Zde může být vaše reklama.

V pěti setech Volejbalistky VK UP udolaly Královo Pole

Volejbalistky VK UP udolaly Královo Pole

foto: Petr Pelíšek

13. 02. 2022 - 09:57

Soubojem bronzového a zlatého týmu z týden starého finálového turnaje Českého poháru volejbalistek bylo utkání 23. kola extraligy mezi týmy Univerzity Palackého Olomouc a Králova Pole. Vysokoškolačky v utkání plném zvratů vedly 2:0 na sety, nechaly druhý tým tabulky vyrovnat a nakonec v těsné koncovce zvítězily alespoň za dva body 3:2.

Úvod utkání poznamenal krátký zmatek a pauza po špatném postavení hostí, po němž se průběžné skóre korigovalo od „zeleného stolu“ ze stavu 2:5 na 3:3. Když vzápětí domácí Babićová přidala dvě esa v řadě, bylo to náhle 5:3 a Brno bralo oddechový čas. Vedení Olomouci dlouho nevydrželo (8:6, 8:11) a Královo Pole se i nadále tlačilo do ofenzivy (12:12, 12:15). Za stavu 15:21 to bylo s domácím celkem kritické, univerzita však postupně snížila až na rozdíl jediného bodu (21:22). Následně zabraly zase Brňanky a za stavu 21:24 měly hned tři setboly. Ani jeden ovšem nevyužily a vysokoškolačky i s pomocí podání venezuelské blokařky Blancové dokonale otočily průběh a díky výhře 26:24 ovládly první set.

Olomoucké volejbalistky si pohodu z koncovky přenesly i do začátku druhé sady, v níž po servisech Herdové vedly rychle 4:0. Královo Pole se sice dokázalo vrátit do hry (8:4, 10:9) a ještě několikrát bylo nejtěsněji na dostřel (16:15, 20:19), vyrovnat už ale nesvedlo. Univerzita Palackého získala druhý set poměrem 25:22 a vedla 2:0.

Brňanky se nechtěly vzdávat a smrtelný úder zasadily ve třetím dějství domácímu celku od stavu 6:9, kdy kubánská nahrávačka Borrerová vydržela na podání dlouhých šest výměn a rázem to bylo 6:15. Olomoučanky už odpověď nenašly a prohrály vysoko 12:25.

Čtvrtá část zápasu přinesla vyrovnaný úvod a po něm dvě bodové série - nejprve při servisu hostující Borrerové (7:8, 7:12) a hned poté domácí Kneiflové (14:12). Hanačky vedly ještě 18:16, jenže koncovku zvládl lépe jejich soupeř, který po výsledku 22:25 vyrovnal a vynutil si rozhodující tiebreak.

Do něj opět vstoupilo lépe Královo Pole (0:2), avšak vysokoškolačky nejprve třemi body v řadě otočily (3:5, 6:5) a od stavu 7:7 při podání Herdové odskočily na 11:7. Znovu však servírující Borrerová značně přispěla k obratu na 11:12. Ani pak nebyl zvratům konec, střídající olomoucká blokařka Kneiflová zavelela na podání k další otočce (14:12); Univerzita Palackého následně využila svůj druhý mečbol a po výhře 15:13 a 3:2 připsala na své konto dva cenné ligové body.

„Čekali jsme, že to po pohárovém vyvrcholení nebude jednoduché utkání. Obě družstva byla unavená a nervózní a nebyl z toho ten nejlepší volejbal. Domácí hráčky byly v některých momentech odvážnější, což byl základ jejich úspěchu a výhry, ke které Olomouci gratuluji,“ hodnotil trenér Brňanek Richard Wiesner.

„V první řadě musím říct, že jsem trochu zklamaný z divácké návštěvy, protože přijel čerstvý vítěz Českého poháru, tradiční soupeř a druhý tým extraligy,“ mrzelo domácího kouče Martina Hrocha. „Bylo poznat, že oba celky jsou po pohárovém turnaji trochu v útlumu, a čekalo se, kdo se dřív probudí. Nás probralo chybné postavení soupeře v prvním setu, holky bojovaly a první dvě sady si po zásluze uhrály. V té třetí ale vypnuly a hosté se dostali zpátky do hry. Do čtvrtého setu jsme proto poslali stejnou sestavu jako při vítězném bronzovém obratu v poháru proti Olympu. Přestože nám koncovka unikla, bylo vidět, že jsme zpět, a věřil jsem, že tiebreak můžeme zvládnout. To se také stalo a já holkám gratuluji. Neměly za sebou jednoduchý týden, chyběly nám hráčky ze základu, přesto jsme kvalitního protivníka přetlačili,“ kvitoval Martin Hroch.

V sobotu 19. února se Olomoučanky představí v rámci 24. extraligového kola od 17 hodin na palubovce Ostravy.

VK UP Olomouc - VK Královo Pole 3:2 (24, 22, -12, -22, 13)

Rozhodčí: Nedbálek, Poláček. Čas: 139 minut. Diváků: 160.
Olomouc: Herdová, Blancová, Babićová, Šepeľová, Moscická, Tinklová, libera Kulová, Slavíková. Střídaly: Štimacová, Šmídová, Kneiflová.
Královo Pole: Borrerová, Bukovská, Koulisiani, Sweetová, Hrušecká, Pavlíková, libero Digrinová. Střídaly: Judlová, Jelínková, Pavlicová, Kuníková.

Další články