Zde může být vaše reklama.

LFA žádá vyjasnění Profesionální fotbalové soutěže jsou přerušeny

Profesionální fotbalové soutěže jsou přerušeny

foto: Petr Pelíšek

13. 10. 2020 - 16:30

Ani nadstandardní opatření s pravidelným testováním nepomohla profesionálnímu fotbalu v České republice k tomu, aby se na něj nevztahovaly vládní zákazy. Nikoho moc nezajímalo, že český fotbal se o sebe sám stará nad běžné poměry a bylo mu zakázáno všechno – nejen hrát, ale i trénovat. Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) dnes rozhodl o přerušení FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Obě nejvyšší soutěže budou pokračovat sedmým kolem hned, jakmile bude možné sezónu znovu rozehrát. LFA na základě krizového opatření Vlády České republiky odeslala žádost o jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Informoval o tom web LFA.

Mimořádné zasedání Ligového výboru LFA mělo za cíl v reakci na zákaz konání sportovních utkání řešit dva zásadní body.  Možné úpravy termínové listiny vzhledem k přerušení dvou nejvyšších fotbalových soutěží a řešení otázky zachování plnohodnotného tréninkového procesu profesionálních fotbalových klubů.

„Na krizové opatření jsme v tuto chvíli byli nuceni reagovat a s ohledem na regulérnost soutěží jsme se rozhodli soutěže přerušit tak, aby byla zachována posloupnost jednotlivých ligových kol. Tím dochází ke vlivu na termínovou listinu, jejíž podoba bude s největší pravděpodobností změněna tak, že se profesionálním klubům zkrátí zimní přestávka,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA, pro web asociace.

Přerušení nejvyšších fotbalových soutěží znamená pro profesionální fotbal rostoucí finanční ztráty a má vliv i na sportovní výkonnost. A to především v souvislosti s účastí tří českých celků (pozn. AC Sparta Praha, SK Slavia Praha a FC Slovan Liberec) v základní skupině Evropské ligy. Stejně tak se dotýká výsledků národních týmů, které reprezentují Českou republiku. I proto byla pod hlavičkou LFA odeslána žádost na premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Romana Prymulu o jednání a nastavení podmínek, které umožní plnohodnotnou sportovní přípravu profesionálních klubů.

„Je třeba si uvědomit, že sportovní činnost je pro profesionální hráče jejich jedinou výdělečnou činností a déletrvající či opakované výpadky možnosti plnohodnotné tréninkové přípravy a zápasové činnosti zákonitě musí mít negativní dopad na výkonnost a další profesionální sportovní kariéru těchto osob. Chtěli bychom znát, jaké podmínky musíme splnit, abychom se mohli vrátit okamžitě k plnohodnotné sportovní přípravě, pak již to bude pouze na jednotlivých klubech, zda jsou schopny tyto podmínky splnit. Za současných podmínek není možné pro české pohárové zástupce realizovat plnohodnotnou sportovní přípravu a jsou tak znevýhodnění vůči svým sportovním soupeřům v prvních zápasech, které se konají již 22. října. Jsem si zcela jist, že jsme schopni přijmout taková opatření, že plnohodnotná tréninkové příprava profesionálních klubu nepředstavuje žádné riziko z hlediska šíření koronaviru,“ vysvětlil postoj LFA Dušan Svoboda s tím, že s Ministerstvem zdravotnictví povede LFA i nadále jednání o dalším vývoji situace.

Další články