Zde může být vaše reklama.

Dvě ztracené koncovky Volejbalistky VK UP v Liberci nebodovaly

Volejbalistky VK UP v Liberci nebodovaly

foto: Petr Pelíšek

25. 02. 2022 - 10:54

V dohrávce 22. extraligového kola se volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc pokusily získat body na horké palubovce lídra nejvyšší soutěže Dukly Liberec. Vysokoškolačky bojovaly v úvodních dvou sadách o dílčí úspěch až do posledních výměn, ve druhé měly dokonce tři setboly, neuspěly však a nakonec prohrály 0:3.

Utkání se mělo původně hrát už na konci ledna, ale na žádost Liberce, jehož tým tehdy zasáhla covidová nákaza, bylo téměř o měsíc odloženo. První dějství bylo od počátku až do závěru zcela vyrovnané, oba soupeři se střídali v těsném, maximálně tříbodovém vedení a rozhodovalo se v posledních balonech. Dukla si od stavu 20:20 vypracovala malý, avšak důležitý dvoubodový náskok (22:20), poté dokonce tříbodový (22:21, 24:21) a díky druhému proměněnému setbolu zvítězila 25:22.

Ve druhé části duelu byly od počátku iniciativnější Hanačky (1:3, 3:6), které pak při podání Štimacové šly do zajímavého trháku (5:7, 5:11) a nadějné vedení si udržovaly ještě za stavu 13:17. To už ovšem Liberec začal dotahovat (16:17) a před koncovkou šel sám poprvé v sadě před soupeře (19:18). Přesto to byla univerzita, která se jako první dostala k setbolu (23:24). Jenže jej neproměnila, pak ještě další dva a naopak domácí svou první výhodu zužitkovali - 28:26 a 2:0.

Tento moment dostal vysokoškolačky do útlumu a rázem to byl Liberec, který diktoval ve třetím setu tempo hry (4:2, 8:4). Naposledy byly Olomoučanky v bližším kontaktu za stavu 14:11, vzápětí to však bylo 17:11 a hosté už sílu na odpověď nenašli. Nejjednoznačnější třetí sada skončila výhrou Dukly 25:19 a celý zápas výsledkem 3:0.

„Po vynucené covidové pauze jsme stihli jediný společný trénink, což bylo poznat i v úvodní pasáži prvního setu, v níž jsme měli značné problémy na přihrávce. Postupně jsme se s tím ale vyrovnali a pak jsme vzdorovali domácím až do úplné koncovky, kterou jsme bohužel nezvládli. Obrovská škoda však byla především druhého setu, v němž jsme při jednom z našich setbolů měli ideálně přihráno i smečařku v perfektní pozici, ale trestuhodně jsme s touto šancí naložili. To byl klíčový moment celého zápasu, ve třetí sadě už jsme měli hlavy trošku dole a Dukla zápas kontrolovala. Přesto to byl z naší strany vcelku dobrý výkon, na druhé straně však výborně zahrála především Kojdová, která prokázala, že má reprezentační formu,“ ocenil oporu soupeře olomoucký trenér Martin Hroch.

„Určitě je na místě poděkování holkám, protože se stále dostáváme z našeho náročného zápasového programu. Trápí nás bolístky, máme nějaké problémy, ale dnes se nám podařilo vyzkoušet některé herní varianty a myslím si, že jsme to utkání zvládli velmi dobře a pro divácké oko i krásně. Soupeř byl dnes velice těžký, ale hráli jsme opravdu výborně,“ chválil domácí kouč Libor Gálík.

Další ligový zápas čeká hráčky Univerzity Palackého už tuto sobotu 26. února, kdy od 18 hodin přivítají ve své hale v rámci 25. ligového kola tým Šelem Brno.

VK Dukla Liberec - VK UP Olomouc 3:0 (22, 26, 19)

Rozhodčí: Dmejchal, Nedbálek. Čas: 82 minut. Diváků: 280.

Liberec: Nová, Blažková, Kojdová, Šulcová, Nečasová, Skrypaková, libero Dostálová. Střídaly: Kolářová, Bartošová, Kohoutová, Dubianská.
Olomouc: Herdová, Blancová, Babićová, Šepeľová, Moscická, Štimacová, libero Kulová. Střídaly: Kneiflová, Silva, Tinklová.

Další články