Zde může být vaše reklama.

Nová sezóna zahájena Sigma na Spartě dobře začala, ale padla

Sigma na Spartě dobře začala, ale padla

foto: Petr Pelíšek

24. 07. 2021 - 20:50

Novou sezonu fotbalové FORTUNA:LIGY zahájil tým SK Sigma Olomouc v Praze. Hanáci hráli na Letné proti Spartě. A zpět domů nakonec cestovali s porážkou.

Trenér Václav Jílek poslal tým do utkání v sestavě podle předpokladů a prognóz. Scházeli dlouhodobý marod Yunis, Jemelka, který je po zranění, v nominaci pak nebyli Zifčák, Slaměna, Nešpor nebo Fiala, poprvé v základu byl pro ligový zápas záložník Jakub Matoušek. Poprvé v mistrovském utkání nastoupily za Sigmu letní posily Antonín Růsek a Jan Sedlák.

Duel začal pro Sigmu velmi dobře. Už ve 3. minutě po rohovém kopu Sparty rozehrál Macík skvělým výhozem brejk na Hálu. Ten potáhl míč, přihrál ideálně do tutovky Daňkovi, který trefil přesně k pravé tyčce. A Sigma vedla. O chvíli později šel po další akci směrem k vápnu Matoušek. Byl zkosen Štětinou, který byl v té chvíli posledním hráčem domácích a Matoušek by šel sám na bránu a do tutové střelecké pozice. Rozhodčí Orel po konzultaci s videorozhodčím ovšem naprosto nepochopitelně zůstal jen u trestu v podobě žluté karty. Z následného přímého kopu nic nebylo. O tom, že ani v nové sezoně s novým vedením komise rozhodčích se nezmění nic a rovina existovat nebude, se Hanáci přesvědčili o pár minut později. Po souboji se Zmrzlým upadl na hranici šestnáctky a Orel bez váhání nařídil pokutový kop, který VAR potvrdil. A z penalty bylo srovnáno na jedna k jedné. Pak byla o něco aktivnější Sparta, ale hosté nějaké větší nebezpečí pro svoji bránu nepřipustili až na dvě výjimky. Se střelami Sáčka a Peška si ovšem brankář Macík skvěle poradil.

Pět minut po přestávce předvedl další vynikající zákrok gólman Macík, zmařil nebezpečnou střelu Dočkal k levé tyčce. V 54. minutě Macík vyrazil i tutovku Dočkal, který zakončoval hodně zblízka. Pak Sigma počáteční tlak domácích trošku otupila, trenér Jílek vystřídal Daňka s Hálou za Gonzáleze se Zahradníčkem. Ovšem aktivnější byla pořád Sparta, Hanáky drželi nad vodou skvělí brankář Macík a kapitán Hubník. Naopak směrem dopředu do Sigmě v této pasáži utkání moc nešlo. Ale v 64. minutě přišel zmar. Po přímém kopu se prosadil Krejčí a Sparta šla do vedení. O tři minuty později zahrávala Sigma standardku po faulu na Matouška. Po jejím rozehrání ale González místo střelby ještě zkoušel centrovat a nic z toho nebylo. Dvacet minut před koncem vystřelil z dálky Zahradníček, domácí brankář měl plné rukavice práce, ale situaci ustál. Patnáct minut před koncem se dral do zakončení střídající Krejčí starší, ovšem Hubník opět ukázal, že i ve dvacáté sezoně kariéry mu rychlost nechybí. Třináct minut před koncem si dal Hubník po centru zleva smolně vlastní gól a bylo rozhodnuto. Sedm minut před koncem byl blízko ke gólu Vaněček, ale centr zprava nechal za patou. Pak došlo na strkanici po faulu Sedláka, a těžko říct, z jakého důvodu rozhodčí Orel nedal žlutou kartu také domácímu Štetinovi. Nejspíš se tak nestalo proto, že už by byla druhá …. V nastaveném čase korigoval stav hlavou González. Pomezní Podaný nepochopitelně odmával ofsajd, branku pak potvrdil až VAR.

„Vstoupili jsme do zápasu aktivně, rychle se dostali do vedení. Na můj vkus Sparta až moc brzo a diskutabilně vyrovnala. První poločas byl z naší strany dobrý. V prvních pětadvaceti minutách druhé půle jsme vypadli z role, Sparta převzala iniciativu, byla aktivnější a vytvářela si šance. Korunovala to dvěma brankami. Bohužel, z mého pohledu jsme inkasovali laciné góly, ale na druhou stranu je potřeba přiznat, že si Sparta vytvořila i další příležitosti. Za stavu jedna tři nebylo na co čekat, proto jsme hráli na tři obránce. Od té doby jsme byli lepším týmem, ale stačili jsme pouze snížit,“ řekl trenér SK Sigma Václav Jílek.

AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 3:2 (1:1)

Branky: 12. (pen.) Karlsson, 64. Krejčí, 77. vlastní Hubník – 3. Daněk, 90 + 2 González. Rozhodčí: Orel – Paták, Podaný. ŽK: Štetina, Karlsson, Wiesner, Pavelka, Nita – Sedlák, Vaněček. Diváci: 7235.

Sparta: Nita – Wiesner, Štetina, Krejčí ml., Höjer – Pavelka, Sáček (74. Souček) –Karlsson (74. Krejčí st.), Dočkal (82. Karabec), Pešek – Hložek (82. Juliš). Trenér Pavel Vrba.
SK Sigma: Macík – Látal (67. Poulolo), Hubník, Beneš, Zmrzlý (81. Šíp) – Matoušek (67. Vaněček), Breite, J. Sedlák, Daněk (55. González), Hála (55. Zahradníček) – Růsek. Trenér Václav Jílek.

Další články