Zde může být vaše reklama.

Šance ano, body ne Selhali jsme ve finální fázi, řekl Jílek

Selhali jsme ve finální fázi, řekl Jílek

foto: Petr Pelíšek

23. 02. 2022 - 18:40

Fotbalisté SK Sigma Olomouc hráli zatím na jaře dvakrát venku. A obě utkání pro ně dopadla poněkud smolně. Ani v Jablonci ani v Ostravě nebyli horší než domácí, ba naopak. Měli větší šanci a měli jich více než jejich soupeř. Jenže gól nedali a inkasovali lacinou branku od hráče, které nebyl pokrytý v jejich vlastním pokutovém území. „Rozhodla efektivita. Pro nás to bylo kruté utkání, minimálně bod jsme si určitě zasloužili,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

Jak hodnotíte utkání proti Ostravě?
Myslím, že jsme neodehráli špatné utkání. První poločas tolik fotbalovosti nepřinesl, bylo to hodně nepřesné, málo brankových příležitostí. Byť možná v první minutě, kdyby Radim Breite lépe reagoval, tak jsme tam měli hodně nebezpečnou situaci. Z mého pohledu to bylo hodně agresivní utkání, podle mě zákrok Bouly na Daňka zaváněl červenou kartou, pokud tedy chceme chránit zdraví hráčů. Určitě to nebyl zákrok, který byl fér. Druhý poločas byl v naší režii, byli jsme lepší, agresivnější, přesnější. A rezultovaly z toho tři slušné brankové příležitosti. Bohužel ani v té největší, která byla naprosto jednoznačná, se Breitemu nepodařilo skórovat. A většinou to tak bývá, rozhodla efektivita. Pak soupeř možná z jediné nebezpečné akce ve druhém poločase, ještě takovým způsobem, nádherným, rozhodne. Pro nás to bylo kruté utkání, minimálně bod jsme si určitě zasloužili.

Co nevíce presovat brankáře Laštůvku, to byl záměr? Vzniklo z toho docela dost pro domácí nepříjemných situací.
Už před sezonou jsem říkal, že tohle by mělo být nějaké naše poznávací znamení. Chceme hrát agresivně, chceme hrát vysoko. Je to pak náročné kondičně, ale hráči jsou výborně připravení, takže to i tentokrát zvládli. Teď tam trošku hrálo roli to, že Laštůvka se vracel do brány po určité době. A věděli jsme, že byť je to zkušený hráč, tak přece jen ta herní praxe tam chyběla. Trošku jsme s tím kalkulovali a hned úvod nám dal za pravdu. Ale postupem času už pak hrál Baník jednodušeji, rychleji nahoru a pak už tam těch presinkových situací tolik nebylo.

Sigma měla opět v utkání hodně zisků míče nedotažených do šance, do zakončení. Co je v tomto špatně?
Je to kvalita v té dané fázi. My to prostě fakt nemáme. Samozřejmě se můžeme bavit o nějakých systémových věcech, jak tu situaci lépe otevřít, jak ji dohrát. Ale když pak některé ti situace vidím, tak je zjevné, že nevolíme správné řešení, nevolíme optimální rychlost přihrávky, je to škoda. Je to určitě prostor pro velkou práci. Ale to samozřejmě jde ruku v ruce s růstem hráčům. Není to otázka jednoho týdne. Jsem ale rád, že se do těch situací dostáváme, ale bohužel v tom řešení zatím ještě pokulháváme.

Opět jste neodehráli špatný zápas, ale body z toho nejsou a spodní díl tabulky se přibližuje. Jak je náročné na psychiku.
Hodně. Stejně tak i v Jablonci, tam to bylo podobné utkání. Nevím. Připadá mi, že už na nás leží nějaká taková kletba. Ta utkání rozhodují hodně šťastné góly a my potřebné body nezískáváme díky vlastní neefektivitě. Mohli jsme být v daleko větším klidu. Ale těžko můžu něco hráčům vyčítat. Na druhou stranu musím domácí pogratulovat, branku dali, nic proti tomu nemůžeme namítat. My jsme selhali ve finální fázi, to pak dělá výsledek.

Další články