Zde může být vaše reklama.

Povedený vstup Volejbalistky začaly sezonu výhrou nad Olympem

Volejbalistky začaly sezonu výhrou nad Olympem

foto: Petr Pelíšek

26. 09. 2019 - 23:51

V roli obhájkyň mistrovského titulu vstoupily do nového extraligového ročníku volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Vysokoškolačky hostily tým pražského Olympu, po dvou vyrovnaných setech, které získaly až v koncovce, přesvědčivý ovládly ten třetí a slaví výhru 3:0.

První výměna olomouckého zápasu patřila domácímu týmu, který šel také jako první do výraznějšího vedení (5:5, 10:5), jež ale brzy promrhal a sám se dostal do problémů (12:15). Nový kouč univerzity Petr Zapletal zareagoval střídáním a čerstvá síla na hřišti Ambrožová svým servisem zavelela k dalšímu obratu (17:16). Vyrovnaná a oboustranně nervózní bitva pokračovala až do koncovky (20:20), v níž si sice malý, ale nakonec rozhodující náskok 23:20 vypracovaly vysokoškolačky. Olymp ještě zareagoval dvěma body v řadě, poslední dva míče a celý set však patřily Olomouci - 25:22.

Druhé dějství začalo bodovými pozdravy na obou stranách (3:1, 4:6) a pokračovalo přetahovanou o každý balon. Mírně navrch v něm měl sice po většinu času domácí celek, odpoutat od soupeře se mu ale povedlo až v koncovce (20:19, 23:19). Od stavu 24:21 však Hanačky pohrdly postupně hned pěti setboly a sadu ubojovaly až po tom šestém proměněném poměrem 28:26.

Tento moment se ukázal být rozhodujícím. Třetí část zápasu už patřila úřadujícím šampionkám, když jejich jízdu načala na servisu Trnková (9:3) a náskok domácích se postupně navyšoval až na 18:8. Soupeř potom ještě jednou zazlobil (18:12), jenže porážce 13:25 už zabránit nedokázal. Univerzita Palackého vykročila za obhajobou titulu vítězstvím 3:0.

„I přes porážku 0:3 to z naší strany nebyl špatný výkon, a to především v prvních dvou setech, kdy jsme domácím dokázali vzdorovat. Velká naděje nám svitla v koncovce druhé sady, ale dvěma chybami v obraně a nedůrazným útokem jsme si ji prohráli. Potom už šel náš výkon rapidně dolů,“ hodnotil duel trenér Pražanek Stanislav Mitáč.

„Jak už to v extralize bývá, první zápas znamená vždy trošku nervózní rozjezd. Důležité bylo, že jsme zvládli první set, přestože jsme v něm měli problémy na přihrávce. Hodně nám tam pomohla střídající Ambrožová, která svou bojovností strhla ostatní. Potíže se opakovaly i ve druhé sadě, kterou jsme svými chybami a nedůsledností dovedli až do dramatické koncovky. Ve třetím setu už nám stačil k úspěchu servis a soupeř se v podstatě vyházel sám. Chci holkám poděkovat za bojovnost v celém utkání a také divákům za jejich povzbuzování a pomoc,“ uvedl po své vítězné premiéře nový šéf olomoucké lavičky Petr Zapletal.

Ve druhém ligovém kole čeká jeho svěřenkyně repríza finále z předchozího ročníku; v sobotu 28. září nastoupí v 17 hodin na palubovce Prostějova.

VK UP Olomouc - PVK Olymp Praha 3:0 (22, 26, 13)

Rozhodčí: Vachutka, Horký. Čas: 80 minut. Diváků: 400.

Olomouc: Dudová, Kazačenková, Trnková, Orvošová, Michalíková, Bezhandolská, libero Stavinohová. Střídaly: Ambrožová, Strušková.
Olymp: Černá, Šimáňová, Ovečková, Denysovová, Purchartová, Kalhousová, libero Pešková. Střídaly: Fomenková, Smutná, Komárková.

Další články