Zde může být vaše reklama.

Sezóna začíná Volejbalistky VK UP Olomouc chtějí obhajobu

Volejbalistky VK UP Olomouc chtějí obhajobu

foto: Petr Pelíšek

25. 09. 2019 - 14:25

V minulém extraligovém ročníku získaly volejbalistky VK UP Olomouc mistrovský titul. Přes letní pauzu značně provětraly kádr a do nové sezony jdou navíc s kompletně změněným trenérským vedením. Olomouc v ní chce opět dosáhnout na mety nejvyšší.

V týmu Univerzity Palackého skončila hned pětice hráček, které patřily mezi opory. Odchody zasáhly hlavně útočnou sílu Olomouce, když do zahraničí přestoupila Kossányiová, vrcholovou kariéru přerušila z rodinných důvodů Košická, zcela ji ukončila Napolitano-Šenková a navíc po operaci teprve rehabilituje Dedíková. Neméně citelnou ztrátou je mateřská pauza elitního libera Kovářové a konec profi éry blokařky Sokolové. Nahradit dosavadní pilíře sestavy mají především posily ze zahraničí; na smeči Ukrajinka Burbeljuková a Běloruska Kazačenková a na bloku exprostějovská blokařka Bezhandolská. O post prvního libera se porvou talentované Češky Stavinohová a Kulová. Největší změna však nastala u trenérského kormidla: po třech dekádách je ze zdravotních důvodů opustil legendární kouč Jiří Teplý, jehož střídá donedávna reprezentační nahrávač Petr Zapletal. Pomáhat mu bude Lukáš Miček, který přišel z Prostějova, dosavadní asistent Miroslav Jehlář se přesunul do Šternberka.

„V družstvu žen došlo doslova k zemětřesení a já doufám, že je ustojíme,“ říká předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek. „Odcházející hráčky jsou opravdu těžko nahraditelné, ale snažili jsme se co nejlépe zakomponovat nové posily, i když nám situaci ještě ztížily reprezentační povinnosti tria Orvošové, Trnkové a Struškové a k tomu zdravotní komplikace posledně jmenované. S trenérem Zapletalem a Jirkou Teplým, který zůstává u týmu jako mentor, se však pokusíme udržet vybojované pozice v podobě obhajoby ligového a pohárového triumfu. Jakýkoliv jiný cíl by byl z naší strany hrubý alibismus,“ ví Zemánek.

Velkou výzvou podle něj bude i letošní účinkování Olomoučanek na evropské scéně, na níž je čeká nejprve třetí předkolo prestižní Ligy mistryň. „Tím jsme nakročili do nejvyšší evropské soutěže vůbec a čeká nás měření sil s ukrajinským Chimikem Južnyj, který by měl přijet v plné síle. To bude jeden z vrcholů nadcházející sezony, a to bez ohledu na konečný výsledek,“ míní předseda VK UP.

Po dlouhých letech povede vysokoškolačky do ostrých soubojů jiný trenér než ikona klubu Jiří Teplý. Jeho nástupce Petr Zapletal je velezkušeným volejbalistou, angažmá u úřadujícího mistra je však jeho první opravdu velkou štací coby vládce lavičky. „Je to pro mě výzva, v trénování jsem vždy viděl svou sportovní budoucnost,“ přiznává dlouholetý český reprezentant. „Je dobré, že základ týmu, za který považuji zejména nahrávačky, zůstal. Nové hráčky se musí zapracovat, potřebují k tomu čas a já jim jej dám. Víme, kde nás tlačí bota, budeme na tom pracovat a myslím, že to bude fungovat. Sportovní cíle přijímám a družstvo od začátku upozorňuji, že musíme jít s pokorou a zodpovědně do každého zápasu. Bylo by chybou čekat s tím až na dubnové vyvrcholení sezony,“ přibližuje své trenérské krédo Zapletal.

Do nového ligového ročníku vstoupí olomoucké volejbalistky ve čtvrtek 26. září. Univerzita přivítá v 17 hodin pražský Olymp.

Další články