Zde může být vaše reklama.

Po prvním týdnu přípravy Výsledek je spíše bonusem, řekl Jílek

Výsledek je spíše bonusem, řekl Jílek

foto: Petr Pelíšek

28. 06. 2021 - 15:50

Fotbalisté SK Sigma Olomouc v prvním přípravném utkání porazili druholigový Vyškov hladce tři k nule. Ovšem výsledek, ten trenér Václav Jílek vzal s nadhledem. „Prvoplánový cíl byl, aby utkání splnilo účel z kondičního pohledu. Abychom zápas dobře odpracovali. A myslím, že tomu tak v obou poločasech bylo. Výsledek je pak spíš celkovým bonusem,“ řekl Jílek.

Jak hodnotíte utkání proti Vyškovu?
Prvoplánový cíl byl, aby utkání splnilo účel z kondičního pohledu. Abychom zápas dobře odpracovali. A myslím, že tomu tak v obou poločasech bylo. Nebyl žádný zdravotní problém, což je v této fázi přípravy také velmi důležité. Výsledek je pak spíš celkovým bonusem. Myslím, že druhý poločas byl takový hernější, lepší z diváckého pohledu, v prvním to bylo hodně důrazné. Ale musím pochválit soupeře, hrál hodně aktivně, agresivně. Byla to dobrá prověrka zejména pro mladé hráče. Protože jsme k tomu přistoupili tak, že chceme vidět hlavně mladé hráče, kteří se vrátili z hostování.

A jak se vám ti mladší hráči jevili?
Myslím si, že tam byl velký objem práce, velká snaha, velká ochota ukázat se. Na druhou stranu je vidět, že skok mezi druhou a první ligou těmi nároky, zejména co se týče práce pod tlakem a vyhodnocení herní situace tam je. Jsou tam rezervy. Na druhou stranu je to teprve začátek přípravy, takže tam nejsou věci, které by nějaké negativní. Pro nás je důležitý hlavně ten přístup, aktivita, agresivita, dynamika činnosti, to tam všechno bylo. Ale jednotlivce bych nechtěl hodnotit. Díváme se na to optikou týmu, navíc každý je v jiné fázi únavy.

Zápas nedohrál Vít Beneš, co se mu přihodilo?
Myslím, že to nebude vážné, bylo to spíše preventivní. Byla to velká rána, doufám, že má Beny dost tvrdou hlavu, bylo tam nějaké krvavé zranění, ale ne nic vážného. Chtěli jsme to původně dohrát v deseti, ale pak jsme tam vrátili Jirku Spáčila a Honza Sedlák se stáhl na stopera.

Poprvé hrál za Sigmu Antonín Růsek. Naznačil to, proč si ho Sigma vybrala?
Ano. Určitě naznačil potenciál. Hráč, který je schopen v meziprostoru brát míč, uhrávat ho fotbalovostí a nadstandardem.

Obranu ale Vyškov moc neprověřil, nepřipustili jste ani jednu šanci pro soupeře.
Nechci soupeře nějak dehonestovat, ale asi by to tak mělo být, pokud nastoupí ligový tým proti nováčkovi druhé ligy. Ten by si tolik příležitostí vypracovávat neměl už z podstaty. Ale nesnižuju kvalitu soupeře, několikrát tam měl hodně povedené akce. My jsme to sice zavřeli, ale nechybělo mnoho, aby Vyškov šanci měl. Ve druhém poločase byla naše obranná činnost lepší než v prvním, tam jsme nějaké mezery měli. Ale to také vycházelo i z rozestavení, kluci měli úplně nové úkoly, pracovali v rámci nového rozestavení, takže ty prostory nejsou vždy zavřené tak, jak mají být. Ale jinak je to plus, je to bonus, vždycky je dobré, když je tam nula vzadu a naopak vstřelíte více branek.

Zmínil jste nové rozestavení. Jak dlouho bude trvat, než si na to hráči zvyknou? Příprava není moc dlouhá.
Zkoušeli jsme čtyř čtyři dva hlavně proto, že máme více středových a útočných hráčů. Chtěli jsme je maximálně vytížit v pozicích, které jsou jim vlastní. Proto jsme k tomu sáhli. Na druhou stranu bychom chtěli být variabilnější, mít zvládnutá určitá herní schémata, herní systémy a neupínat se jenom k jednomu hernímu vzorci.

Jak to vypadá s hráči, kteří jsou na marodce?
Pablo by se měl vrátit během týdne, čtrnácti dnů. Jinak sedm hráčů mělo místo zápasů individuální trénink, byli to spíše ti, které jsme nepotřebovali prověřovat, nebo se na nich ten počáteční tvrdý tréninkový týden podepsal trošku více, takže jsme nechtěli nic riskovat.

Jak dlouho ještě budou pro hráče týdny tvrdé?
Velká náročnost z pohledu objemu a intenzity bude pro hráče prvních čtrnáct dní. Ale to mají všechny týmy v této fázi přípravy. Spíše se zaměřují na kondiční stránku, úplně ne na technicko-taktickou.

Další články