Zde může být vaše reklama.

Konečně restart ligy Sigma jede na Slovácko, chce tam být aktivní

Sigma jede na Slovácko, chce tam být aktivní

foto: Petr Pelíšek

06. 11. 2020 - 14:00

Konečně! Po měsíci vládního zápasu se zase bude hrát fotbalová FORTUNA:LIGA. Česká nejvyšší soutěž byla přerušena vládou i přes to, že zavedla přísná opatření, včetně pravidelného testování na koronavirus. Po třiceti dnech se zase může začít hrát, splnit podmínky pro konání zápasu nebude pro kluby těžké, jelikož to dělali už před tím. Fotbalisté SK Sigma jsou po dosud odehraných šesti kolech na čtvrtém místě tabulky, mají třináct bodů. V 7. ligovém dějství, které nyní bude následovat, hrají v Uherském Hradišti proti 1 FC Slovácko. Tedy tam, kde začínali po korona pauze restart už na jaře.

Trenér Sigmy Radoslav Látal musí před duelem vyřešit jeden problém – v týmu už nemá Václava Jemelku, který odešel na hostování do Belgie. Jedna z nejlepších stoperských dvojic v soutěži se tak rozpadla a Hanáci budou muset složit novou. Variant je několik, stopery má Sigma v týmu tři, jsou to Vít Beneš, Florent Poulolo a Jan Štěrba. „Myslím si, že s Romanem Hubníkem si dobře sedli, těch šest zápasů spolu odehráli ve velké formě. Další věc je, že je to levák, který nám teď bude chybět. Typického leváka stopera nemáme. Je to ztráta, ale nahradit ho zvládneme, věřím, že se to podaří. Máme tam Poulola, Beneše a Štěrbu, pro jednoho z nich se rozhodneme. Vaška bude těžké nahradit, ale věřím, že to nějak zvládneme,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Českému fotbalu v restartu chybět rozehranost, mančafty převážně jen trénovaly, hrát přípravný zápas bylo zakázáno. „Snažili jsme se navázat týdenní cyklus tak, jako bychom hráli. Sobota a neděle bylo volno, ale v pátek jsme se snažili odehrát zápas na velkém hřišti, aby tam bylo zatížení, kluci měli míč na noze. Měli jsme v pátek těžší tréninky na velkém hřišti, aby tam byly potřebné návyky. Abychom jenom neběhali. Spíše jsme se zaměřili na herní část, na kombinace. V první pauze to bylo složitější, tam jsme byli omezení počtově, mohlo trénovat do šesti lidí, musely se dodržovat rozestupy, takže to bylo trošku složitější. Ale i nyní nám samozřejmě herní stránka chybí, zápas je něco jiného, než když hrajete mezi sebou na tréninku,“ uvedl Látal.

Sigma je na čtvrtém místě, Slovácko je desáté. Hanáci by rádi v sobotu navázali na povedené první šestikolí a zase zabodovali. „Jedeme od nuly. Mužstvo to tak cítí. Už minulý týden jsme dostali informaci, že se máme připravit, že už by se mělo hrát. A najednou jsme zjistili ve středu, že to nejde. Samozřejmě každý chce hrát, začala pracovat psychika. Kluci jsou rádi, že už se bude hrát. Je to hodně o hlavě. Ale do pokračování ligy půjdeme s tím, že i když máme třináct bodů, tak budeme začínat od nuly a musíme ten opakovaný začátek zase chytnout. Tak, jak se to povedlo v létě,“ řekl Látal a dodal: „Na Slovácku jsou vždycky těžké zápasy, je to o důrazu, o první brance. Slovácko hraje nepříjemný, jednoduchý a důrazný fotbal. Na jaře to nebyl žádný pěkný zápas, ale vezli jsme plusový bod, takže jsme, dá se říct, byli spokojení. Tam se těžko vyhrává. Nečeká nás tam nic lehkého, chtěli bychom hrát aktivně.“

„Restart ligy je samozřejmě dobrá zpráva. Všichni jsme na to čekali, a i když se bude hrát bez diváků a za přísných podmínek, tak je to pro nás pozitivní zpráva,“ řekl trenér Slovácka Martin Svědík pro klubový web. „Výhoda domácího prostředí vzhledem diváckému omezení není tak výrazná, ale minimálně je výhoda v tom, že nemusíme nikam cestovat a hrajeme v prostředí, na které jsme zvyklí. Samozřejmě se nemusíme bavit o tom, že ta divácká kulisa prostě chybí. Víme, že plný stadion dokáže hráče vybičovat k lepším výkonům až na hranici možností. Je to náš dvanáctý hráč, takže toto nám bude určitě chybět,“ podotkl Svědík.

Olomoucký tým by měl jít do zápasu kompletní, otazník je jen nad stratem záložníka Davida Housky, který měl v úvodu přestávky potíže se zraněním.

Utkání 1. FC Slovácko versus SK Sigma Olomouc se hraje v sobotu 7. listopadu od 16.00 (rozhodčí Miroslav Zelinka – Matěj Vlček, Radim Dresler).

Pravděpodobné sestavy
1.FC Slovácko: Nemrava – Reinberk, Hofmann, Kadlec, Daníček – Havlík, Kohút – Petržela, Sadílek, Navrátil – Cicilia. Trenér Martin Svědík.
SK Sigma Olomouc: Mandous – Hála, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Zahradníček, Houska, Greššák, Breite, Falta – Nešpor. Trenér Radoslav Látal.

Další články