Zde může být vaše reklama.

Juliš dal dva góly Sigma si poradila s Karvinou, Buchta se loučil

Sigma si poradila s Karvinou, Buchta se loučil

foto: Petr Pelíšek

28. 06. 2020 - 16:23

Fotbalistům SK Sigma Olomouc se po šesti zápasech (pět liga a jeden pohár) povedlo zase vyhrát doma. Na Andrově stadionu měli ve 3.kole skupiny o záchranu ve FORTUNA:LIZE za soupeře Karvinou. A zvítězili, když rozhodující náskok si vytvořili už v prvním poločase.

Trenér Radoslav Látal udělal v sestavě, i přes jistou záchranu, jen minimum změn. Chytal Miloš Buchta, který v klubu končí, v záloze nastoupil poprvé v základní sestavě v utkání nejvyšší soutěže sedmnáctiletý Kryštof Daněk. Scházeli marodi Tomáš Zlatohlávek, Vít Beneš a Milan Kerbr, také Václav Pilař a Martin Nešpor, kterým k poslednímu červnu končí v klubu smlouvy. Jen na tribuně zůstali brankář Aleš Mandous a útočníci Jakub Yunis s Jáchymem Šípem.

Jakousi aktivitu předváděli hosté, kteří bojují ještě o to, aby se vyhnuli přímému sestupu, jen v úvodních minutách. Ale nebylo tam z jejich strany v podstatě nic, co by bylo pro brankáře Buchtu nějak nebezpečné. To Sigma se postupně rozjela. A ve 14.minutě měla první šanci. Po centru zleva zakončoval na zadní tyčce Juliš, ale minul. Ve 22.minutě přišel zlomový moment utkání. Zahradníček nacentroval po rohovém kopu zleva do vápna a Santos si dal vlastní branku. O deset minut později už Sigma vedla o dva. Daněk byl faulován v pokutovém území a kopala se penalta. Tu bezpečně proměnil Juliš. Pět minut před přestávkou mohli hosté inkasovat potřetí. Zahradníček šel sám na branku, ale karvinského gólmana neprostřelil.

Šest minut po přestávce třetí branka přišla. Nejprve Hanáci přežili dvojšanci hostů, když po bombě Šindeláře zachraňoval na brankové čáře Jemelka, aby vzápětí udeřili. Daněk se protáhl po levé straně, dal před a Juliš znovu potvrdil, že je zrozen k řešení gólových situací. Hosté se ovšem nevzdávali. A v 58. Minutě Lingr snížil. O sedm minut později šel sám na bránu Smrž, ale situaci prováhal, takže z toho nebylo ani zakončení. Další tutovku měl po chvíli zase Smrž, ale minul. Pak trefil Šindelář břevno. Deset minut před koncem měl velkou šanci hostů Čonka, ale Buchta si poradil. Po chvíli inkasoval, ale rozhodčí přerušil pro předchozí hraní rukou. Šest minut před koncem šel sám na bránu střídající Falta, ale brankář Bolek si ve spolupráci se stoperem Šindelářem poradil.

Zápas byl posledním v SK Sigma pro Miloše Buchtu. Na Hané odchytal v 1. lize 86 utkání, více jich mají pouze Jiří Doležílek (91), Petr Drobisz (94) a Martin Vaniak (211). Sedmadvacetkrát udržel čisté konto, lepší v tom jsou v zápasech za Sigmu pouze Petr Drobisz (30), Luboš Přibyl (31) a Martin Vaniak (73).

„Utkání mělo dva rozlišné poločasy. Vstoupili jsme do něj dobře, kombinovali, i když nám chybělo ve finální fázi více kvality. Mohli jsme rozhodnout už v prvním poločase a dát více branek. Do druhé poloviny Karviná vstoupila v jiném rozestavení, my jsme s tím měli obrovské problémy. Někteří hráči odešli i fyzicky. Dostávali jsme se pod tlak, soupeř měl šance. Z naší strany druhý poločas nebyl dobrý," řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

„Samozřejmě Olomouc v naší skupině je na prvním místě. Nám se minule dařilo, hráli jsme ze zabezpečené obrany. Tak jsme to chtěli i nyní, Olomouc je velmi silný kombinační tým. Sigma mohla hrát uvolněně, my jsme pod určitým tlakem. A ten první gól byl z kategorie laciných. Pak hned velmi přísná penalta, taková se měla kopat na druhé straně i po faulu na Taiwa. Ve druhém poločase jsme něco změnili, měli šance, ale dali jen jeden gól. Asi je to zasloužený výsledek, Olomouc byla první poločas určitě lepší, takže jsme dneska bohužel zase bez bodů,“ řekl trenér Karviné Juraj Jarábek. "Už je to realita, že baráži se nevyhneme," podotkl. „Ruka tam nebyla, Šindelář rukou nehrál. Myslím si, že rozhodčí nebyl ve své kůži,“ podotkl.

SK Sigma Olomouc – MFK Karviná 3:1 (2:0)

Branky: 33. (pen.) a 52. Juliš, 23. vlastní Santos – 58. Lingr. Rozhodčí: Berka –Kříž, Myška.

ŽK: Houska - Qose, Rundič. Diváci: 1546.

SK Sigma: Buchta – Sladký (73. Látal), Greššák, Jemelka, Vepřek – Zahradníček (83. Falta), Daněk (64. Chytil), Breite, Houska, González (64. Zmrzlý) – Juliš (73. Hála). Trenér Radoslav Látal.
MFK Karviná: Bolek – Ndefe, Santos, Šindelář, Čonka – Mangabeira – Lingr (75. Guba), Janečka (46. Rundič), Qose (83. Tijani) – Ba Loua, Taiwo (46. Smrž). Trenér Juraj Jarábek.

Další články