Zde může být vaše reklama.

Přišel dávat góly Vaněček: Sigma patří mezi pět šest nejlepších

Vaněček: Sigma patří mezi pět šest nejlepších

foto: Petr Pelíšek

01. 07. 2021 - 14:30

Útok SK Sigma Olomouc přišel pro soutěžní ročník 2021/2022 vylepšit David Vaněček (1991). Na Hané podepsal kontrakt na dva roky a měl by přispět k tomu, aby Sigma střílela více branek a byla v ofenzivě nebezpečnější. „Velmi se těším na novou výzvu. Jsem rád, že jsem se vrátil do Česka. V Olomouci se mi líbí snad úplně všechno, byl jsem se projít po centru města a jsem nadšen,“ řekl Vaněček.

Co rozhodlo pro Olomouc? Proč jste vybral zrovna Sigmu?
Bylo to více faktorů. Jeden z nich bylo korektní jednání pana Mináře. V podstatě všechno šlo strašně rychle. Věděl jsem, Sigma má opravdu zájem, měli ho trenéři, mělo ho i vedení. A další faktor je to, že podle mě Sigma patří mezi pět šest nejlepších klubů v lize.

Jaké to je být po letech zase zpět v české lize?
Je to po třech letech. Je to fajn. Když jsme šli s rodinou do zahraničí, tak jsme se těšili na nějaké nové zkušenosti. Byly tam dobré věci, byly tam i špatné věci, ale samozřejmě doma je doma.

Pokračování v cizině už pro vás nebylo reálné?
Abych řekl pravdu, tak bylo. Něco se řešilo, mohl jsem ještě nějaký čas i čekat, ale jak už jsem říkal, rychlé a korektní jednání Olomouce mě přesvědčilo, že další dobrá cesta bude tady.

Znáte se s někým z hráčů?
Určitě. Znám spoustu těch, starších, proti kterým jsem hrál. S Hubňou, s Radimem Breitem jsem se potkal v Teplicích, s Alešem Mandousem a Martinem Sladkým jsme v Plzni chodili na stejnou školu a vyrůstali v jednom klubu. Takže kluků znám spoustu. O to to asi bylo lehčí.

Ptal jste se někoho z nich na Sigmu?
Abych řekl pravdu, tak ne. Když už bylo jasné, že sem půjdu, tak jsem se zkontaktoval s Kubou Plškem, s kterým jsem řešil Sigmu v podstatě celý rok, co jsme spolu byli v Puskási. Takže jsem věděl, o jaký klub jde, jaké jsou tady podmínky a tak dále. A také jsem se bavil se Zdeňkem Zlámalem, se kterým jsem byl ve Skotsku. Jsme v kontaktu, voláme si každý týden.

Nejprve jste byl ve Skotsku. Proč to tam nevyšlo?
To je těžká otázka. Šel jsem tam s tím, že mě chce trenér, měl jsem za sebou dobré roky v Teplicích, kde se mi dařilo a dával jsem góly. Po týdnu jsem nastoupil do prvního zápasu, hrál ho celý, to bylo osmifinále poháru. Pak za tři dny jsem nastoupil k ligovému utkání, po třiceti minutách mě trenér vystřídal a od té doby už to bylo takové zvláštní. Snažil jsem se trénovat a dělat pro to maximum, ale bohužel, ani pořádně nevím proč, už jsem šanci nedostal.

A Maďarsko a Puskas byl takový unik?
Rozhodně. První rok tam pro mě byl skvělý. Možná i zatím nejlepší v kariéře. Byl jsem druhý nejlepší střelec maďarské ligy, dal jsem čtrnáct gólů, k tomu měl čtyři asistence. Byla to pro mě fajn sezóna, skončili jsme na třetím místě, vybojovali poháry.

V maďarské lize jste si zkusil ještě další klub.
Tam byly nějaké věci, které bych nechtěl komentovat, a musel se najít nějaký nový klub. Kam bych na půl roku šel a mohl hrát dál a neskončil třeba v béčku.

Jak berete návrat zpět z Maďarska do české ligy?
Abych byl úplně upřímný, tak si nemyslím, že by byl návrat ze zahraničí krok zpátky. Sportovně určitě ne, protože česká liga je ve Skotsku i v Maďarsku brána jako velice dobrá soutěž. Česká liga je fotbalově a takticky určitě výš než maďarská. Krok zpět je to jen po finanční stránce. Pak si každý hráč musí určit svoje priority. Pro mě je to naopak krok vpřed.

Sigma měla s koncovkou problémy. Jste připravený převzít roli střelce?
Od toho tady asi jsem. Nebudu se za nic schovávat. Do Sigmy jsem přišel právě pro to, že tento problém měla. Dost zápasů jsem sledoval, a kdyby tady byl hráč, který by byl schopný dát dvanáct patnáct gólů za sezonu, tak Sigma mohl hrát o poháry.

A kolik gólů si plánujete?
I když je to klišé, tak určitě góly dávat chci, od toho tady jsem, ale pokud skončíme třetí nebo čtvrtí a budu mít pět gólů a deset asistencí, tak to pro mě bude lepší.

Takže myslíte, že Sigma má na to, aby bojoval a poháry?
Stoprocentně. Jak už jsem říkal. Česká liga je hodně náročná, určitě těžší než maďarská. Ale vidím v klubu velký potenciál. Je tady spousta mladých hráčů, kteří jsou perspektivní, běhaví, fotbaloví, což se ještě hodně projeví příchodem pana Jílka, protože pan Jílek je známý tím, že chce hrát fotbal. Nemá to založeno na to, že chce jen běhat a nakopávat balóny. Chce hrát fotbal. A myslím, že typy hráčů na to tady jsou. A dokážou přijmout styl pana Jílka za svůj.

Jste připravený na to, že trenér Jílek nechce po útočníkovi jen to, aby stál a čekal v šestnáctce? Ale požaduje po něm i práci při presinku, represinku.
Určitě. Zná mě z mládežnických reprezentací, kde jsem hrál středního záložníka. Už jsme se o tom bavili a myslím, že moje role bude trošku jiná, než byla v Teplicích nebo v Puskási. Kde jsem byl hlavně na to, abych stál vpředu, sklepl balon  a běžel do vápna. Myslím, že dokážu navázat na svůj styl, který jsem hrával předtím. Kdy jsem si sbíhal pro balony a mohl hrát s balonem mnohem víc. Myslím, že tohle teď bude nějaká vize.

A bude vás tento styl i více bavit? Než je stát vpředu a sklepávat.
Rozhodně. Každý fotbalista hraje fotbal proto, aby hrál s míčem. V dospělém fotbale jsem v podstatě moc šancí zahrát si s míčem neměl a vlastně celou dobu v mládeži jsem hrál středního záložníka a byl s balonem pořád, nabízel se někam do prostoru. V mužích pak ze mě udělali klasickou devítku, tak to po mě bylo vyžadováno i v Maďarsku. A když jsem si seběhl pro balon, tak to bylo vlastně pro trenéry špatně. Takže styl, kdy můžu hrát fotbal, mě baví určitě mnohem více. Každopádně pro mě je důležité, abych dal nějaké góly, měl nějaké asistence, ale hlavně se dařilo klubu.

Další články