Zde může být vaše reklama.

Tomáš Janotka hostem významné konference trenérů

Tomáš Janotka hostem významné konference trenérů

foto: SK Sigma Olomouc

17. 03. 2021 - 12:20

Kouč sigmácké U19 Tomáš Janotka byl společně s lodivodem Liberce Pavlem Hoftychem hostem videokonference na téma „Má cenu řešit skladbu týmu až v mužích, nebo už v přípravce?“. Online debatu pořádanou Fotbalovou asociací ČR a Unií českých fotbalových trenérů vidělo bezmála 700 trenérů z České republiky.

Původně se počítalo s účastí Pavla Hoftycha a Martina Svědíka. Trenér Slovácka se ovšem musel omluvit kvůli nemoci, a tak přišla řada na bývalého hráče Sigmy a současného trenéra olomoucké devatenáctky. „Byla to nabídka last minute. Pár hodin před seminářem mi volal organizátor Tonda Plachý (vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR – pozn. redakce), který si přál pozvat trenéra z mládežnické kategorie. Zeptal se mě, jestli bych neměl zájem podělit se o své názory a zkušenosti. Řekl jsem mu, že nesmírně rád,“ pověděl Tomáš Janotka.

Jak se mu zamlouvala videokonference, jenž sledovalo na platformě Zoom nebo na sociální síti Facebook takřka 700 trenérů? „Celkově to bylo skvělé. Online meeting byl Tondou Plachým výborně moderovaný. Zároveň to nebylo přehnaně formální. Diskutovali jsme o tom, jak vnímáme hráče v jednotlivých rozvojových obdobích. Dále jsme se bavili o přechodu mladých hráčů do dospělého fotbalu, konkrétně o tom, co jsou rozhodující aspekty, aby talentovaní hráči v klíčové fázi kariéry obstáli. Dotkli jsme spousty témat včetně procesu zdokonalování hráčů,“ popsal Janotka.

„Bylo pozitivní zjistit, kolik trenérů má zájem vzdělávat se a rozvíjet. V těchto akcích vidím velký smysl. Současná doba nahrává pořádání podobných událostí,“ dodal Janotka. Spolu s ním se do debaty zapojil trenér Liberce Pavel Hoftych. „Bylo mi ctí diskutovat s tak ostříleným ligovým trenérem, jako je Pavel Hoftych,“ vysekl Janotka poklonu zkušenému kouči.

Oba se shodli, že přechod mladého hráče do dospělé kategorie je mimořádně citlivou záležitostí. „Je důležité pracovat s každým hráčem individuálně. Ne vždy platí, že v každém ročníku se najdou hráči připraveni rovnou na ligovou úroveň. Rozhoduje o tom mnoho faktorů, jako jsou silová a kondiční připravenost nebo technická a mentální vyspělost,“ uvedl Janotka.

Konferenci si rovněž nenechali ujít osobnosti s hráčskou nebo trenérskou minulostí v Sigmě Olomouc Radoslav Kováč nebo Roman Pivarník.

Další články