Zde může být vaše reklama.

Zvláštní tiskovka Trenéři Mory a Vítkovic ve slovní přestřelce

Trenéři Mory a Vítkovic ve slovní přestřelce

foto: Petr Pelíšek

28. 10. 2019 - 09:43

Poněkud zvláštní finále mělo utkání HC Olomouc versus Vítkovice. Domácím se znovu nepodařilo vyhrát, doma za tři body nezvítězili už měsíc. Prohráli po prodloužení 3:4, přitom vedli po druhé třetině 2:0. Druhé brance předcházel hrubý zákrok Strápáče na Černého. A jeho řešení na pozápasové tiskové konferenci se zvrhlo v nebývalou a komickou slovní přestřelku mezi oběma trenéry. Dokonce došlo i na osobní invektivy.

Společnou tiskovou konferenci po utkání tradičně zahájí krátkým hodnocením zápasu hostující trenér, pak je na řadě ten domácí. A následují otázky novinářů. Tak to také bylo. Vítkovický kouč Jakub Petr zhodnotil utkání, přiznal, že jeho tým vyhrál proto, že byl šťastnější a většinu zápasu byla Mora lepší. A samozřejmě nemohl vynechat hrubý zákrok na svého hráče. „Není to k rozhodčím, mají to těžké, jsou jen čtyři. Je to bezkouláctví v podání hráčů Olomouce, a není to jen dneska. Bylo to i v minulých zápasech, klidně doložím klipy. Tohle je bezkouláctví a tohle do hokeje nepatří. Ať se na mě nikdo nezlobí. Ale jak říkám, rozhodčí za to nemůžou. V Americe se tomu, co udělal, říká evropská měkkota, když to řeknu slušně. Udělal to vloni Výtiskovi, udělal to ve více zápasech. My se známe, je tady mezi těmi týmy fluktuace. Jsme soupeři šedesát minut, pak se potkáváme, ale tohle je bezkouláctví. To ať se na mě nikdo nezlobí. Jsem rád za dva body,“ řekl vítkovický kouč Jakub Petr. Domácí trenér Zdeněk Moták na to reagoval takto: „Já bych předně řekl, že existuje nějaké elementární chování, existuje nějaká trenérská kolegialita, nebo aspoň elementární slušné chování. Jestliže, vážený pane kolego, nezvládáte svoji práci a budete mě nazývat dámskými přirozeními… já na to nejsem zvyklý,“ začal své hodnocení utkání.

A pak se strhla slovní přestřelka. Vítkovický trenér se divil tomu, proč olomoucký vytahuje na pozápasovém hodnocení dění mezi střídačkami během utkání. Ono je vcelku jasné, že zrovna spisovnou češtinou se tam příliš nekomunikuje. „Co to tady taháš? Já mám magisterské vzdělání, procestoval jsem celý svět. Co to tady taháš takové věci na tiskovku,“ reagoval zajímavým způsobem trenér Petr. Pak Zdeněk Moták zrušil dlouholeté tykání s vítkovickým kolegou s tím, že od teď si budou vykat. „Buďte tak laskav, pane, a nechejte domluvit i vy mě. Abyste mi nadával do dámských přirození… já jsem mírný člověk, já na to nejsem zvyklý. Svým hráčům, svým kamarádům, klidně tak říkejte. Ale já na to opravdu nejsem zvyklý. Nechci to a nedovolím to. Možná, že na to existuje nějaká diagnóza. Co myslíte? Zkuste. Nějaký erudovaný odborník by vám možná něco předepsal,“ pokračoval Moták.

Moták pak přiznal, že o faul šlo, byť ve hře ho nezaregistroval. Faul to byl, viděl jsem to teď zpomaleně. Bohužel jsem ten faul nezaregistroval ve hře, podle mě to nezaregistroval nikdo. Jestli někdo ten faul zaregistroval ve hře, tak je velikánský hokejový odborník a vidí všechno před sebou i za sebou. Já ho ve hře neviděl, pak jsem se radoval z gólu. Já musím uznat, že to faul byl. Ten vítkovický klučina šel do toho souboje rukama, Strap byl silnější, strčil mu to do ksichtu,“ řekl Moták.

Potom se rozvinula několikaminutová slovní přestřelka, která neměla s hodnocením zápasu společného prakticky nic, šlo jen o výměnu invektiv.

Kompletní přepis tiskové konfernece ZDE

Další články