Zde může být vaše reklama.

O sezoně BK REDSTONE Špunda: Vytvořila se silná fanouškovská základna

Špunda: Vytvořila se silná fanouškovská základna

foto: Petr Pelíšek

14. 04. 2022 - 18:05

Basketbalisté BK REDSTONE Olomouc mají za sebou premiérovou sezonu v Kooperativa NBL. Prošli si v ní složitějším obdobím, ovšem povedlo se udržet mezi elitou bez problémů a mohou tak začít chystat nový soutěžní ročník. „Nebudeme říkat, že výsledek je nějaký úspěšný. Nicméně baráž jsme hrát nechtěli, to byl náš prvotní cíl, který se povedlo splnit. Chtěli jsme do play-off, to se nám nepodařlo. Jedno z velkých pozitiv je to, že nám stoupaly návštěvy a vytvořila se nám silná fanouškovská základna. Co se týče atmosféry na zápasy, patří náš klub mezi top tři,“ řekl generální manažer BK REDSTONE Olomoucko Libor Špunda.

Jak moc pro vás byla sezona složitá? Jako pro osobu, která všechno zaštiťuje a zajišťuje.
Byla extrémně složitá. Pro mě to byla první sezona, protože jsem nováček, ne ve sportovním prostředí, ale v basketbalovém. A nečekal jsem, že to bude až tak náročné. Na začátku jsme zajišťovali úplně základní věci, které v klubu předtím fungovaly nějak jinak. Chtěli jsme to celé přenastavit a jet na nějakém profesionálnějším přístupu. No … Myslím, že jsem zestárnul tak o deset let. Ono jet do Děčína čtyři hodiny, prohrát tam o čtyřicet tři a jet čtyři hodiny zpět, to není úplně příjemné. Ale vidím pozitivum v tom závěru, kdy jsme opravdu najeli na vítěznou vlnu, od toho by se dalo opravdu odpíchnout. Rozhodoval zápas v Ostravě, kde jsme prohráli košem v prodloužení, v poslední vteřině. Dopadnou to opačně, tak jsme hráli play in a mohli jsme se bavit o úspěšné sezoně.

Jak sezonu hodnotíte?
V globálu sezonu hodnotím jako neúspěšnou. Byla náročná, ale může to být ten roku nula, základ. Za mě je lepší začít takhle, než být čtvrtí, hrát semifinále a pak usnout na vavřínech. Teď jsme si prošli vším, už nás nic nepřekvapí a další sezóna snad bude úspěšnější. Rozdělil bych to na několik fází. Na začátku jsme makali na tom, aby tady vůbec taková soutěž byla. Bylo to hodně náročné. Pak přišla dlouhodobější série proher, udělali jsme nějaké změny, přišel nový trenér, odměnil se kádr. V závěru sezony se nám dařilo, to bylo pozitivum, které si chceme vzít. Basketbal v Olomouci se nám podařilo zachránit, máme před sebou dost práce do dalších let.

Mohly být ty komplikace dané tím, že vše se chytalo hodně rychle, období převodu licence bylo hektické, nebylo tolik času a prostoru.
Určitě ano. My jsme v extrémně krátkém čase stavěli nový klub. Domlouvali jsme halu, hráče, řešili trenéra. Takže i vzhledem k tomu, že se odkup licence z Prostějova prodlužoval, jsme neměli mnoho času. Byli jsme v šibeničních termínech. Ono se to asi v začátku sezonu potom dorazilo. Nyní máme zase naopak prostoru dost, proti ostatním týmům více prostoru. Dáme si s tím čas a budeme se snažit postavit tým lépe.

Jak moc bude složité naplnit budget?
V dnešní době je to hodně složité. Prošli jsme si nějakou kovidovou érou, teď se projeví, pravděpodobně, nějaké krize v souvislosti s válkou na Ukrajině. Z hlediska sportovního by to mohlo být pozitivní, protože v Rusku nebudou hrát cizinci, na Ukrajině se pravděpodobně soutěž nerozběhne, takže bude kvantum volných hráčů. Ale finance, to není v dnešní době úplně jednoduché. A podpora z veřejných zdrojů, když to srovnáme s obdobnými městy, jako jsou třeba Pardubice, Hradec Králové, i třeba Jindřichův Hradec, který je menší, tak podpora není taková, jako v těch ostatních městech Musíme si pomáhat privátním sektorem a není to úplně jednoduché.

Zájem fanoušků byl velký. Ale to nejen na fandících tribunách, ale také v prostoru pro VIP. Těší vás, že basket přilákal i hodně důležitých a známějších lidí?
Určitě ano a chtěl bych jim za to poděkovat. Myslím si, že kolem basketbalu se začíná tvořit zajímavá parta. Je to přece jen trošičku něco jiného, než fotbal nebo hokej, které už jsou v Olomouci nějak zaběhlé. Chtěl bych poděkovat třeba panu primátorovi, byli u nás i náměstkové přes sport, je vidět, že vnímají, že basket v Olomouci je. A my jsme tady první rok, takže si musíme pozici vybudovat. Všechno je to o dlouhodobé práci a my tady chceme působit dlouhodobě. Pracujeme na tom.

Občas se stane, že zápasy začínají hodně pozdě. Může to klub nějak ovlivnit?
Trošku jsme někdy limitovaní halou. Standardně hráváme v 18 hodin, což je termín v pohodě. O hodinu později jsme museli hrát vzhledem ke kolizi s florbalem, to jsme museli posunout. A zápas 20.30, to bylo kvůli televiznímu přenosu, to si řekla Česká televize. Ale standardně budeme hrávat od šesti.

Další články