Zde může být vaše reklama.

Postihla je krize Volejbalistky šetří, z klubu odešly drahé hráčky

Volejbalistky šetří, z klubu odešly drahé hráčky

foto: Petr Pelíšek

30. 10. 2020 - 18:12

Vládní rozhodnuté znemožnila, na rozdíl od většiny evropských zemí, fungování profesionálních klubů. Hrát nejvyšší soutěže ve všech sportovních odvětvích nejde už měsíc. A začíná se to negativně projevovat. Některé kluby už snižují gáže, oba extraligové oddíly volejbalistek z našeho okresu – VK UP Olomouc a TJ Sokol Šternberk – v rámci úspor propustily hned několik hráček.

Oba kluby se z ekonomických důvodů rozloučily s několika hráčkami, jež neúměrně zatěžovaly klubové rozpočty. V další „nejisté sezoně“ se tak středomoravské celky musejí spolehnout na podstatně užší kádry.

Komplikovanější situace může z tohoto důvodu nastat ve VK UP Olomouc, kde se má ještě během podzimu hrát vedle nejvyšší domácí soutěže rovněž prestižní Champions League. Do ní už trenéři nebudou moci nasadit českou smečařku Martinu Michalíkovou, americkou blokařku Olivii Kofieovou ani chorvatskou nahrávačku Jovanu Gogićovou. Michalíková byla v Olomouci nejdéle sloužící hráčkou, v klubu působila od sezony 2015/2016, tedy šest let.

„Dnešní doba není profesionálnímu sportu nakloněna a nevytváří mu dobré podmínky. V podstatě nemáme možnost se adekvátně připravovat, hráčky trénují venku na antuce a ani při případném obnovení soutěží nemůžeme počítat s účastí diváků, televizními přenosy a s tím odpovídajícími příjmy,“ řekl předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek.

Také proto se olomoucký klub bez ohledu na blížící se start v Lize mistryň rozhodl na situaci zareagovat a uvolnil trojici kvalitních, avšak zároveň drahých hráček. „Víme, že jdeme do velkého rizika, nicméně zkusíme odehrát obě soutěže v základní šestce plus s liberem. Možná to sice ovlivní naše výsledky a výkony, ale nesmíme a nechceme ohrozit existenci vrcholového ženského volejbalu v Olomouci do budoucích let,“ podtokl Zemánek.

Personální změnu provedl také Sokol Šternberk. Ten rozvázal smlouvu s běloruskou blokařkou Katsiarynou Bakowskou a nadále bude stavět především na mladých českých volejbalistkách.

Další články