Zde může být vaše reklama.

Boj o čelo tabulky Volejbalistky VK UP vezou bod z palubovky lídra

Volejbalistky VK UP vezou bod z palubovky lídra

foto: Petr Pelíšek

22. 12. 2019 - 00:02

Posledními letošními zápasy v extralize volejbalistek byla utkání jejího 16. kola. V tabulce druhá Univerzita Palackého Olomouc se představila na palubovce lídra soutěže VK Brno a po velké bitvě s řadou setbolů na obou stranách si připsala alespoň bod za porážku 2:3.

Do utkání dvou nejlepších týmů dosavadního pořadí extraligy vstoupily lépe domácí hráčky. Dobrým servisem odtáhly přihrávku hostů od sítě a následně se jim dařilo útočit do rozhozené obrany Olomouce (10:7). Timeout ani dobrá obrana v poli nestačila hostujícímu týmu k dotažení bodového manka. Šelmám se dařilo dohrávat bodovky ve svůj prospěch a o vítězi v prvním setu tak bylo rozhodnuto (25:18).

Druhá sada začala vyrovnanou hrou. Diváci v hale mohli sledovat dlouhé výměny, boj o každý míč a bodové zakončení vždy na jiné straně (11:11). S pomocí servisu a následné obrany to byly znovu domácí hráčky, kdo se první ujal více než dvoubodového vedení v setu (17:14). Obrana na síti i v poli hostů a zároveň nevynucené chyby domácích hráček však způsobily vyrovnání stavu a společný vstup obou týmů do koncovky. V ní se Šelmám nepodařilo proměnit čtyři setboly a hostující vysokoškolačky pak využily hned první (27:29).

Začátek třetí části byl jako na houpačce. Nejprve díky dobré obraně vedly hráčky Olomouce, vzápětí však Šelmy srovnaly krok a s pomocí přesně mířených útoků si vytvořily náskok (12:9). Ten si i přes drobné výkyvy v podobě nevynucených chyb vzaly až do koncovky (20:17). Trpělivost a pevné bloky ovšem pomohly i v této koncovce hostujícímu celku a ten nejtěsnějším možným rozdílem zvítězil i ve třetím setu.

Úvod čtvrté sady patřil domácím. Dobrý servis a následná obrana nenechala útočnice hostů položit útok na zem, a tak si trenér Zapletal vybíral hned ze začátku timeout (6:1). Ten jakoby vlil olomouckým hráčkám živou vodu do žil. Vzápětí bylo vyrovnáno (9:9) a na hřišti se začala svádět bitva o každý míč. Diváci v hale hnali oba týmy kupředu a k vidění byly dlouhé výměny, body ze servisu, útoku i z bloku. Velmi emotivní závěr čtvrté sady tentokrát zvládly lépe domácí hráčky a po bodovém útoku si vynutily tiebreak.

Zkrácenou sadu lépe rozehrály Šelmy. Vytvořily méně nevynucených chyb a strany točily za stavu 8:4. Střídání, bod z podání, ani dobře mířené útoky Olomouce již nezměnily nic na vývoji v utkání a domácí hráčky tak zakončily rok 2019 vítězně po výsledku 15:10 a 3:2.

„Gratuluji soupeři k vítězství. Bylo to vyrovnané utkání. Škoda čtvrtého setu, který jsme měli dobře rozehraný. Bohužel jsme tam nedohráli bodové míče a v tiebreaku už byl soupeř lepší od začátku, takže vyhrál právoplatně,“ uznal šéf olomoucké lavičky Petr Zapletal.

„Určitě nechci být neskromný, výhra proti Olomouci se počítá, ale myslím si, že dneska jsme měli na to, abychom to dotáhli trochu líp. Ve třetím setu jsme odešli v koncovce takticky a možná nám chyběly i trochu síly, každopádně jak už jsem řekl, výhra proti Olomouci se počítá,“ oddechl si domácí trenér Ondřej Boula.

První utkání nového roku zavede Olomoučanky na palubovku Králova Pole. V Brně se bude hrát v sobotu 4. ledna od 18 hodin.

VK Brno - VK UP Olomouc 3:2 (18, -27, -24, 24, 10)

Rozhodčí: Velinov, Dmejchal. Čas: 123 minut. Diváků: 500.

Brno: Nováková, Mikysková, Svobodníková, Diatková, Sklenářová, Wolowiczová, libero Chlumská. Střídaly: Přibylová, M. Beránková, E. Beránková, Benediktová.
Olomouc: Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Bezhandolská, Handleyová, libera Stavinohová, Kulová. Střídaly: Dudová, Burbeljuková, Kazačenková.

Další články