útoku Artyshukové a Fedchukové Šantovka snížila už na 18:20. Zápas šel do dramatické koncovky za stavu 20:21. Útok středem Kőrmendyové znamenal vedení Brna 23:22 a hosté měli první setbol, za domácí ale zasmečovala Chaloupková a srovnala. Další setbol připravila smečí vysoká opora hostí Hrušecká. Domácí srovnali obětavou obranou a díky smeči Artyshukové zvládli i čtvrtý setbol. Pak měl dva setboly i domácí výběr, jenže je nevyužil a opět bylo srovnáno na 28:28. Maraton prvního setu nakonec i se štěstím ovláli hosté 32:30.

Ve druhé části hry byl úvod opět pod patronací Brna, které vedlo 10:4. Náskok hostí narostl už na deset bodů, obrana Hanaček nebyla srovnaná a kouč Drešl bral druhý time. A opět to zabralo, Hanačky snížily na 11:16 při dobrém servisu Artyshukové. Hosté pak však opět zvýšili obrátky, vedli 22:12 a druhý set tak získaly úřadující mistryně extraligy 25:13.

Třetí dějství začala Šantovka koncentrovaněji, šla do vedení 5:3 a po agresivním podání kapitánky Nečasové vedla už 8:5. Vedení drželi domácí i při servisu jindy libera Chaloupkové (12:9), po útoku Pavlíkové však bylo srovnáno na 14:14. V závěru setu začal získávat navrch agresivní útok a servis Brňanek, které vedly při podání Matějkové 20:17. Těsný náskok si již Královo Pole pohlídalo, vyhrálo set 25:23 a celý duel 3:0.

„Pro nás to byla dnes improvizace, protože jsme nevěděly do poslední chvíle, zda se nám vrátí alespoň jedna nahrávačka. Máme dvě, jedna má otřes mozku a druhá je po mononukleóze, takže jsme musely přistoupit na to, že budeme hrát na dvě univerzálky a dvě smečařky a odnahrávaly jsme to já s Wiki Nowakovou. V prvním setu bylo pro nás překvapení, že jsme se dostaly do koncovky, hlavně díky tomu, že holky výborně bojovaly. Ve druhém setu jsme měly výpadek, ten třetí nás opět mrzí, pár chyb méně a mohly jsme mít set, možná i bod, kdybychom zvládly první koncovku. Škoda, ale nebyl to špatný výkon, když jsme hrály v okleštěné sestavě. Věřím, že se dáme dohromady do play-off,“ řekla po utkání kapitánka domácích volejbalistek Michaela Nečasová.

Trenér Olomouce Jan Drešl byl samozřejmě absencí hráček základní sestavy zklamán, ale pozitivně hodnotil výkon mladého libera Lucie Ryšavé. „Dneska jsem zamíchal se sestavou, zkusil jsem perspektivní nahrávačky Nečasovou s Nowakovou (úsměv), ale na Brno to nestačilo. V prvním setu jsme byli kousek, o pár míčů nám to odletělo. Na pozici libera to odehrála patnáctiletá Lucie Ryšavá velmi dobře, věřím, že jí to pomůže dál do kariéry a do působení u nás v klubu,“ chválil Drešl.

Spokojen byl po utkání kouč Brna Erik Nezhoda. „Atypický zápas s ohledem na to, že byli domácí bez nahrávačky. Myslím si, že se s tím jejich útočnice vypořádaly velmi dobře, a pro nás to nebyl vůbec jednoduchý zápas. Jsme rádi, že z Olomouce vezeme tři body, to se nám moc často nepoštěstí.“

Další utkání extraligy pošle Šantovku Olomouc ve 23. kole na palubovku Dukly Liberec, a to ve čtvrtek 22. února. Hraje se od 17 hodin.

VK Šantovka Olomouc UP - VK Královo Pole Brno 0:3 (-30, -13, -23)

Rozhodčí: Trumpeš, Ištvanech. Čas: 91 minut. Diváků: 200.

Olomouc: Chaloupková, Nowaková, Artyshuková, Fedchuková, Šotkovská, Nečasová, libero: Ryšavá. Střídala: Chládková.
Brno: Pelikánová, Pavlíková, Kőrmendyová, Kuníková, Prchalová, Hrušecká, libero: Šmardová. Střídaly: Křižanovská, Matějková, Chlupová.

Další články