Zde může být vaše reklama.

Bitva o Hanou Volejbalistky VK UP ovládly reprízu loňského finále

Volejbalistky VK UP ovládly reprízu loňského finále

foto: Petr Pelíšek

21. 02. 2020 - 19:48

Na palubovce soupeře se ve 23. kole extraligy volejbalistek představily olomoucké volejbalistky. Univerzita Palackého měla v Prostějově svému rivalovi co vracet, ve 2. kole zde totiž prohrála hladce 0:3. Tentokrát se ale favorit zaskočit nenechal a zvítězil na prostějovské palubovce také ve třech setech.

Do zápasu dvou finalistů minulého ročníku extraligy vstoupily lépe domácí Prostějovanky, které si několikrát vypracovaly až čtyřbodový náskok (7:3, 11:7). Univerzita sice vždy skóre téměř dorovnala, úplně srovnat krok se jí však podařilo až na třetí pokus (14:11, 14:14). V tu chvíli se set lámal; Olomoučanky se brzy samy dostaly do vedení (15:18) a při servisu Bezhandolské od stavu 17:19 dokonale ovládly koncovku - výsledek 17:25 korunovala bulharská blokařka ve službách VK UP esem.

Druhá sada začala velmi podobně jako ta první (6:2, 9:5). Prostějov pak vedl dokonce 16:8, jenže to už další obrat startovala servírující Orvošová (16:14). Vzápětí bylo vyrovnáno (18:18) a s nepříznivým stavem si univerzita poradila i v koncovce, když otočila z 22:20 na finálních 23:25.

Ještě jeden pokus vicemistryň v samotném úvodu třetí části (5:2) byl velmi brzy zlikvidován (6:7) a pak už se duel rychle blížil ke svému konci. Z naposledy vyrovnaného skóre 12:12 to bylo 12:16 a domácí celek od té chvíle získal už jen tři výměny - 15:25 a 0:3.

„Dnes mi to připadalo z obou stran takové bez šťávy. My jsme museli otáčet nepříznivý průběh všech tří setů, z nichž nejtěžší i nejdůležitější byl ten druhý zvládnutý až ve vyrovnané koncovce. V závěru už domácí tým nekladl žádný odpor. Podstatné bylo, že jsme po špatných úvodech pokaždé přitlačili na podání, zlepšili útok i celkově náš výkon. Zkušenostmi pomohla střídající nahrávačka Dudová, která mančaft uklidnila,“ řekl trenér vítězného družstva Petr Zapletal.

„Dva sety jsme vyrovnaně bojovali a myslím, že jsme měli na zisk toho druhého. To ale nic nemění na tom, že soupeř byl celkově lepší, zejména na přihrávce a v obraně a také prokázal větší šikovnost v mezihře. My jsme dobře začali každou sadu, hlavně ve druhé jsme měli už velký náskok. Potom se to však vždycky zlomilo v jednom nebo dvou postaveních, přestala nám jít přihrávka a následně i útok, často jsme chybovali. A soupeř nás převálcoval,“ konstatoval kouč Prostějova Ľubomír Petráš.

Ve 24. soutěžním kole bude Olomouc hostit už tuto sobotu od 17 hodin svého nedávného soupeře ze semifinále Českého poháru, Duklu Liberec.

VK Prostějov - VK UP Olomouc 0:3 (-17, -23, -15)

Rozhodčí: Horký, Vachutka. Čas: 65 minut. Diváků: 350.
Prostějov: Fričová, Stümpelová, Zatloukalová, Nová, Kozmík Tomášeková, Kopáčová, libera Slavíková, Baláková. Střídala: Jurčíková, Dvořáčková, Boudová.
Olomouc: Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Bezhandolská, Handleyová, libero Stavinohová. Střídala: Dudová.

Další články