Zde může být vaše reklama.

Co zastavuje fotbal? Válka, okupace, revoluce, živly, nemoc – a liga má stop

Válka, okupace, revoluce, živly, nemoc – a liga má stop

foto: Petr Pelíšek

03. 04. 2020 - 15:00

V české nejvyšší soutěži už je jisté, že se vzhledem k opatřením vyhlášeným v souvislosti s epidemií koronaviru neodehrají minimálně čtyři kola. Bylo by jich víc, ale vzhledem k plánované reprezentační přestávce v závěru března jde zatím pouze o čtyři. Jak to bude dál, to se uvidí podle dalšího vývoje a rozhodnutí krizového štábu. Ovšem není to poprvé v historii, co musel jít sport a také fotbal stranou a nehrálo se.

V minulosti byla fotbalová nejvyšší soutěž přerušena, případně se vůbec nehrála či nedohrála z několika důvodů. Poprvé ligu zastavila vrcholící 2. světová válka, pak okupace republiky spřátelenými vojsky, listopadová revoluce a rozmary počasí. Přírodní živly, ty odkládaly nejen celá kola, ale také jednotlivé utkání. A docela pravidelně se stává, že se nějaké utkání neodehraje vzhledem ke zdravotnímu stavu v mužstvu, případně se stávalo vzhledem k reprezentačním povinnostem hráčů (pozn. to ve druhé lize).

Český fotbal už také pamatuje zápasy, které se nemohly odehrát pro poněkud zvláštní přístup klubů. Naposledy bylo například už dvakrát odloženo pro nezpůsobilý terén utkání FK Teplice – Slovan Liberec, byť nějaká zásadní sněhová kalamita nebyla a teplický trávník by měl, po udělení příslušné licence, vyhovovat všem standardům pro elitní fotbalovou soutěž. V sezoně 1995/96 došlo ke kurióznímu případu. Standardní je pro prvoligové celky cestovat k utkání den předem. Opava tehdy k utkání 18. kola vyrazila do Prahy k duelu proti Slavii v den utkání. Jenže klubový bus zůstal v dopravní kalamitě a Slezané k zápasu nedorazilo. Utkání bylo kontumováno 3:0 pro domácí.

Roky, ve kterých se nehrála 1.liga
1944
Na podzim 1944 nebyla liga kvůli totálnímu válečnému nasazení v Německu vůbec zahájena, už po skončení války v červnu 1945 se odehrál pouze jednorázový „Pohár osvobození“.
1968
Srpnové události s internacionální pomocí spřátelených vojsk tehdejšímu socialistickému Československu zastavil nejvyšší soutěž. Přerušena po 2. kole až do 13. září, kdy se hrála utkání 3. kola.
1989
Listopadové události, které vedly ke konci socialistického zřízení v republice, rovněž způsobili přerušení nejvyšší soutěže. Delegace hráčů Sparty a Dukly Praha tehdy oznámila předsedovi fotbalového svazu Rudolfu Kockovi, že na podporu generální stávku nenastoupí do vzájemného zápasu. Fotbalový svaz následně odložil celé prvoligové kolo.
2002
V tomto roce odložily program fotbalové ligy povodně. Bylo to v srpnu a kompletní 4. kolo nejvyšší soutěže bylo ze třetího srpnového víkendu odloženo na 24. listopadu. Tehdy se nehrály, podobně jako nyní, žádné fotbalové soutěže.

Kdy byla odložená utkání SK Sigma
1997
Vzhledem k ničivým povodním, které postihly Moravu a zasáhly i Andrův stadion, bylo utkání 1. kola SK Sigma Olomouc vs. Teplice odloženo o tři týdny. Dohrávalo se 26. července a Sigma zvítězila 1:0.
2003
Hned dvakrát bylo odloženo střetnutí SK Sigma Olomouc versus 1.FC Synot. Vzhledem k tuhé zimě nebyla hrací plocha způsobilá 23. února ani 4. března. Nakonec se hrálo ve středu 19. března, Sigma zvítězila 2:1. Vyhřívaný trávník má SK Sigma od léta roku 2006.
2005
Na začátku března opět zaúřadovala zima. Kvůli silným mrazům fotbalová svaz odložil celkem šest zápasů 18. kola. Duel SK Sigma vs. Slovan Liberec se potom hrál 5. Dubna, skončil remízou 2:2.
2006
Další rok s odložením zápasů kvůli zimě. Tři utkání 17. kola byla odložena, mezi nimi i duel SK Sigma s Plzní. V Olomouci tehdy napadlo přes dvacet centimetrů mokrého sněhu. Dohrávalo se 22. března a bylo to nerozhodně 1:1.
2014
Sigma tehdy hrála druhou ligu. A utkání 15. kola se v sobotu 29. listopadu neuskutečnilo pro hromadné onemocnění hráčů FK Varnsdorf. Dohrávalo se potom až na jaře, 3. března Sigma zvítězila 2:1.
2016
Další sezona SK Sigma ve druhé nejvyšší soutěži. Duel 5. kola proti Táborsku doma Hanáci nehráli v pátek 2. září vzhledem nominaci hráčů do reprezentačních výběrů. Hrálo se 4. října, Sigma vyhrála 2:0.
Pozn.: vybrané odložené domácí zápasy SK Sigma

Další články