Zde může být vaše reklama.

Hanáci dohrávali v deseti Sigma je smutná, Plzni podlehla o dva góly

Sigma je smutná, Plzni podlehla o dva góly

foto: Petr Pelíšek

13. 07. 2019 - 21:26

Premiéra v novém soutěžním ročníku se fotbalistům SK Sigma Olomouc nepovedla. Modrá lavina sice v Plzní vedla, ale nakonec zápas 1.kola FORTUNA:LIGY prohrála. Navíc přišla o útočníka Jakuba Yunise, který byl dvacet minut před koncem po druhé žluté kartě vyloučen.

V olomoucké sestavě chyběli pro nemoc nebo zranění brankář Miloš Buchta, stoper Václav Jemelka a záložník Tomáš Zahradníček, s výpravou necestovali ani záložníci Milan Kerbr a Martin Hála, kteří po zraněních z minulé sezony dobírají kondici. Poprvé v základu za Sigmu nastoupil v mistrovském utkání záložník Lukáš Greššák, který v týmu nahradil Lukáše Kalvacha. Ten odešel právě do Plzně a v domácí základní sestavě nechyběl.

V úvodních dvaceti minutách se nic zásadního nestalo, ani jeden z brankářů nemusel řešit nějakou ošemetnou situaci. Domácí měli jeden roh, Sigma dva. Ovšem ve 20.minutě měli Hanáci obrovské štěstí sám před bránou byl Krmenčík, ale v pádu naštěstí pro hosty o kousek minul. O čtyři minuty později opět domácí zazlobili, v tutové pozici minul bránu Čermák. Ve 26.minutě to za Sigmu zkusil Houska, vystřelil zdálky, ale zhruba o čtyři metry vedle levé tyčky. Vzápětí zase hořelo před olomouckou bránou, Krmenčík hlavou z malého vápna přestřelil. Štěstí ale Hanákům nechybělo, z dalšího protiútoku nebyl přesný z jasné gólové pozice Čermák. Po půlhodině hry kopal Sigma třetí roh, vytěžila ho z brejku. A po něm šla do vedení. Jakub Yunis byl faulován Hejdou, pokutový kop potvrdil VAR. No a Jakub Plšek se nemýlil – 0:1. Nedáš-dostaneš, to ve fotbale platí pořád a Sigmě to nyní svědčilo. Ve 37. minutě napřáhl zdálky znovu Houska, tentokrát byl přesný, ovšem brankář Hruška vyrazil na roh. Z toho však nic nebylo. Pět minut před přestávkou domácí srovnali, asi šestou tutovku už využili. Takže první poločas skončil nerozhodně jedna k jedné.

Vstup do druhé části utkání měla o něco lepší Sigma. Ale nějakou zásadnější akci se vytěžit nepodařilo. Pak ale zase začala zlobit Plzeň. A v 53.minutě musel brankář Reichl zasahovat proti střele Krmenčíka. Za další tři minuty měl Krmenčík další tutovku, ovšem naštěstí pro hosty opět minul. Po hodině hry dvakrát zasahoval brankář Reichl, nejprve vytáhl na roh centr zleva, potom střelu Kayamby. Po hodině hry se v olomoucké šestnáctce srazili hlavami Sladký s Limberským, ale naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění. V 69.minutě střílel z otočky po standardní situaci domácí Brabec, bylo to ale nad. Po minutě zasáhl do zápasu hlavní rozhodčí Pechanec. Yunisovi dal druhou žlutou kartu opět za standardní souboj … Což znamenalo červenou a Sigma dohrávala v deseti. Mimochodem v obou případech fauloval exolomouckého Kalvacha. Přesilovku Plzeň využila už po dvou minutách, sám na penaltě byl Kopic a Reichl neměl šanci. Pak už si domácí bez větších potíží kontrolovali náskok. Šest minut před koncem dostal trenér Látal žlutou kartu. V 85.minutě se brankář Reichl po domácím brejku blýskl parádním zákrokem proti Kopicovi, pak si poradil i se zakončením Kalvacha. V nastaveném čase mohl srovnat Štěrba, ale hlavou z malého vápna přestřelil. No a z protiútoku domácí přidali třetí gól.

„Vyšel nám docela vstup do utkání, první patnáct minut. Pak jsme trošku zvolnili a pustili domácí do šancí. Ty jsme přečkali, potom se nám podařilo jít do vedení. Jenže bohužel, neudrželi jsme ho do přestávky a po chybě soupeř po pár minutách srovnal. Od vyloučení jsem pak už věděl, že to bude těžké, protože hrát v Plzni v oslabení není jednoduché, to byl zlomový moment zápasu,“ řekl po utkání v televizním přenosu trenér SK Sigma Radoslav Látal. „Nebyli jsme schopní pokrývat strany, tam nás domácí přehrávali,“ podotkl.

FC Viktoria Plzeň – SK Sigma Olomouc 3:1 (1:1)

Branky: 40. Kayamba, 72. Kopic, 90 + 4 Kovařík. - 34. (pen.) Plšek. Rozhodčí: Pechanec – Flimmel, Melichar. ŽK: Kopic, Kayamba - Štěrba, Greššák, Falta, Yunis, Vepřek. ČK: 70. po 2. ŽK Yunis. Diváci: 9611.

Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda (35. Pernica), Brabec, Limberský – Hrošovský, Kalvach – Kayamba, Čermák, Kopic (88. Kovařík) – Krmenčík (78. Chorý). Trenér Pavel Vrba.

SK Sigma Olomouc: Reichl – Sladký, Beneš, Štěrba, Vepřek (90. Zmrzlý) – Texl (70. Pilař), Houska, Greššák, Plšek (81. Nešpor), Falta – Yunis. Trenér Radoslav Látal.

Další články